MENY
Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Jacob Söderman – Min färd i rörelsen del 9: Chile-kommissionen

Kuva: Kari Hulkko
Jacob Söderman.

”Jag hade trott att militärjuntan skulle falla ganska snabbt. Så blev det inte.  Juntan fortsatte med tiotusentals mord och utbredd tortyr… Det fanns mycket att rapportera om under åren.”

 

Min färd i rörelsen är en artikelserie med historier ur Jacob Södermans liv. ABL publicerar en del per vecka fram till mitten av mars.

 

 

På kvällen den 11 september 1973 i Åbo missade jag bussen till Helsingfors. Nästa buss skulle gå en timme senare.

Jag beslöt att gå och knacka på riksdagsmannen Ensio Laines dörr. Han bodde i närheten. Vi hade blivit vänner i riksdagen.

Han och hans hustru var hemma. De såg allvarliga ut. TV-nyheterna var på i finrummet.

Militärplan bombade presidentens palats i Santiago de Chile. Salvador Allende, en idealist som ville uppnå socialism via parlamentet hade väckt intresse i Europa, särskilt bland ungdomen.

Armén hade beslutat göra slut på president Allendes tid som president, påhejad av USA. President Allende dog i det brinnande palatset efter att ha hållit ett radiotal.

I Europa väckte händelsen bestörtning…

 

Krav på demokrati

Redan den 29 och 30 oktober 1973 ordnades en stor solidaritetskonferens i Helsingfors för att göra något för Chiles folk.

Undervisningsminister Ulf Sundqvist ledde konferensen.  Allendes änka Hortensia Bussi och deras dotter Isabel Allende, och bl.a. de chilenska politikerna Carlos Altamirano, Volodia Teitelbaum, Sergio Insunza, Carlos Parra och Jorge Arrate närvarade.

I konferensen deltog bl.a. fackföreningsfolk från de nordiska länderna och vänstermänniskor från Europa.

En svensk socialdemokratisk advokat, Hans Göran Franck, som tidigare jobbat med Vietnam-tribunalen var aktiv på mötet.

Flera riksdagsledamöter från Finland var närvarande från olika partier. Jag representerade vår riksdagsgrupp.

Mötet fördömde militärjuntans agerande, krävde frigivning av de politiska fångarna och en återgång till ett demokratiskt samhälle.

Mötet beslöt också att en internationell kommission skulle tillsättas för att undersöka de brott militärjuntan gör sig skyldig till och rapportera om dem i offentligheten och bl.a. till FN och internationella institutioner.

 

Kommissionen tar form

Väl tillbaka i riksdagen kom Ulf Sundqvist fram och bad mig ut i rikssalen. Han föreslog att jag skulle leda den Internationella Chile-kommissionens arbete. Det gick inte att kombinera det arbetet med att vara medlem i statsrådet.

Jag hade bara erfarenhet av internationellt arbete från den Internationella Arbetsorganisationens (ILO) förvaltningsråd sedan sommaren 1972.

– Många har lagt märke till din insats i ILO, sa han och tillade: du var ju justitieminister också.

– Hans Göran Franck från Sverige blir generalsekreterare. Han har stor erfarenhet. Vet vad som skall göras.

Så jag samtyckte.

 

Gräl och kompromisser

Den internationella Chile-kommissionen inledde sitt arbete den 21-24 mars 1974 med ett stort möte på Dipoli.

Till vice ordförande valdes en advokat från DDR, Friedrich-Karl Kaul, och Luis Beltrán Prieto Figuero från Venezuela.

Jyrki Lappi Seppälä, som var bra på språk, blev biträdande sekreterare. Han visade sig vara en god organisatör. Chiles förre justitieminister Sergio Inzunsa arbetade med att få fram vittnen och experter.

Hans Göran Franck förhörde vittnen och experter och beredde mötenas resolutioner.

Det grälades mycket om resolutionernas innehåll. Ryssarna hade svårt att godkänna Francks rättframma språk.

Jag lyckades värva människorättsjuristen Allan Rosas från Åbo Akademi att svara för texterna.

Under hans första konferens i Alger 1978 grälade man om texten sent i ett hotellrum och som vanligt var Hans Göran och ryssarna oeniga. Allan somnade. Grälet fortsatte.

När Allan vaknade någon timme senare föreslog han en kompromiss. Den godkändes utan protester. Efter det förlorade vi inte onödig tid med resolutionerna.

 

Tiotusentals mord

I februari år 1975 höll kommissionen ett stort möte med flera hundra deltagare i Ciudad de México.

Mötet öppnades av Mexikos president Luis Echeverría i närvaro av många chilenska politiker i exil, bl.a. vicepresidenten Orlando Letelier och Clodomira Almeida samt ett flertal latinamerikanska politiker och kulturpersonligheter som författarna Gabriel Garcia Márquez från Columbia och Julio Cortazar från Argentina.

Den sistnämnda rapporterade om juntans kulturfientliga åtgärder på många möten.

Jag hade trott att juntan skulle falla ganska snabbt. Så blev det inte.

Juntan fortsatte med tiotusentals mord, utbredd tortyr, människor försvann, förtryck av minoriteter. Juntan försvårade tillgången till hälsovård och skolgång för de fattigare.

Det fanns mycket att rapportera om under åren.

 

Stora möten

Kommissionens arbete fortsatte med möten i Luxemburg (1977) där statsminister Gaston Thorn öppnade och justitieminister Robert Krieps var med, Alger (1978) där president Houari Boumedienne öppnade, Rom (1980) där president Sandro Pertini hälsade mötet, Athen (1982) där statsminister Andreas Papandreu hälsade mötet och både Melina Mercouri och Mikis Theodorakis deltog, Helsingfors (1983) där statsminister Kalevi Sorsa talade och Bologna (1987) med statsminister Bettino Craxi som inledare.

På alla mötena fanns en hel del exilpolitiker från Chile och internationellt kända personligheter som Spaniens blivande statsminister Felipe Gonzales, Portugals blivande statsminister Mário Soares och Ole Espersen, justitieminister i Danmark.

Mötesplatserna var kända salar i de städer mötena hölls, ofta inför ett stort mediauppbåd.

Vittnesmålen och expertutlåtandena om juntans olagligheter, mord och tortyr rapporterades i media och senare till FN och olika internationella organisationer.

Jag satt som ordförande i nästan alla sammanträden, hundratals timmar.

Hans Göran Franck förhörde vittnen och experter och utarbetade slutdokumentet.

Arrangörsländerna ställde kunnig arbetskraft till vår hjälp.

 

Arbetet avslutas

I början fanns det ett stort intresse i Finland för solidaritetsarbetet med Chile men med åren minskade det. Kommissionen jobbade vidare och jag med den.

När Patricio Aylwin valdes till president i Chile som ett steg i processen för att återgå till en civil regim beslöt vi att avsluta vårt arbete.

Vi överlät kommissionens handlingar till Chiles ambassadör i Stockholm, Carlos Parra, den 11 september 1990 för att sändas till en utredning (Commission Rettig) för sanning och försoning som påbörjats i Chile.

Jag är inte säker på att de kom fram. Chiles hemliga polis DINA var fortfarande på bettet.

 

Varmt mottagande i Chile

År 1991 besökte jag Chile som inbjuden gäst.

Ambassadör Maija Lähteenmäki ordnade en mottagning till vilken våra chilenska vänner från kommissionens möten anlände under ledning av Hortensia Bussi och dottern Isabel Allende. Det blev trångt i ambassadörens residens. Det  hindrade inte de många  gästernas glada samvaro.

I diskussioner med dem märkte man  att de tvingats vara för länge i exil. Få av dem hade återfått sina politiska positioner.

I parlamentet i Valparaiso visade det sig dock att ordförandena i båda kamrarna hade varit på våra möten. Mottagande var varmt.

Pinochet var ännu i arméns ledning då, så inga ministrar vill träffa mig.

Regeringen hade dock ställt en bil och chaufför till vårt förfogande. Jag frågade honom om han visste var Luis Corvalán bodde.

Nästa dag åkte jag och min hustru för att träffa Corvalán.  

Utanför ett anspråkslöst hus stod en gråhårig liten man, Luis Corvalán. Han hälsade hjärtligt på oss.

Vi gick in via en liten port i staketet och befann oss in en fin trädgård. Han hade just haft en lunch med sina släktingar. Trädgården var full av glada människor i alla åldrar.

Volodia Teitelbaum kom fram och hälsade. Vi gick in i biblioteket.

Vi bjöds på kaffe. Chilenarna var väldigt intresserade av vad som hänt i DDR.

Landet hade kollapsat. En hel del hemska saker hade kommit i dagen. Jag informerade så gott jag kunde. De båda kamraterna såg sorgsna ut av vad de hörde.

Till slut tittade Corvalan forskande på mig och sa:

Bästa kamrat Söderman! Jag tror ingen riktigt förstått att tacka Er för det väldiga arbete ni gjort för oss chilenare.

Han gick fram till bokhyllan och tog fram Pablo Nerudas bok Canto General i den version som partiet hade att tryckt i smyg i Santiago de Chile i november 1950.

Den dåvarande diktatorn hade förbjudit den så den spreds i hemlighet över hela Latinamerika.

Corvalan skrev som dedikation:

“A nuestro gran amigo con todo afecto 17 noviembre 1991 Santiago de Chile”.

Boken finns på en hedersplats i vårt hem.

 

 

Anette Karlsson: Vårdreformens stora problem finns kvar

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

Med den föreslagna modellen kommer kostnaderna att stiga, vården att försämras och vårdbusinessen få ett starkt fotfäste i vårt samhälle, enligt FSD:s vice ordförande Anette Karlsson.

Lue lisää

Min färd i rörelsen del 11: Sorti

Kuva: Foto: Pasi Salminen
Jacob Söderman.

”Kalevi Sorsa beskrev mig som en obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Min färd i rörelsen är en artikelserie med historier ur Jacob Södermans liv.  ABL har publicerat en del per vecka sedan årsskiftet. Detta är sista delen.

 

På Svenska socialdemokratiska arbetarpartiets kongress i Stockholm 1981 deltog vår ordförande Kalevi Sorsa, partisekreterare Erkki Liikanen, Finlands svenska arbetarförbunds fullmäktigeordförande Hugo Still från Jakobstad och jag som partistyrelsemedlem.

Efter öppningsceremonin hade vi ledigt i väntan på kvällsprogrammet.

Hugo Still trivdes på mötesplatsen.

Erkki åkte emot Kalevi till flygplatsen.

Tiden gick. När jag antog att Kalevi var på hotellet knackade jag på hos honom.

Erkki var där. De hade redan pratats vid en stund. Erkki sade att han hade ett ärende att sköta och gick.

Kalevi Sorsa tittade forskande på mig.

Han berättade att landshövdingen Kaarlo Pitsinki, hade krånglat till det på Nylands länsstyrelse.

Inrikesministeriets kanslichef Arno Hannus var upprörd och ville att Pitsinki skulle friställas.

Kalevi frågade om jag kunde tänka mig att bli landshövding, om Pitsinki friställs.

– Huset är i oordning. Du är den rätta mannen att få det snabbt i ordning, sade Kalevi.

Jag satt tyst en stund.

Jag hade gått med på att kandidera för landshövdingsposten i Vasa inför midsommaren 1977, men motståndet i länet mot en vänsterradikal och zigenarvän var monumentalt.

Efter en bitter debatt i länets finska media hela sommaren gick det i stöpet.

De ledande valarbetarna i Åboland var helt chockerade. De menade att man bara ville fixa in Rafael Paasio i riksdagen.

”Raffu” hade fått åtta röster mindre än jag i valet 1975 och blivit förste suppleant. Hans son Pertti Paasio, en kommande partiordförande, valdes med glans den gången.

I riksdagsvalet 1979 blev Pertti Paasio första suppleant, medan jag valdes som tvåa i SDP:s valförbund med över 7 000 röster.

Att bo i Åbo hade emellertid blivit besvärligt för min familj. Min hustru jobbade i Helsingfors. Hon tog sig till Åbo med buss till veckoslutet.

Två av barnen studerade vid Åbo Akademi, medan den yngste gick i yrkesskola i Pargas.

Att föräldrarna var i Helsingfors under veckan var inte bra.

Som politiker kände jag mig dessutom ofta som en gammal cirkushäst som kom igång blott någon blåser en fanfar.

Det vore intressant att aktivera och förnya länsförvaltningen, som bland annat övervakade genomförandet av grundskolereformen och folkhälsolagen och miljön.

Inom Nylands län fanns allt. Huvudstad, växande städer, bruksorter och eftersatt landsbygd, universitet och industri, fina skärgårdsmiljöer, ett mångsidigt kulturliv, nedkörda förorter och många sociala problem.

Så jag svarade Sorsa att det kunde gå för sig, men tillade:

– Jag räknar dock med att bli minister i nästa regering. En möjlig utnämning till landshövding får vänta litet.

Kalevi Sorsa nickade.

 

Nytt ministeruppdrag

Mauno Koivisto valdes till republikens 1982. Kalevi Sorsa utsågs att bilda sin tredje regering. Han var en statsminister av klass.

Regeringen tillträdde den 19 februari 1982 med mig som social- och hälsominister.

Jag satte igång med att göra något för Åbolands sjukhus, fick loss pengar till en renovering av sinnessjukhuset i Ekenäs, fördela resurser för folkhälsoreformen, besökte ILO:s möte i Geneve och mycket annat.

Kanslichef Hannus kontaktade ånyo statsminister Sorsa. Han ville att landshövding Pitsinki skulle avsättas.

Statsministern, justitieminister Taxell och minister Esko Rekola samt justitiekanslern bekantade sig med förslaget. De förordade det. Pitsinki fick gå.

Då frågade Kalevi Sorsa mig ånyo om jag vill bli landshövding.

Jag tog upp saken hemma och samtyckte i april.

President Mauno Koivisto utnämnde sin första landshövding den sista april. Utnämningen blev offentlig den 1 maj 1982.

Jag talade det året på första maj i Åbo, Kimito och Nystad. Det var ett eländigt väder. Det blev många trista farväl i snöyra.

Något slutligt farväl till Åboland blev det aldrig. Jag har hållit kontakt med många vänner och valarbetare under åren.

Den första juli 1982 började jag som landshövding i Nyland.

I intervjuerna bestred jag att jag blev ”satt på hyllan”.  Man förväntas göra så.

Om någon hade hoppats få bort mig från offentligheten gick det alldeles tvärtom. Landshövdingen i Nyland blev ett hett namn i huvudstadens media.

Den nya landshövdingen stod upp och försvarade sitt län och dess befolkning och krävde mera anslag för att lösa problemen.

Jag har aldrig lärt mig så mycket om hur det finska samhället fungerar som jag gjorde som landshövding, tro mig.

Vad än man besökte; kommuner, kulturevenemang, tävlingar, olika seminarier eller jubileumsfester, militärgarnisoner, polisstationer eller Folkets Hus: alltid blev man vänligt mottagen.

När man var landshövding var folk öppna och ärliga när de presenterade sin sak.

 

Politikern blir tjänsteman

Den första juli 1982 gjorde jag min sorti från den politiska scenen och blev en tjänsteman. Jag lämnade partistyrelsen.

 

Varför ville Sorsa ha bort mig?

Jag jobbade effektivt som riksdagsman på många plan.

Vi var dock ofta av olika mening i politiska frågor. Jag höll inte alltid tyst. Vi stod inte varandra nära.

Sorsa var omgiven av yngre medlemmar i riksdagsgruppen. Pirkko Työläjärvi kallade dem en gång för ”pojat” (pojkarna).

Jag stod inte högt i kurs hos dem.

De lär en gång ha betecknat mig som en intrigmakare, ”en giftblandare från Venedig”.

Giftblandare var inte positivt, men att vara en sådan ”från Venedig” var nästan smickrande.

En gång sade Kalevi Sorsa att ”Jacke talar ut innan han riktigt tänker efter.  Så gör inte en bra politiker…”

Men han tillade:

”Han är en förbannat bra jurist.”

När han var talman 1989 tipsade han mig om att jag borde söka till Riksdagens JO.

Tjänsten blev ledig då Olavi Heinonen blev president i Högsta Domstolen.

Mina sju år som landshövding hade fått stämpeln som politiker att suddas ut.

 

Sorsa och fransmännen

På våren 1995 kontaktades jag av de nya finska medlemmarna i EU-parlamentet.

De ville föra fram mitt namn som kandidat för posten som Europeiska ombudsmannen. De fick inte fransmännens stöd. De bad mig tala med Sorsa.

Jag besökte Kalevi Sorsa som var direktör på Finlands bank. Martti Ahtisaari hade blivit vald till president 1994.

Sorsa satt i ett stort, ganska kalt rum.

Inga dokumenthögar låg på bordet.

Någon stress av jobbet märkte man inte.

Han lyssnade på mig och frågade vad en ombudsman gör i EU.

Jag berättade vad jag visste. Så frågade jag om han kunde tala med fransmännen.

Michel Rocard, som kan kände från sina år i Paris, var en inflytelserik medlem i EU-parlamentet.

Sorsa tittade upp. Han smålog. ”Övervakar EU-ombudsmannen kommissionen också? Liikanen behöver minsann litet övervakning”, sa han i skämtsam ton.

– Jo, sade jag, om det gäller dålig administration.

– Okej, jag skriver till Rocard, sa Sorsa.

 

En vaktmästare ledsagade mig ut i vårsolen.

 

“En obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Inte så illa.

 

PS.

Jag hade också tänkt skriva ett avsnitt under titeln ”Förbundet”, men nöjer mig med att hänvisa till Alf-Erik Helsings förträffliga FSD-historik “Med djärva tankar – Finlandssvensk socialdemokrati 1974-2014” från 2017.

Boken beskriver den tiden sakligt och kan köpas bland annat här.

 

 

Olli Heikkonen i ”poeternas land”

Kuva: Foto: Erika Brenner

– Poeter i Nicaragua samlar folket på samma sätt som schlagersångare i Finland, sammanfattar Olli Heikkonen från Finland, en av 130 poeter som deltog i den internationella poesifestivalen i Granada, Nicaragua, ett av Latinamerikas största poesievenemang.

Lue lisää

Diskussion

”Med djärva tankar” gav god debatt – ”en tydligare vänsterprofil skulle göra partiet gott”

Kuva: Foto: Caroline Lång
Den 6 mars hölls en paneldebatt i Vasa om FSD:s historik. På bilden från vänster Viveca Dahl, Stefan Sjöberg, Alf-Erik Helsing, Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers.

Med flera generationer i panelen gick diskussionen från gamla minnen till djärva nya tankar då FSD:s historik och rörelsens framtid diskuterades i Vasa.

Lue lisää

Diskussion

Hur ska Finland se ut 2030? SDP bygger en grund med långsiktigt programarbete

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

ABL har träffat Antton Rönnholm för att diskutera hans första år som SDP:s partisekreterare och det inkluderande och omfattande programarbete som pågår.

Lue lisää