Huvudnyheter

Jacob Storbjörk – den svenska rösten i SDP-gruppens kulisser

Jacob Storbjörk på sitt rum i riksdagen. Notera Jaro-muggen till höger.

Sedan september förra året är Jacob Storbjörk en av drygt 30 anställda på den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Med två viktiga uppdrag, informatör och riksdagsassistent, befinner han sig mitt i händelsernas centrum – och hoppas kunna använda sin position till att sprida tvåspråkigheten.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Efter sex månader på Arkadiabacken börjar Jakobstadssonen vara varm i kläderna.

 

– I början gick en del tid åt till att lära sig assistentbiten och finnas till för Johan men nu, när allt mer går på rutin, blir det allt mer tid över till att göra andra saker, berättar en numera hemmastadd Storbjörk då vi sätter oss ner i riksdagens café.

 

Till “andra saker” hör inte minst att skapa svenskspråkigt material genom att uppmuntra och hjälpa andra riksdagsledamöter att göra pressmeddelanden på svenska. Storbjörks mål är att de flesta riksdagsledamöter i gruppen ska ha gjort ett pressmeddelande eller hållit ett tal på svenska innan mandatperiodens slut – ett mål som inte alls är omöjligt enligt honom själv.

 

– Det finns absolut ett underlag, betydligt fler i gruppen talar en god svenska än man kanske kan tro.

 

Han uttrycker ändå förståelse för att det inte är så lätt och självklart för alla och betonar att huvudsaken är att inställningen är rätt.

 

– Alla i gruppen vill åtminstone värna om tvåspråkigheten. Redan det och att många försöker är fint, säger Storbjörk.

 

– Vi måste ta det steg för steg.

 

Sociala medier ställer krav

 

Storbjörk kan själv, med sin bakgrund av huvudsakligen svenskspråkiga arbetsplatser i svenska Österbotten, relatera till språkbarriären.

 

– Det är klart att det är en stor förändring att komma från det till en arbetsplats där arbetsspråket är finska, även om mycket är tvåspråkigt också.

 

– Men det är också väldigt nyttigt och har gynnat mina egna språkkunskaper.

 

Jobbet i allmänhet beskriver han som spännande – ingen dag är den andra lik. I dagens föränderliga värld och snabba tempo är nyckeln att ständigt hålla sig uppdaterad. En stor del av jobbet, som inte alltid syns utåt, går åt till att följa med medierna, både de sociala och mer traditionella.

 

– Sociala medier en viktig del av jobbet, där man måste vara närvarande och kreativ.

 

“Jag tycker absolut inte att man ska undvika sociala medier, men samtidigt är det också viktigt att inte göra sig till något som man inte är”

 

Han betonar ändå att det inte räcker att han sitter i riksdagen och sprider det socialdemokratiska budskapet – alla måste hjälpa till.

 

– Alla har ett ansvar som partimedlemmar att se till att vårt budskap syns. Bara det att en vanlig medlem delar en artikel eller uppmärksammar en viss fråga hjälper mycket.

 

Han har ändå förståelse för att alla inte är bekväma med allt och uppmuntrar till att hitta en lösning som passar en själv.

 

– Jag tycker absolut inte att man ska undvika sociala medier, men samtidigt är det också viktigt att inte göra sig till något som man inte är.

 

Han uppmanar också till att våga ta debatten på sociala medier, även om det ofta
kan kännas tidskrävande och lönlöst.

 

– Det är viktigt att orka besvara också det som framstår som rent strunt. Det kan
också bli en “sanning” om det inte bemöts.

 

Olikheten en fördel

 

Utöver arbetet som informatör fyller Storbjörk även en viktig roll som assistent åt FSD:s och Västnylands riksdagsledamot Johan Kvarnström. De är i många avseenden ett udda och omaka par: båda nya i huset och rikspolitiken, medan praxis är att antingen assistenten eller ledamoten är mer erfaren och dessutom från olika landskap.

 

De har därmed fått lära sig och utforska saker tillsammans, vilket enligt Storbjörk har visat sig vara en fördel.

 

– Det är också en styrka att båda är nya. På det sätter går vi inte i gamla mönster, utan har hittat ett eget koncept som passar bäst för oss.

 

Dessutom täcker de tillsammans nästan hela FSD:s område, kan utbyta kunskaper och utnyttja varandras kontakter. I slutet av januari besökte de Österbotten tillsammans och Storbjörk hoppas på ett motsvarande besök i Västnyland inom kort.

 

De tävlar inte heller om samma väljare och uppmärksamhet, vilket är en fördel. Storbjörk konstaterar att arbetet i gruppen för många är det första steget mot en egen karriär i rikspolitiken. Om det är något som finns i hans egna planer vill han inte gå in på, men han erkänner att intresset finns.

 

– Jag vill inte offentliggöra någon kandidatur i det här skedet, men givetvis finns det ett intresse som är mer aktuellt nu än någonsin tidigare.

 

 

 

Flytten inget hinder

 

I första hand är det ändå ett annat val som står för dörren. Med ett drygt år till
kommunalvalet är det dags för FSD att börja mobilisera, uppmuntrar vice ordförande
Storbjörk.

 

– Det är dags att sätta igång, hitta kandidater och skriva program.

 

Själv ställer han upp för omval i Jakobstad, där han under den gångna mandatperioden har varit vice ordförande i fullmäktige. Att han på grund av jobbet till vardags är bosatt i Helsingfors ser han inte som något hinder – tvärtom.

 

– Att jag jobbar i Helsingfors påverkar inte alls mitt engagemang i lokalpolitiken, tvärtom ger det mig nya möjligheter att hålla koll på vad som är aktuellt i rikspolitiken som påverkar Jakobstad.

 

“Nu kan man stolt kalla sig finländare igen”

 

Samtidigt blir kommunalvalet en form av mellanmätning för SDP och regeringen. Med de senaste förtroendesiffrorna i ryggen känns det bra, konstaterar Storbjörk. Regeringskrisen för bara några månader sedan känns redan avlägsen. Nu blickar han hellre framåt.

 

– Huvudsaken var att vi fick fortsätta förverkliga det här fina regeringsprogrammet.

 

Han konstaterar ändå att det är ett arbete som bygger på att hitta kompromisser och lösningar, eftersom inget parti har egen majoritet i riksdagen. Han erkänner att det finns saker han själv skulle vilja ha annorlunda, men att regeringsprogrammet som helhet är mycket bra för landet. Så bra att han själv har svårt att välja ut en enskild hjärtefråga ur programmet.

 

– Jag är en klassisk sosse som tycker det är viktig med en rejäl välfärds- och socialpolitik som gör att alla klarar sig och mår bra. Äldreomsorgen och personaldimensioneringen är till exempel viktiga för mig.

 

Kontrasten till den förra regeringen är stor, konstaterar Storbjörk.

 

– Nu kan man stolt kalla sig finländare igen.

 


 

Jacob Storbjörk om…

 

… regeringskrisen.

– Den kom helt som en överraskning. Jag minns det som händelserikt och
kaotiskt, med mycket obesvarade frågor. Tack och lov kom lösningen nästan
lika snabbt som krisen och i efterhand blev det en nystart.

 

… debattklimatet i riksdagen.

– Allt i politiken känns mer dramatiskt då man läser om det i media. Bakom
kulisserna råder oftast en ömsesidig respekt och saklig ton i det vanliga
arbetet – även om det till viss del ändrar när kameran kommer på.

 

…den viktigaste frågan framöver.

– Förverkligandet av nationalspråksstrategin. Svenskan är säker med
regeringen, men jag vill också jobba för att stärka tvåspråkigheten i vårt land.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE