Nyheter
1.5.2021 17:50 ・ Uppdaterad: 1.5.2021 17:50
Jacob Storbjörks första maj-tal: ”Vi behöver se över sättet att arbeta”
ABL publicerar Jacob Storbjörks första maj-tal. Storbjörk är riksdagsassistent och kandiderar i kommunalvalet i Jakobstad.
Bästa vänner,
Idag firar vi första maj som är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Även detta år firar vi dagen digitalt och på distans.
Coronapandemin har prövat oss alla. Tack till alla er som orkat hålla i, hålla ut och hålla avstånd!
Jag är stolt över att vi i vårt land hanterat krisen väl, vi har skyddat riskgrupper,vi har kommit bra igång med vaccinering,vi har stött vårt näringsliv och våra kommuner i krisen,och till slut kom också ett viktigt stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen. Jag ser fram emot att kunna inom en överskådlig framtid återigen ta del av det rika kulturutbud vi har i vår egen stad Jakobstad.
Vi går mot ljusare tider vänner, men kom ihåg att fortsätta värna om din och andras hälsa och följ rekommendationer.
Bästa vänner,
Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början starkt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. Tack vare fackliga och politiska krafter inom arbetarrörelsen åtnjuter vi idag många av de rättigheter vi tar för givna såsom rimliga arbetstider, goda lönevillkor och semester.
Men inget skall tas för givet.
Vi ska fortsätta slå vakt om vad vi åstadkommit, våra kollektivavtal och den nordiska modellen!
Det är också viktigt att fortsätta samhällsbygget. Arbetsproduktiviteten har utvecklats väldigt positivt i vårt land sedan åtta timmar arbetsdag stiftades i lag 1917. Men löner och arbetsvillkor har inte utvecklats i samma takt som produktiviteten förbättras.
Jag tror därför vi inom en överskådlig framtid behöver se över sättet att arbeta, till exempel genom fler allmänna arbetstidsförkortningar.
Inom många branscher har t.ex. 6 timmars arbetsdag redan visat sig öka effektiviteten på arbetsplatsen. En arbetstidsförkortning leder till att fler människor får tillgång till mera värdefull fritid, något som gör att man orkar och mår bra, klarar vardagen och familjelivet lättare.
I flera städer i Norden har man gjort testförsök med förkortad arbetstid med bibehållen lön. Jag tror tiden är inne också för oss i Österbotten att pröva på detsamma.
Inom det kommande Österbottens välfärdsområde kunde man på några lämpligt utvalda avdelningar och enheter inom vården och omsorgen pröva på en 6 timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön som motsvarar heltid.
Speciellt inom äldreomsorgen och hemvården skulle sådana testförsök vara intressanta. Testförsöken kunde gärna göras i samarbete med landskapets högskolor och yrkesutbildare.
Min förhoppning är att testförsöken visar att en kortare arbetsvecka med full lön och tillräckliga vilodagar kan minska sjukskrivningarna och öka personalens välmående.
Då de som arbetar inom vården och omsorgen mår bra, så blir också omsorgen och servicen till klienterna bättre.
Då de som arbetar inom vården och omsorgen känner att deras arbete uppskattas och lönen är god, ja då blir det också fler som söker till vårdyrkena.
Därmed också fler händer i vården något som politiker ofta brukar festtala om.
Låt oss vara modiga och visa vägen! Låt oss börja i vården med testförsök!
Glad första maj!
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter