Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jäljet siivoaa julkinen puoli” – SDP:n Paatero varoittaa Pihlajalinna-keissistä: “Kun voittoa ei ole näköpiirissä, lopetetaan toiminta

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero on tyytyväinen, että Suomessa on herännyt viimein keskustelu, kuinka huonosti markkinatalouden opit soveltuvat sosiaali- ja terveyspalveluihin. Hän viittaa muun muassa professori Markku Kuismaan, joka pitää huolestuttavana vallan antamista markkinoille.

Marja Luumi

Demokraatti

– Sote-palveluissa vallan ja vastuun liitto on vahvempi kuin ehkä millään muualla toimialalla. Siksi markkina-ajattelu sopii siihen huonosti ja voi toimia vain palveluita täydentävänä toimintana. Ihmisten hyvinvointi ei ole kauppatavaraa eikä sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisvastuu voi perustua kilpailuajattelulle, Paatero korostaa.

Hän huomauttaa, että Kuisma edustaa aivan toista ajattelua kuin nykyinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus.

– Vanha sanonta pitää edelleen kutinsa: markkinat hyvä renki mutta huono isäntä. Valta ja vastuu kulkevat sote-asioissa tiukasti käsi kädessä.

Paateron mielestä siksi päätöksistä pitää vastata sen tahon, jolla on vastuu asiasta.

– Markkinat eivät koskaan ota kokonaisvastuuta, vaan se on aina julkisella puolella. Kun kyse on ihmisten terveydestä ja elämästä, päätöksiin tarvitaan yhä virkavastuulla toimivat työntekijät.

Ruotsissa luodaan jo lakia voittojen suitsimiseksi verovaroilla tuotetuissa sote-palveluissa.

Lisää aiheesta

– Mutta Suomessa hallitus kieltäytyy edes keskustelemasta asiasta. Ja Ruotsissa on jo nyt esimerkkejä yritysten lopetettua toimintansa, jolloin julkinen joutuu ottamaan potilaat vastuulleen.

“On kuin löisi lekalla hyttystä.”

Paatero ottaa yksityisen sotealan yrityksen Pihlajalinnan toiminnan Jyväskylässä esimerkiksi.

– Kun voittoa ei ole näköpiirissä, lopetetaan toiminta. Tällöin jäljet siivoaa julkinen puoli, jonka on oltava valmiudessa ottamaan kaikki omaksi toiminnaksi.

Tämä tarkoittaa Paateron mukaan sitä, että julkisen sektorin on pidettävä huoli kaikesta osaamisesta ja oltava silti tehokas ja tuottava. Samalla täytyy varautua muun muassa suuronnettomuuksiin, luonnonkatastrofeihin ja epidemioihin.

Paatero viittaa useisiin tutkimuksiin, jotka todistavat Suomen julkisten sote-palveluiden kuuluvan tuloksien ja tuottavuuden perusteella maailman parhaimmistoon. Hän myöntää, että järjestelmässä on epäkohtia.

– Mutta jos vastauksia lähdetään hakemaan sokeasti markkina-ajatteluun luottaen, on kuin löisi lekalla hyttystä. Ongelmakohtiin löytyy ratkaisut erottamatta vallan ja vastuun tärkeää symbioosia. Perusajattelua ei siis ole tarvetta muuttaa.

Paatero muistuttaa SDP:n mallista. Siinä julkinen puoli vastaisi sote-tuotannosta ja käyttäisi – kuten tälläkin hetkellä – yrityksiä ja järjestöjä palveluiden toteuttajina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE