Politiikka
26.4.2020 21:01 ・ Päivitetty: 27.4.2020 12:58
Jälleen uusi tieto Sipilän hallituksen sote-väännöstä – Pekka Puska sanoo toimineensa Rinteen suuntaan yksin
Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen Antti Rinteen elämäkerrassa Antti Rinne – koko tarina (Into 2019) kerrotaan, miten silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli ehdottanut oppositiopuolue SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle heinäkuussa 2017, että sote-uudistuksesta pudotettaisiin valinnanvapaus pois ja SDP olisi päässyt hallitukseen kokoomuksen joutuessa oppositioon.
Kirjan mukaan Rinne ilmoitti Sipilälle, että SDP lähtisi hallitukseen vain eduskuntavaalien kautta.
Tämä keskustelu tapahtui Porissa Suomi-areenan tapahtumien yhteydessä. Sipilä ja Rinne tapasivat hotellissa yöllä kello 23 alkaen.
Sittemmin Sipilä kiisti Rinteen sanat todeten, että ”hallitusikkuna” oli viime kaudella auki vain kerran. Se oli silloin, kun perussuomalaiset hajosi kahtia ja hallitusvastuusta keskusteltiin useiden puolueiden kanssa.
Viime kaudella kansanedustaja toiminut professori Pekka Puska (kesk.) kertoo tänään julkaistavassa kirjassaan Sote ja sen pitkä kaari (Into 2020), että hänkin kävi keskusteluja Antti Rinteen kanssa.
– Olimme siis keskustassa toivoneet, että sote-mietinnöt olisivat valmistuneet ennen kesää, mutta se jäi haaveeksi. Siinä tilanteessa ja arvioidessani valiokunnan työskentelyä minulla alkoi kesällä vahvistua käsitys, että tällä pelillä sote ei mene läpi Sipilän hallituskaudella ja että jotakin uutta pitäisi tehdä. Sen vuoksi keskustelin heinäkuun alussa tilanteesta kahdestaan puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa. Meillähän on yhteistä taustaa muun muassa samalta maanpuolustuskurssilta. Minulla ei tietenkään ollut valtaa käydä mitään neuvotteluja, mutta halusin keskustelussa selvittää, olisiko sosiaalidemokraattien taholla jotakin mahdollisuutta edetä järkevään ratkaisuun, Pekka Puska kirjoittaa.
– Kiintoisaa on, että ilmeisesti pari viikkoa myöhemmin, Rinteen muistelmien mukaan, pääministeri Sipilä oli Porin Suomi-areenan yössä tiedustellut Rinteeltä samaa asiaa. Vastaus oli, että demarit lähtisivät hallitukseen ja sotea tekemään vain uusien vaalien kautta. Myöhemmin kesällä kävin myös eduskuntaryhmäni puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk.) luona keskustelemassa asiasta. Sanoin käsityksenäni, että tällä menolla sote ei valmistu ja että jos se halutaan saada läpi, minusta ”pitää tehdä suuria” eli miettiä ihan uutta poliittista kuviota, Puska jatkaa.
Lisää aiheesta
“Eduskunnan kuppilan takahuoneessa istuttiin.”
Kun Pekka Puskalta kysyy puhelimessa asiasta, hän kuitenkin sanoo, että hän kävi oman keskustelunsa Rinteen kanssa vasta vuonna 2018, kun taas Rinteen ja Sipilän keskustelu käytiin Nurmen ja Mörttisen kirjan mukaan jo vuosi aiemmin eli 2017.
Jos lähdetään siitä, että Rinteen elämäkerran aikataulu pitää ja Puskan kirjassa on virhe, Rinteeltä olisi tiedusteltu vuoden aikana vähintäänkin pari kertaa keskustasta mahdollisuuksia tehdä sote-yhteistyötä.
– Taustana oli ajatus, että toisaalta sote törmää valinnanvapauslain ongelmiin ja opposition tiukkaan jarrutukseen mutta toisaalta monet kokoomuslaiset – ehkä myös valiokunnassa – eivät oikeasti halua olla mukana viemässä sitä läpi. Eli he eivät halua äänestää Orpon ja Vapaavuoren välillä. Samaan aikaan vaikutti siltä, että SDP ja vihreät olivat varsin myönteisiä soten järjestämiskuvioon ilman valinnanvapauslakia eli heidän kutsumansa mukaan ”markkinamallia”. Iso muutos olisi luonnollisesti todella merkinnyt hallituksen kaatumista, mutta SDP ei halunnut sellaista vaan uusia vaaleja, Puska taustoittaa omaa tapaamistaan Rinteen kanssa.
Petteri Orpo oli hallituspuolue kokokoomuksen puheenjohtaja. Kokoomuslainen Jan Vapaavuori taasen vastusti sotea Helsingin pormestarina.
Demokraatille Puska sanoo päiväkirjamietintöihinsä viitaten keskustelleensa Rinteen kanssa kesällä 2018.
– Eduskunnan kuppilan takahuoneessa istuttiin. En ollut virallinen viestinviejä. Minun mielestä sote piti saada ratkaisuun. Tunsin Rinteen hyvin, oltiin maanpuolustuskurssikavereita. Selvittelin tilannetta. Minulle tuli selväksi, että SDP:n kanta oli se, että uusien vaalien kautta, Puska totesi sunnuntaina puhelimessa.
Eli SDP ei ollut valmis auttamaan keskustaa hallituksen ulkopuoleltakaan?
– En halua tätä tarkemmin kommentoida. Kävimme aika yleisesti keskustelua sote-tilanteesta. Selvää, oli, että markkinamalli tökki. Ei minulla ollut mitään valtuuksia, halusin kaveruuden perusteella keskustella ja sondeerata mielipidettä. Juuri sen vuoksi kuten kirjassakin sanon ja Kaikkosellekin sanoin, olin kesällä 2018 vakuuttunut että sote ei toteudu, kun näin sen pelin mitä valiokunnassa koko ajan tapahtui, Puska sanoo ja viittaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jossa hän muun muassa katsoo opposition jarrutelleen sotea.
Puska vakuuttaa toimineensa Rinteen suuntaan yksin eikä kenenkään pyynnöstä. Rinteen kanssa käymästään keskustelusta hän muistaa kertoneensa jälkeenpäin silloiselle perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.).
– Muistaakseni keskustelin Saarikon kanssa, että olin tällaisen keskustelun käynyt. Se keskustelu (Rinteen kanssa) oli täysin oma aloitteeni ilman mitään valtuuksia.
Mitä Saarikko ajatteli?
– En edes tarkemmin muista, mutta hänelle kerroin tästä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.