Kolumnit
15.11.2024 17:02 ・ Päivitetty: 17.11.2024 09:09
Janne Riiheläinen: Korona, Kennedy ja juustoa oleva kuu – näihin outouksiin myös suomalaiset päättäjät joutuvat USA-suhteessaan tottumaan
Yhdysvaltain seuraavan presidentin hallintoon nousee suoranaisia huuhaa- ja uskomusvaikuttajia. On helppo ennustaa, että tieteeseen ja faktoihin luottavilla suomalaispäättäjillä on vielä pokassa pitelemistä liittolaismaan johdon kanssa.
Koronapandemia tuntuu olevan kaukainen asia, mutta ei siitä kuitenkaan ole kuin muutamia vuosia. Virus kiertää edelleen täällä ja nostattaa joskus hyvinkin ilkeitä sairastumisia. Mutta rokotteiden, vastustuskyvyn kasvamisen ja hoidon kehittymisen myötä se ei enää aiheuta yleisvaarallista tartuntatautia. Paljon koronaa sitkeämmäksi on osoittautunut alan denialismi eri versioineen.
Erityisen ajankohtaiseksi korona- ja rokotedenialismin tekee Donald Trumpin ilmoitus valita hallituksensa terveysministeriksi Robert F. Kennedy junior. Häneen liittyy monta muutakin erikoisuutta, mutta pandemian aikana hän kuului niin sanottuun Disinfo12-ryhmään.
Siihen kuuluvan kahdentoista ihmisen todettiin tutkimuksessa olevan vastuussa noin kahdesta kolmasosasta koronasta levitetyistä verkkohuhuista, valeista ja disinformaatiosta. Kennedy oli tässä joukossa maailmanluokan tähti.
Erityisesti hän on vastustanut lasten rokottamista kulkutauteja vastaan.
JOS MINISTERINIMITYS vahvistetaan senaatissa ja Kennedyn rokote- ja muutenkin osin tieteenvastainen politiikkansa tulee Yhdysvaltain linjaksi, muun maailman näkökulmasta tilanne on kauniisti sanottuna pulmallinen.
Ylipäätään Trumpin hallinnon suhde terveysfaktoihin tulee olemaan haaste Suomelle ja muille tietopohjaisesti toimiville maille.
Lisää aiheesta
Jos esimerkiksi rokotusten puuttumisten aiheuttaman tartuntatautiriskin takia EU rajoittaisi amerikkalaisten matkailua tänne, diplomaattisesti kyse olisi melkoisesta avokämmenläpsäisystä, jota ei kovin mielellään Trumpin aikana tehdä.
Varsin hankalaksi menee myös huuhaan, vaarallisten uskomushoitojen ja pahantahtoisen verkkovaikuttamisen vastainen taistelu. Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat huhtikuussa yhteistyöasiakirjan informaatiovaikuttamisen torjumisesta.
Ulkoministeriön mukaan paperissa Suomi ja Yhdysvallat vahvistavat “yhteisen ymmärryksensä haitallisen informaatiovaikuttamisen torjunnan tärkeydestä sekä työn keskeisistä toimintamalleista.”
Ulkoministeri Elina Valtonen kuvasi, miten “Yhdysvaltojen rooli demokraattisten valtioiden yhteistoiminnassa informaatiomanipulaatiota vastaan on keskeinen samalla kun varjelemme yhteiskuntiemme perusoikeutta, sananvapautta”.
Jos nyt vähän tylysti toteaa,Trumpin Yhdysvallat on todennäköisemmin itse enemmän mal-, mis- ja disinformaatiolla manipuloiva kuin sitä torjuva voima.
Jos Trump sanoo kuun olevan juustoa, hänen hallintonsa toistaa samaa ja myös toimii sen mukaisesti.
TÄMÄ KUMPUAA paitsi Trumpin omasta välinpitämättömästä suhtautumisesta totuuteen, myös trumpilaisuuden lojaalisuutta korostavista piirteistä.
Uudet hallinnon ministeri- ja vaikuttajanimitykset näyttävät perustuvan lähinnä presidentin sokealle tottelemiselle.
Kärjistäen: jos Trump sanoo kuun olevan juustoa, hänen hallintonsa toistaa samaa ja myös toimii sen mukaisesti.
Liittolaisuussuhteessamme tästä saattaa tulla päänvaivaa. Jos tärkein liittolaisemme kohtelee kuuta juustona, miten suomalaiset valtiojohdon edustajat ja virkamiehet toimivat silloin kun heille esitetään ilmeisiä päättömyyksiä?
Tämä ei tietenkään ole vain meidän, vaan koko vapaan maailman ongelma. Toimiva demokratia kun perustuu sille, että äänestäjillä ja päätöksentekijöillä on käytettävissään oikeaa tietoa ja tiedettä ratkaisujensa pohjaksi.
Tätä tietoa kerää ja tuottaa paitsi virkakoneisto, myös tutkimus ja journalismi. Kaikki nämä kolme tietopohjaisen päätöksenteon olennaista toimijaa ovat nyt Trumpin ja ylipäätään erilaisten populistien hyökkäyksen kohteena.
Trump sai yhdysvaltalaisista äänestäjiltä valtakirjan muuttaa maata haluamallaan tavalla.
Tulevina vuosina näemme kylmäävän mielenkiintoisen kokeilun, mitä tapahtuu demokraattiselle maalle, jos se luopuu tietopohjaisuudesta – ja kestääkö demokratia sen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.