Norden

Japan ber Danmark utlämna antivaljaktstaktivisten Paul Watson

Wikimedia Commons
Paul Watson (höger) har varit inblandad i klimataktivism sedan 1969.

Watson häktades förra månaden på Grönland som en konsekvens av att Japan och Costa Rica utlyste en internationell arresteringsorder mot honom 2012.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

Paul Watson är en 73 år gammal amerikansk-kanadensare som har sysslat med klimataktivism sedan 1969. Watson och hans organisationer (Sea Shepherd Conservation Society samt Captain Paul Watson Foundation) är ökända för direkt aktion i sin aktivism och Watson själv beskrivs bland annat av Greenpeace som en ekoterrorist. Watson var en av de första medlemmarna i Greenpeace men blev utslängd ur organisationen på grund av sina metoder 1977. I sin antivaljaktsaktivism har Watson fortsatt med direkta metoder som ofta skapar kontrovers. Watson lämnade Sea Shepherd 2022 efter konflikter med styrelsen om värdet av direkt aktion som en metod för att motverka valjakten.

Polisstyrkan på Grönland kommer att utreda ifall det finns grunder för utlämning av Watson till Japan, men det slutgiltiga beslutet fattas av Danmarks justitieministerium. Watson häktades på grund av en internationell arresteringsorder som utlystes via Interpol, en så kallad “red notice”. Japan gav ut ordern 2012 efter att Watson orsakade stora skador till ett av landets valfångstfartyg 2010. Watson anklagas för “medverkan till misshandel” och “fartygsinbrott”.

Francois Zimeray, en av Watsons jurister, uttalade i veckan till AFP att Japan har ett “personligt vendetta” mot aktivisten.

Utlämningen kommer att vara både en politisk och juridisk fråga. Watsons jurister och fru har uttryckt att utlämningen till Japan skulle gå emot Europakonventionens riktlinjer, eftersom landets fängelser är bristfälliga i sin hantering av någon som lider av diabetes. Emmanuel Macrons kansli meddelade den 23 juli att presidenten avråder Danmark från att utlämna Watson, som har bott i Frankrike under det senaste året. En namninsamling på webbsidan för Paul Watson Foundation har den 4 augusti samlat in ungefär 43 0000 underskrifter, vilket kan sätta fortsatt press på de danska myndigheterna.

Fortsatta frågor om Japans valjakt

Utlämningsförfrågan har riktat större uppmärksamhet mot Japans valjakt. 2019 lämnade landet den Internationella valfångstkommissionen (IWC), som arbetar med att skydda världens bestånd på större valar. Samma år fortsatte Japan med kommersiell valjakt i sina territorialvatten.

Japan har ofta kritiserat utvidgandet av föreskrifter som hindrar valjakten för att de överskrider landets självstyre och kulturarv. Både behovet av valkött för ekonomin och dess kulturella vikt har betonats av de japanska myndigheterna. Däremot subventionerades valindustrin med 5,1 miljarder yen 2019 (ungefär 43 miljoner euro enligt växelkursen 2019). Stödet för industrin har under senare år delats ut genom lån från regeringen.

Paul Watson Foundation har lyft fram landets fortsatta valjakt som strider mot naturskyddslag. Bland annat skrev organisationen på X att “färre än 10 dagar efter att antivalfångstaktivisten Paul Watson gripits på den japanska regeringens order, har regeringen uttryckt att utrotningshotade sillvalar har lagts till på listan över valar som ska dödas under sommaren”. Sillvalen klassas som utrotningshotad av den Internationella naturvårdsunionen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE