Internationellt
31.7.2024 06:44 ・ Uppdaterad: 31.7.2024 06:50
G20 och FN diskuterar miljardärskatt och en utvidgag internationell skattepolitik
Både G20 och FN har under de senaste veckorna diskuterat en miljardärskatt, bland annat för att främja den hållbara utvecklingen.
Representanter för länder i G20 samlades förra veckan för att diskutera deras kommande novembermöte i Rio de Janeiro. G20 (eller Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors) är ett informellt forum som samlar 19 av de största ekonomierna i världen samt den Afrikanska och Europeiska unionen. Organisationen strävar efter att skapa gemensamma lösningar på utmaningar inom den globala ekonomin, klimatförändringen och den hållbara utvecklingen. Gruppen träffas åtminstone en gång om året och ordförandeskapet för dessa möten roterar mellan länder.
Under det förberedande mötet diskuterade gruppen bland annat möjligheten på en mer heltäckande internationell skattepolitik och specifikt en miljardärskatt. Brasilien har visat intresse för att ta inspiration från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), som 2021 kom överens om en global minimi företagsskatt. Gabriel Zucman, en fransk ekonom och rådgivare till G20, har föreslagit en 2% extraskatt för de 3000 rikaste individerna i världen, vilket skulle kunna frigöra 250 miljarder dollar globalt per år. Enligt förslaget skulle det gälla endast 7 finländare.
Däremot verkar ett koordinerat försök på en miljardärskatt redan så gott som omöjligt, då USA:s finansminister Janet Yellen uttryckte på torsdagen att det inte finns något behov att diskutera saken vidare, då individuell beskattning borde skötas på nationell nivå. G20-länderna kom därför inte fram till ett konkret förslag om saken under mötet som kan tas upp i november, men valde att fortsätta diskutera en rättvis skattepolitik. Att skapa en global skatteförvaltning är en prioritet för Brasiliens socialistiska president Luiz Inacio Lula da Silva som fick stöd i sitt förslag från Frankrike, Spanien, Sydafrika, Kolumbien, och den Afrikanska unionen. I den slutgiltiga kommunikén från ministrarnas möte stod det i varje fall att arbete kommer att göras för att skapa rättvis beskattning av “individer med mycket höga nettoförmögenheter”.
🎙 G20 Bulletin
🫱🏻🫲🏽 G20 approves document on cooperation towards international taxation
🪙 For the first time in the G20, Brasil is pushing for the adoption of measures to intensify cooperation for tax justice, including the taxation of billionaires.https://t.co/Skcnps8CBI– G20 Brasil (@g20org) July 29, 2024
FN diskuterar samtidigt en heltäckande överenskommelse kring beskattning
I december 2023 godkände FN:s generalförsamling en resolution kring skapandet av en arbetsgrupp som skulle bearbeta en ramverkskonvention om internationell beskattning innan augusti 2024. Utvecklingsländer har länge föreslagit vidare arbete med globala skattefrågor, speciellt i och med klimatkrisen.
FNs diskussioner har hittills lett till en klyfta mellan rikare länder som är medlemmar i OECD och de som inte är det, som vill göra ett försök på en mer ambitiös skattepolitik. Länderna i OECD har hittills endast hållit fast vid att uppehålla förslaget på en global företagsskatt. De rikare länderna vill också att beslut ska fattas inom ett nytt ramverk för skattepolitik via konsensus, istället för en majoritet, vilket skulle göra det ytterst svårt att åstadkomma något verkligen heltäckande, då ett land kan undvika att rösta för ett förslag som påverkar dem. Däremot verkar det omöjligt att garantera en ändring i beskattningen på världens rikaste individer utan globalt samarbete.
Förhandlingarna om den globala skattepolitiken har fortsatt i FN från och med måndagen och pågår tills den 16 augusti. Yellen har redan bekräftat USA:s position, som är att diskussioner kring den globala skattepolitiken borde förbli i OECD. Målet med förhandlingarna är att skapa ett slutgiltigt utkast på referensvillkoren som kan gå vidare för att bearbetas av generalförsamlingen mot slutet av året.
Organisationer som the Tax Justice Network har starkt betonat hur banbrytande en gemensam överenskommelse om internationell beskattning skulle vara, då årliga intäktsförluster på grund av gränsöverskridande skatteundandragande ligger på 480 miljarder dollar. FN kan sikta högt och göra ett försök på att både sätta stopp på skatteundandragande och föreslå en generell skatteprocent för, till exempel, miljardärer. Det är dock mer sannolikt att ramverkskonventionen som presenteras efter augusti har fokus på förebyggande av skattefusk (vilket även OECD länder stöder), istället för en ytterligare skatteåtgärd som länder uppmanas införa.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Nyheter
Internationellt