Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Järjestöjen mahdollisuudet työllistää katastrofaalisia” – Kansalaisaloitteessa vaaditaan uudistuksia palkkatukeen

Oululainen kaupunginvaltuutettu Tuija Pohjola (sd.) vaatii kansalaisaloitteessaan uudistusta palkkatukeen.

Oululainen kaupunginvaltuutettu Tuija Pohjola (sd.) pitää järjestöjen tämän hetkisiä työllistämismahdollisuuksia katastrofaalisina.

– Järjestöjen saama palkkatuki on loppunut tänä vuonna koko maassa jo helmikuussa, Pohjola toteaa Demokraatille.

Tällä hetkellä Suomen lain mukaan järjestöjen saama 100-prosenttinen palkkatuki 65-prosenttiseen työaikaan on sidottu kunakin toimintavuotena valtion budjettiin.

– Laissa sanotaan, että palkkatuki päätetäänaina vuotuisessa budjetissa. Lisäksi palkkatuki on jyvitetty alueittain.

– Esimerkiksi vuonna 2016 palkkatukea oli valtakunnallisesti varattu 10 000 henkilölle, tänä vuonna tukea saa vain 3000, Pohjola huomauttaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että talousarviovuotta koskevat kiintiöt puretaan.

Pohjola pitää nykyistä käytäntöä vaikeasti ennakoitavana. Tästä johtuen Pohjola on käynnistämässä asiasta kansalaisaloitetta oululaisen varavaltuutetun Kati Jurkon (sd.) kanssa.

Lisää aiheesta

– Kansalaisaloitteessa ehdotamme, että 100-prosenttinen palkkatuki nousisi 85-prosenttiseen työaikaan.

Kesäkuun alussa aukeavassa kansalaisaloitteessa esitetään lisäksi, että nykyisistä työ- ja elinkeinoministeriön asettamista aluekohtaisista enimmäiskiintiöistä luovutaan, ja että talousarviovuotta koskevat kiintiöt puretaan.

Aloitteessa ehdotetaan, että palkkatuessa siirryttäisiin pitkäjänteiseen toiminnan kehittämiseen ja ylläpitämiseen, jossa järjestöjen palkkatuen myöntäminen sidotaan toiminnan sisältöön, eli työllisyys- ja koulutustavoitteeseen.

Kansalaisaloitteessa korostetaan myös sitä, että palkkatuella ei voi harjoittaa elinkeinotoimintaa vaan se olisi suunnattu matalan kynnyksen työllistymiseen järjestöjen kautta.

– Haluamme palkkatuen yhdeksi perusteeksi oppisopimuskoulutuksen, jolloin työttömien edellytyksiä jatkotyöllistymiseen pystyttäisiin vahvistamaan palkkatukityön aikana.

Pohjolan mukaan hallituksen linjauksissa korostetaan jatkuvasti järjestötyön merkitystä syrjäytymisen ja yksinäisyyden ennaltaehkäisemisessä sekä osallistavana toimintana.

– Järjestöt eivät kykene tekemään kyseistä työtä, jos siellä ei ole palkkaa saavia työntekijöitä organisoimassa näitä vapaaehtoistyön muotoja.

Hallituksen linjauksissa korostetaan jatkuvasti järjestötyön merkitystä syrjäytymisen ja yksinäisyyden ennaltaehkäisemisessä.

Oulun Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtajana Pohjola on ollut kehittämässä esimerkiksi vammaisavustajan ja liikuntaneuvojan oppisopimuskoulutusta.

– Olemme oppisopimuskoulutuksella pystyneet kouluttamaan yli 300 pitkäaikaistyötöntä.

Hän kertoo, kuinka koulutuksen saaneet henkilöt ovat työllistyneet myöhemmin avoimelle sektorille tai siirtyneet jatko-opiskelemaan.

Matalakynnystyön kautta pitkäaikaistyöttömät ovat voineet aloittaa työskentelyn ja saada työllistymiseen tarvittavaa koulutusta.

– Esimerkiksi meiltä vammaisavustajan oppisopimuskoulutuksesta valmistuneet ovat sataprosenttisesti siirtyneet joko jatko-opiskelemaan tai työelämään.

Pohjola korostaa, että juuri järjestöillä on paljon annettavaa etenkin pitkäaikaistyöttömien työllistymiselle.

Suomessa on tällä hetkellä noin 110 000 pitkäaikaistyötöntä. Kansalaisaloitteen eteneminen on hänen mukaansa tärkeää Suomen yhteiskunnalle.

– Haastamme kaikki järjestötyötä arvostavat ja sitä tekevät allekirjoittamaan kansalaisaloitteen järjestöjen palkkatuen määrän ja tason nostamisesta.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa 1.6. alkaen täältä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE