Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

JHL päätti toimistaan: Tukilakko uhkaa ratapihoja

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo pysäyttää tukilakolla Kouvolan ratapihan toiminnan ja Hamina-Kotkan sataman ratapihojen junaliikenteen. Lakossa olisi mukana myös osa Helsingin Ilmalan rautatievarikon töistä.

Työnseisaus vaikuttaisi liiton mukaan koko maan tavaraliikenteeseen ensi keskiviikkona. Tukitoimilla halutaan vauhdittaa sopimusneuvotteluita yksityisellä sosiaalipalvelualalla, yliopistoissa sekä yksityisellä opetusalalla ja ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa, JHL kertoo.

– JHL on monien ammattialojen liitto. Nyt miesvaltainen rautatieala tukee työtaistelullaan pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja, jotta niille saadaan kunnolliset työehdot. Tämä on solidaarisuutta aidoimmillaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Tukilakot peruuntuvat, mikäli kaikilla sovittelussa olevilla aloilla päästään sovintoratkaisuihin lakkotoimien alkuun mennessä. Tuntuviin tukitoimiin päädyttiin perusteellisen harkinnan jälkeen, JHL perustelee.

Yliopistojen, yksityisen sosiaalipalvelualan sekä yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työriitoihin haetaan sopua valtakunnansovittelijan johdolla. JHL katsoo, että sovittelut junnaavat työnantajaosapuolten joustamattomuuden takia.

– Haemme kohtuullisia palkankorotuksia ja parannusta työsuhteiden räikeisiin epäkohtiin. Työnantaja ei ole valmis tarjoamaan näihin ratkaisua, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch muistuttaa.

JHL kertoo, että yksityisen sosiaalipalvelualan ammattilaiset ovat jääneet reilusti jälkeen samaa työtä tekevien kunta-alan ammattilaisten palkkatasosta. Yksityisellä opetusalalla henkilöstölle tarjotaan murusia siitä, mitä muilla aloilla on palkankorotusten osalta sovittu.

Lisää aiheesta

Yliopistojen neuvotteluissa hiertävät työnantajan matalat palkkatarjoukset ja halu runnella palkkausjärjestelmä uuteen uskoon kiireellisellä aikataululla, liitto ihmettelee.

– Työnantajaosapuolia edustavat Sivistystyönantajat ja yksityisen sosiaalipalvelualan Hyvinvointialan liitto ovat tilanteen vakavuutta vähättelevällä asenteellaan pakottaneet JHL:n käyttämään tukilakkoja tilanteen laukaisemiseksi. Meidän on käytettävä laajemmin liiton lakkovoimaa, jotta työnantaja ottaa neuvottelut tosissaan. Työnantajien joustamattomuudesta maksavat suomalaiset vientiyritykset, joiden toiminta häiriintyy lakon vuoksi, Karrasch pahoittelee.

Juttua on päivitetty klo 9:26.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE