Nyheter
19.8.2024 09:12 ・ Uppdaterad: 20.8.2024 20:24
Johan Kvarnström om samarbetsförhandlingarna inom HUS: kräver lösningar från regeringen
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) välkomnar en kritisk och långsiktig diskussion om HUS särlösning inom vården, men påminner om att det behövs lösningar akut, lösningar som socialdemokraterna har fört fram hela perioden, men som regeringen Orpo envist vägrar använda.
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrik (HUS) meddelade under torsdagen att det planeras inbesparingar på ungefär 50 miljoner euro i personalkostnader. Sammanslutningen anser att det inte går att undvika inbesparingar som gäller personal, då anpassningsbehovet i årsbudgeten inför 2025 ligger på cirka 140 miljoner euro. Riksdagsledamot Johan Kvarnström kommenterar läget.
-De organisatoriska strukturerna spelar över tid en stor roll, men det här problemet handlar i grund och botten om att vårdsektorn är underfinansierad och att regeringen vägrar bevilja välfärdsområdena ens tilläggstid. SDP har som första åtgärd föreslagit att välfärdsområdena får 1-2 års tilläggstid för att göra anpassningarna och att man tidigarelägger en del av finansieringen för de kommande åren, säger Kvarnström.
Då HUS ska samarbetsförhandla för att spara 50 miljoner euro i ett läge där folk inte får den vård de har rätt till i tid borde alla varningsklockor ringa, enligt Kvarnström.
– Det borde i och för sig ha skett redan tidigare, inte minst då Lojo BB stängde. En del regeringspartier talar mycket fint om vårdens situation, även kritiskt och med krav, men godkänner de facto en regeringspolitik med nedskärningar och utan tilläggstid till välfärdsområdena. Ord och handling går inte ihop alla gånger, säger Kvarnström.
Han säger att det är sant att social- och hälsovårdssektorn får mer pengar under regeringen Orpo, men påminner om att det är i enlighet med finansieringsmodellen som finns och att regeringens åtgärder innebär mindre pengar än annars varit fallet och att pengarna minskar i förhållande till vårdbehovet.
-Vi måste också komma ihåg att en stor anledning till de ökade kostnaderna faktiskt är positivt, nämligen vårdarnas välförtjänta löneförhöjningar. Branschen behöver mer tillit, bättre välmående hos personalen och bättre attraktionskraft för att ha tillräckligt med folk och därmed ha förutsättningar för att fungera smidigt och förskjuta tyngdpunkten till vård i ett tidigt skede, vilket blir billigare. Nu sprids istället stor oro bland personalen och det gynnar ingen, säger Kvarnström.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter