Politiikka

”Jokaisen ihmisen selviytymistarina on arvokas” – SDP:n Skinnari huolissaan raitistuneiden päihderiippuvaisten toimeentulosta

Timo Sparf
Timo Sparf
Timo Sparf

Kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) on huolissaan vakavasta huume- ja päihdekierteestä selviytyneen henkilön selviytymistä arjessa. Huolta hänen mukaansa aiheuttaa etenkin ongelmista selvinneiden toimeentulo työelämässä. 

– Liian moni täysin raitistunut ja työelämään palannut henkilö ei pääse aloittamaan uutta elämää, kun hän ei pääse velkajärjestelyyn, hän toteaa.

Skinnari on jättänyt oikeusministeri Antti Häkkäselle kirjallisen kysymyksen rikosperusteisten velkojen velkajärjestelyjen ehdoista.  

– Yhteiskunnalle jokaisen ihmisen selviytymistarina päihderiippuvuudesta on arvokas.

Skinnarin mukaan olisi perusteltua tukea nykyistä tehokkaammin ihmisten paluuta yhteiskuntaan velkajärjestelyllä ainakin silloin, kun rikosperusteiset velat eivät ole pääasiassa yksityishenkilöille ja eivät perustu aiheutettuihin henkilövahinkoihin.

Päätöksessä tulee huomioida henkilön kokonaistilanne.

Skinnarin esittääkin, että päihderiippuvuudesta selviytynyttä on kannustettava paremmin mukaan työelämään. Hän korostaa, että vaihtoehtona ei pitäisi olla erilaisten tukien varassa eläminen. 

– Rikosperusteiset velat ovat päihdeongelmasta selvinneen henkilön kohdalla syntyneet jo taakse jääneen elämänvaiheen aikana.  

– Velkajärjestelylaissa on mainittu erilaisia esteitä, joiden vuoksi sen piiriin ei pääse. Esteet eivät kuitenkaan ole täysin ehdottomia.

Skinnari tuo esiin, että laissa puhutaan myös niin sanotuista vastasyistä. Estepykälässä ei velallisen olosuhteita kuitenkaan mainita, hän huomauttaa. 

– Lopullisessa päätöksessä tulee huomioida henkilön kokonaistilanne.

– Huomioidaanko ihmisen elämäntilanteessa tapahtuneita muutoksia käytännössä riittävästi? Estepykälässä velallisen olosuhteita ei mainita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat