Talous
6.9.2017 15:15 ・ Päivitetty: 6.9.2017 15:15
”Joku olisi jatkuvasti pillittämässä, että Suomi se vain käyttää liikaa metsiä” – Metsäteollisuus vetoaa meppeihin
Metsäteollisuus pelkää, että EU:n kiistellyistä hiilinielulaskelmista tulee sille mainehaitta vuosikausiksi eteenpäin.
EU-pöydissä päätetään metsien hiilinielun laskentatavasta syksyn aikana. Euroopan parlamentti äänestää kannastaan näillä näkymin ensi viikolla.
Suomen hallituksen tavoitteena on lisätä metsien hakkuita voimakkaasti lähivuosina, minkä takia uusiin laskentasääntöihin suhtaudutaan epäillen. Suomi haluaa myös vapaammin päättää metsäpolitiikastaan.
Suomelle kuten muillekin metsäisille maille saattaa käydä niin, että metsät kääntyvät EU:n laskelmissa laskennalliseksi päästöksi, koska tulevia hakkuita voitaisiin ryhtyä vertaamaan tiettyyn historialliseen ajanjaksoon, esimerkiksi vuosiin 1990–2009 kuten komissio on ehdottanut.
Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että liikaa metsiään hakkaavat maat joutuisivat ostamaan muilta mailta hiilinielukiintiöitä. Laskun kuittaisi valtio, mutta teollisuudessa epäillään, että kustannukset valuisivat lopulta myös yrityksille.
Valtaosa osaa katsoa, että tämä on kansallisesti erittäin tärkeä kysymys.
Metsäteollisuuden energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerblom toivoo, että laskentasäännöistä saadaan järkevät, jotta ala ei joudu seuraavaa vuosikymmentä selittelemään.
Lisää aiheesta
– Jos kävisi niin, että Suomi joutuisi ostamaan muilta mailta kiintiöitä, joku olisi jatkuvasti pillittämässä, että Suomi se vain käyttää liikaa metsiä ja hoitelee rahalla, Fagerblom sanoi Brysselissä, jossa teollisuus lobbasi keskiviikkona metsäkantojaan.
Teollisuus toivoo, että laskennassa ei käytettäisi historiallista vertailua lainkaan. Näin kaikki maat olisivat samalla viivalla, eikä satunnainen ajanjakso menneisyydessä määrittelisi tulevaa metsänkäyttöä.
Etujärjestö vetoaa suomalaismeppeihin, jotta he äänestäisivät yhtenäisesti, kun asiasta todennäköisesti ensi viikolla äänestetään.
– Valtaosa heistä osaa katsoa, että tämä on kansallisesti erittäin tärkeä kysymys. Valitettavasti kaikki eivät, toimitusjohtaja Timo Jaatinen arvioi.
Lopullisesti asia ratkeaa vasta parlamentin, komission ja neuvoston neuvotteluissa.
STT–ANNIINA LUOTONEN
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.