Politiikka
6.4.2018 10:36 ・ Päivitetty: 6.4.2018 10:36
”Jonkinlaiselle eutanasialle voi olla lainsäädännöllinen tarve” – Valiokunta ehdottaa armokuoleman laillistamista koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa hylätä eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen.
– Valiokunta perehtyi asiaan huolellisesti ja kattavasti. Olen tyytyväinen, että tästä asiasta saatiin valiokunnassa aikaan yksimielinen mietintö. Kävi selväksi, että tästä asiasta tarvitaan perusteellista eettistä ja lainsäädännöllistä selvitystyötä. Tämän pohjalta on sitten otettava kanta eutanasian tarpeellisuuteen Suomessa, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puhenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) toteaa tiedotteessa.
– Valiokunnan kuulemiset osoittavat sen, että Suomessa on varmistettava huolellisemmin kuolevan ihmisen oikeuksien toteutuminen, niin hyvän hoidon kuin itsemääräämisen suhteen, hän summaa.
Kansalaisaloitteessa esitettiin lainvalmistelutoimenpiteisiin ryhtymistä eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.
Ihminen kohdataan ja huomioidaan saattohoidossa yksilönä.
Valiokunnan mietintöön sisältyy lausumaehdotus, jossa edellytetään, että valtioneuvosto asettaa laajapohjaisen asiantuntijatyöryhmän selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita ja tarvittaessa antaa selvitystyön pohjalta eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi.
– Kuoleman hetkellä ei voi korostaa liikaa sitä, että kuoleva ihminen kohdataan ja huomioidaan saattohoidossa yksilönä. Oikeus turvallisuuden tunteeseen ja siihen, että kipuja hoidetaan osaavasti, on turvattava jokaiselle elämän viimeisinä hetkinä. Jokainen kuolema on ainutkertainen ja kuolevan ihmisen hoito vaatii erityistä herkkyyttä ja taitoa, valiokunnan jäsen, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) korostaa.
Lisää aiheesta
Valiokunta katsoo, että asiassa tarvitaan kansalaisaloitteen herättämän keskustelun kaltaista laajaa kansalaiskeskustelua ja huolellista eettistä arviointia. Asian arvioinnissa tarvitaan lisäksi muun muassa perusoikeuksiin, rikoslainsäädäntöön ja terveydenhuollon henkilöstön asemaan liittyvää kattavaa selvitystä siitä, tarvitaanko uutta sääntelyä tai muita toimenpiteitä parantumattomasti sairaan potilaan hyvän hoidon ja itsemääräämisoikeuden toteutumiseksi elämän loppuvaiheessa.
– Suomessa on selkeä tarve nykyistä parempaan pääsyyn saattohoitoon sekä kuolevan potilaan hoitamisen osaamisen ja ymmärryksen parantamiseen. Mutta niidenkin toimien jälkeen voi olla lainsäädännöllinen tarve jonkinlaiselle eutanasialle, ja siksi on tärkeää, että mikäli lakia tarvitaan, se valmistellaan huolella, normaalin lainsäädäntötyön tavoin, valiokunnassa toimiva kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) puolestaan arvelee.
– Itse kansalaisaloitteessa ei odotettu, että valiokunta voisi tästä asiasta lain säätää, vaan sillä haluttiin saada tämä aihe käsittelyyn. Ihmisten omaa tahtoa elämän, hoidon, mutta myös kuoleman osalta, on tärkeää voida toteuttaa, hän muistuttaa.
Kansalaisaloite siirtyy seuraavaksi eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
4.12.2017 20:16
HS: Eutanasian kannatus suurinta perussuomalaisten parissa
Politiikka
9.11.2017 15:41
Kansanedustajilla edessään päätös elämästä ja kuolemasta – Soininvaara: ”On olemassa rajatapauksia, jotka tulevat olemaan vaikeita”
Politiikka
9.11.2017 11:25
Eduskunnan eutanasiakuuleminen keskittyi puimaan saattohoitoa
Politiikka
9.11.2017 07:52
Piispoilta kanta armokuolemaan: olennainen kysymys on, kuka määrittelee rajan ja miten