Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

EU-vaalit

“Jotain tosi merkillistä näissä vaaleissa oli” – Näkkäläjärvi: SDP pureskelee tarkasti tuloksen

Demokraatti

Puoluesihteeri on pitkälti vetovastuussa eri vaalien kampanjoista ja kaikesta näki vaali-iltana, ettei SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi ollut tyytyväinen tulokseen.

Marja Luumi

Demokraatti

SDP säilytti kaksi paikkaansa, mutta ei onnistunut kasvattamaan meppimääräänsä vähintään yhdellä.

– Ei tietenkään tulos ollut sellainen mitä toivoimme. Meillä oli paras ehdokaslista 20 vuoteen eurovaaleihin, mutta emme pystyneet tässä tilanteessa Li Anderssonia vastaan kuitenkaan taistelemaan. Se on todettava varmaan virallisesti, hän totesi Demokraatille vaali-iltana.

Hän viittaa siihen, että vasemmistoliiton väistyvä puheenjohtaja Li Andersson keräsi valtavan historiallisen suuren henkilökohtaisen äänimäärän, lähes 250 000 ääntä, ja veti mukanaan europarlamenttiin itsensä lisäksi myös kaksi puoluetoveriaan.

– Ei kukaan voinut ennakoida, että hänen äänimääränsä nousee näin suureksi. Se varmaan oli suurin tekijä, joka vaikutti myös meidän tulokseemme, Näkkäläjärvi pohtii.

OPPOSITIO voitti kuitenkin hallituksen maalein 9-6 meppipaikoissa tässä ottelussa, hän muistuttaa.

– Se on hienoa asia ja viesti myös siihen suuntaan, että hallituksen politiikka ei nauttinut näissä vaaleissa luottamusta.

Lisää aiheesta

Äänestysprosentti jäi näissä vaaleissa yhä matalaksi. Näkkäläjärven mielestä viimeistään nyt olisi syytä pohtia vakavasti, miten sitä saisi nostetuksi.

“Kannatusmittaukset eivät osuneet sinne päinkään.”

Merkittävänä hän pitää myös perussuomalaisten suosion romahtamista. Ylipäätään jännäksi ilmiöksi puoluesihteeri nostaa, kuinka isojen medioiden, kuten Ylen ja HS:n, julkaisemat kannatusmittaukset eivät osuneet sinne päinkään.

– Kaikissa luvattiin SDP:lle noin 19 prosentin kannatusta ja jäimme noin 15 prosenttiin. Viimeisin Ylen gallup povasi perussuomalaisille jopa kolmatta paikkaa, ja nyt saldoksi jäi yksi paikka.

Jotain tosi mielenkiintoista ja merkillistä näissä vaaleissa oli, Näkkäläjärvi summaa, ja siinä riittää pengottavaa.

SDP:n puoluehallitus on jo tänään koolla käsittelemässä vaalitulosta.

– Arvioimme sitä tilastojen valossa ja rakennamme huolella vaalianalyysiä. Pureskelemme aivan varmasti tämän asian juurta jaksain, Näkkäläjärvi toteaa.

EUROVAALIT ovat perinteisesti olleet SDP:lle erittäin vaikeat, hän huomauttaa, ja sama meno jatkui edelleen.

– Vaikka emme päässeet odotettuun tulokseen, tämä on siltikin paras tulos 15 vuoteen.

Kampanjan virettä hän kehuu hyväksi ja SDP:n viesti vahvemmasta Euroopasta ja sitä myötä turvallisemmasta Suomesta oli selkeä. Lisäksi puolueen väki teki hyvän jalkatyön ja vaaliteltoilla kävi kuhina.

– Hirveän vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, mitä tekisimme nyt toisin vai tekisimmekö, puoluesihteeri pohtii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE