Mielipiteet
9.11.2021 11:06 ・ Päivitetty: 9.11.2021 11:06
Julkinen velka on välttämättömyys
Niin eduskunnassa kuin kuntien valtuustoissakin kuulee voivottelua talouden velasta. Tämän voivottelun taustalla on todennäköisesti kansalaisten hyvinvoinnin ”jarruttelu”. Julkinen velka on valtiolle ja yksittäiselle kunnalle välttämättömyys. Julkista velkaa otetaan, jotta kansalaiset ja kuntalaiset saisivat heille vähintään ainakin lainmukaisia palveluita.
Julkista velkaa on lähes kaikilla OECD:hen lukeutuvilla valtioilla. Niiden velat ovat viime vuosina olleet kasvussa. Suomi ei ole OECD-maiden kärkipäässä julkisessa velassa. Kunnista velkantumisessa poikkeuksen tekee Helsinki, mutta maamme muut kunnat ja kaupungit ovat joutuneet rakentamaan palveluita lähes aina velkarahalla, koska verotulot ja maksutulot eivät ole riittäneet.
Julkista velkaa on kahdenlaista. On investointeihin otettua velkaa, jolloin rakennetaan jotain uutta, usein vanhan tilalle. Tällä on useimmiten alueelle tai paikkakunnalle myös työllistävä ja samalla muu taloutta vaurastuttava vaikutus. Lisäksi tällä velalla tuotetaan palveluita kansalaisille.
Jos julkista velkaa joudutaan ottamaan päivittäisiin kuluihin – niin sanottua syömävelkaa – silloin nakerretaan julkisen talouden pohjaa. Tämä on tullut muutamien kriisikuntien ongelmaksi. Tähän velanottoon on usein syyt syvemmällä kuin ”holtittomassa” velanotossa.
Julkinen velka poikkeaa kotitalouden velasta oleellisesti. Kun valtion velka erääntyy, otetaan uutta lainaa ja maksetaan erääntynyt pois. Näin suurin piirtein toimii myös kuntien velka. Kotitalouksissa on tarkoitus saada velka pois kokonaan, kun julkinen velka pyörii mukana vaikka maailman tappiin saakka.
Tämän hetkinen korkokanta puolustaa julkista velanottoa, koska korko pyörii miinuskorolla. Miten kauan tällainen ”miinuskorko” jatkuu? Siihen löytyy kaikenlaisia ennustajia.
Yksi varma asia on, että jos julkinen sektori (valtio, kunnat) eivät ottaisi julkista velkaa omiin hankkeisiin, yhteiskunnan rakenteet taantuisivat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.