Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Jungner perustelee ehdotustaan: “On ihmisiä, joiden osaaminen ei nykyhinnalla kiinnosta työmarkkinoilla” – Häkämies: “EK:na joudun olemaan pidättyväisempi”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on saanut viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajalta Mikael Jungnerilta 31 ehdotuksen listan, miten Suomesta saadaan vetovoimaisempi maa ulkomaisten investointien, pääomien ja osaajien houkuttelijana. Niistä monet liittyvät sääntelyn purkuun, luovuuteen ja digitalisaatioon.

Marja Luumi

Demokraatti

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiitti, että suurin osa ehdotuksista on helppo allekirjoittaa, mutta mukana on ongelmallisempiakin esityksiä. Tällaiseksi hän mainitsi esimerkiksi alittaa erikseen sovittavilla aloilla työsuhteen palkkauksessa työehtosopimusten minimitaso.

Jungnerin ajatuksena on, että alempaa palkkaa voisi maksaa, jos työntekijä samalla oppii työssään.

– Tehokkain tapa nostaa osaamista on työssä oppiminen, jos on ihmisiä, joiden osaaminen ei nykyhinnalla kiinnosta työmarkkinoilla, Jungner selvensi, kun hänen raporttiaan esiteltiin maanantaina.

Palkkatason alitus olisi hänen mukaansa määräaikainen. Järjestely poistuisi, kun osaaminen on saavutettu.

– Kyse ei ole siitä, että yritys ottaisi jonkun tekemään halvemmalla rutiinityötä. Ihminen tulisi sellaiseen työhön, jossa hänen osaamistasonsa nousee. Jos työn hinta on alempi, koska kysymyksessä on työssä oppiminen ja osaamisen nostaminen, sen erotuksen kattaa yhteiskunta.

“Meillä on vähän verkkaisempi tie.”

Lisää aiheesta

Häkämies korosti, että EK:lta haluttiin juuri rapsakoita ehdotuksia. Tessin alittavat palkat menevät kuitenkin pidemmälle kuin EK:n esitykset.

– Meillä on vähän verkkaisempi tie. EK:na joudun olemaan pidättyväisempi. Mutta on hyvä, että näistä asioita nostetaan esille.

Jungner linkittää ehdotuksensa markkinaehtoiseen muuntokoulutukseen. Hänen visionaan on, että ihminen oppii uuden ammatin perusteet sadassa päivässä. Koulutuksen hinta olisi 7 500 euroa.

Tätä EK pitää “kiinnostavana avauksena”, jota voisi tutkia lisää.

– Uusia malleja muuntokoulutukseen, elinikäiseen oppimiseen pitäisi luoda, mutta ei sen tarvitse olla juuri tuo malli, Häkämies korosti.

Jungnerin mallin mukaan kustannukset voitaisiin jakaa ainakin aluksi yrityksen ja yhteiskunnan kesken.

– Kun markkina alkaisi rullata, pikku hiljaa se siirtyisi kaupalliseksi.

Yhteiskunta vastaisi opiskelijan elinkustannuksista muuntokoulutuksen ajan.

– Nykyään se on vähän sellaista sosiaalityötä. Kaupallisesti järjestettynä siitä voisi tulla huomattavasti tehokkaampaa, Jungner arvioi.

Hän painotti, että raportin ajatukset ovat hänen omiaan – eivät EK:n virallinen kanta.

“Suomi on kuin tilastourheilija, jonka kisakunto ei riitä arvomitaleihin.”

Häkämies listasi kolme uutta ideaa, jotka hänen mielestään voisi laittaa saman tien eteenpäin. Muuntokoulutuksen rukkaamisen lisäksi hän puuttuisi erilaisiin lupaprosesseihin, jotka kestävät aivan liian kauan.

– Jos joku on halukas tulemaan Suomeen ja täällä on hänelle työpaikka, sen pitäisi onnistua nopeammin.

Jungner nostaisi englannin palvelukieleksi niissä kunnissa, jotka tästä erikseen päättävät. Häkämiehen mielestä englanti työkielenä olisi monelle yritykselle todella tärkeä asia.

Liikenneverkon yhtiöittämiseen EK suhtautuu varovaisesti.

– Kiinnostava visio, mutta sen kustannukset pitäisi laskea tarkkaan, Häkämies muotoili.

Hänen mukaansa EK “yrittää kaupitella” yksittäisiä ehdotuksia seuraavalle hallitukselle.

– Suomi on vähän kuin tilastourheilija, jonka kisakunto ei kuitenkaan riitä arvokisamitaleihin. Tämä on iso ongelma, koska jokainen maa tarvitsee menestyäkseen parhaita osaajia ja kasvua luovia investointeja – sekä kotimaasta että ulkomailta, Häkämies muistutti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE