Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

28.2.2020 10:25 ・ Päivitetty: 28.2.2020 10:45

Käänne vieraslaji-jutussa: Nyt lähtee selvityspyyntö valtakunnansyyttäjälle

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Perustuslakivaliokunta päätti tämän päivän kokouksessaan pyytää valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselta selvitystä siitä, miten tämä toimisi vieraslajeista puhuneen perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään (ps.) tapauksessa. Tästä ei ole vielä selvyyttä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Eli syyteharkinta tulee tehdä loppuun, että katsooko hän, että nämä vieraslajipuheet ovat sen asteisen rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä, että hän tulisi siinä tapauksessa syyttämään. Hänhän jätti nyt sen avoimeksi, hän heitti sen asian meille ja meidän pitäisi nyt ratkaista tämä kysymys tietämättä, mitä hän tulee asiassa tekemään, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala Niemelä sanoi tänään eduskunnassa medialle.

Valtakunnansyyttäjä oli todennut omassa lausunnossaan, ettei ole vielä tehnyt syyteharkintaa ja sitä päätöstä, että vaikka eduskunta tulisi syyttämisluvan myöntämään, syyttäisikö hän itse vai ei.

Kyse on siitä, että Raija Toiviainen on katsonut ja tulkinnut perustuslakia niin, että hän tarvitsisi eduskunnalta luvan myös siinä tapauksessa, että hän päättäisi jättää syyttämättä Mäenpäätä. Tästä laintulkinnasta asiantuntijat ovat erimielisiä.

Tähän juridiseen kysymykseen perustuslakivaliokunta tulee myös jatkossa ottamaan kantaa, mutta Johanna Ojala-Niemelän mukaan se, että Toiviaista pyydetään nyt saattamaan syyteharkinta loppuun, ei vielä tarkoita kannanottoa tähän kysymykseen.

–  Siitä ei löydy oikeussäännöstä tai ennakkoesimerkkiä. 

– Toinen kysymys, jota pohdimme on se, annetaanko syyttämislupa vai ei. Nämä ovat ne kaksi keskeistä kysymystä.

Lisää aiheesta

Nyt valiokunta haluaaa valtakunnansyyttäjän kannanoton siihen, mitä hän tässä nimenomaisessa eli Mäenpään tapauksessa tulisi tekemään.

– Valiokunta ei tee sitä syyteharkintaa. Me emme tule arvioimaan Mäenpään puhetta tai sen sisältöä, oliko siinä loiventavia seikkoja tai ei.

Ojala-Niemelä toteaa, että näyttäisi kummalliselta, jos eduskunta antaisi syyteluvan, mutta valtakunnansyyttäjä ei sitten syyttäisikään Mäenpäätä.

– Me haluamme tässä vaiheessa tietää, mikä hänen ratkaisunsa on. 

Asiaa käsitellään seuraavan kerran perustuslakivaliokunnassa aikaisintaan 13.3. Toiviaisella on viikko–pari aikaa antaa asiasta selvitys.

Jos Mäenpään syyttämislupaa kysyttäisiin eduskunnalta, perussuomalaiset pystyisivät torppaamaan siihen tarvittavan 5/6:n enemmistön yksin.

Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta tämän rinnastettua turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesän puheessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU