Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

26.6.2024 14:10 ・ Päivitetty: 26.6.2024 14:10

Käännytysmietintö ei valmistunut – näin valiokunnan puheenjohtaja kommentoi

LEHTIKUVA / JARNO ARTIKA
Rajapaalu kesäkuussa Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.

Itärajalle kaavailtua määräaikaista poikkeuslakiesitystä käsittelevä eduskunnan hallintovaliokunta ei saanut urakkaansa valmiiksi keskiviikkona. Valiokunta käsitteli kokouksessaan viime yönä valmistunutta mietintöluonnosta, jolla se pyrkii vastaamaan perustuslakivaliokunnan lain etenemiselle asettamiin vaatimuksiin.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Valiokunnan jäsenet olivat kokouksen jälkeen vähäsanaisia. SDP on julkisuudessa asettanut lain etenemiselle kolme ehtoa. Viimeksi ehtoja on esitellyt puheenjohtaja Antti Lindtman tämän päivän Iltalehdessä.

Ensimmäinen SDP:n ehdoista koskee oikeusturvakeinoja eli käytännössä Suomen rajalta käännytetyn ihmisen oikeutta valittaa menettelystä, jossa hänelle ei annettu oikeutta anoa kansainvälistä suojelua. Saman asian korjaamista edellytti lausunnossaan myös perustuslakivaliokunta.

Toiseksi SDP haluaa eduskunnalle roolin ”jälkitarkastaa” valtioneuvoston ja tasavallan presidentin päätöksen ottaa käyttöön käännytyslain poikkeusvaltuudet. Käytännössä kyse olisi esimerkiksi hallintovaliokunnalle annettavasta selvityksestä, joka ei hidastaisi päätöksen toimeenpanoa.

KOLMANNEKSI SDP haluaa selventää sekä suomalaisten rajavartioiden että maahanpyrkijöiden oikeusturvaa. Tavoitteena on parempi tasapaino rajaturvallisuuden ja Suomen kansainvälisten velvoitteiden välillä.

Perustuslakivaliokunta on jo lausunnossaan todennut, että käännytyslaki olisi joka tapauksessa ristiriidassa EU-oikeuden, Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa. Ristiriitojen ytimessä on ihmisoikeussopimuksiin kirjattu palautuskielto ja toisaalta oikeus hakea kansainvälistä suojelua.

SDP:n eduskuntaryhmä on myös edellyttänyt, että perustuslakivaliokunta tarkistaa vielä kerran hallintovaliokunnan mietinnön sen jälkeen, kun se valmistuu. Muun muassa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) on suhtautunut toiseen tarkastuskierrokseen kielteisesti.

SDP:n näkemykset saavat ylimääräistä painoarvoa siitä, että lain hyväksyminen edellyttää perustuslain muuttamista, joka vaatii pikamenettelyssä 5/6-määräenemmistöä eduskunnasta. Ilman SDP:tä lakia ei toisin sanoen voi säätää.

DEMOKRAATTI tavoitti hallintovaliokunnan puheenjohtajan Mauri Peltokankaan (ps.) tänään iltapäivällä heti hallintovaliokunnan päätettyä kokouksensa. Näin hän vastasi kysymyksiin:

Miten asian käsittely on edistynyt?

– Asian käsittely edistyy ihan jouhevasti hyvässä hengessä. Katsotaan, missä vaiheessa saadaan lopputulos ulos.

Tänään SDP on toistanut vaateitaan Antti Lindtmanin suulla Iltalehdessä. Näetkö, että ne saadaan tehtyä siten, että ne riittävät SDP:lle?

– Siellä on kaikki puolueet edustettuna pois luettuna kristillisdemokraatit eli en lähde yhden puolueen mielipiteitä kommentoimaan sen enempää. Valiokunta katsoo jokaisen puolueen mielipiteet ja tehdään niistä sitten hyvä kokonaisuus, päästään eteenpäin.

Pienellä puolueella kristillisdemokraateilla ei ole lainkaan edustajaa hallintovaliokunnassa.

Onko mahdollista, että asia vielä etenisi perustuslakivaliokunnan B-lausunnolle tai tsekkaukselle?

– Minä en lähde tuota spekuloimaan millään tavalla, koska valiokunta katsoo sitten kaikki tarpeelliset työkalut, jos tarvitsee jotain lisätyökaluja, mutta en lähde spekuloimaan.

Tällainen mahdollinen lisätyökalu voisi tulla kuitenkin kyseeseen?

– Olemassahan sellainen on, mutta en näe tässä kohtaa aiheelliseksi kommentoida, että onko tällaista mietitty. Tällä hetkellä edetään ihan valiokunnan tekemän suunnitelman mukaan, edetään rauhallisesti ja pidetään huolta siitä, että työrauha säilyy.

Luuletko, että huomenna voisi olla mietintö valmis?

– Mehän kaikki toivomme, että mietintö valmistuisi mahdollisimman pian. Mutta kuten olen tuonut esiin, annetaan täysi työrauha. Eli ei ole mitään kiveen hakattua aikataulutusta.

Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz on sanonut pitävänsä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Otto Anderssonin huhtikuista linjausta, jonka mukaan RKP:n eduskuntaryhmässä ei noudatettaisi ryhmäkuria käännytyslakiesitystä koskevassa äänestyksessä, perusteltuna. Peltokangas ei lähde tätä kommentoimaan.

– Minä olen keskittynyt tähän valiokuntatyöhön ja lainsäädäntöön. En ole vilkuillut oikealle enkä vasemmalle enkä ylös enkä alas muiden puolueiden puheenjohtajien mielipiteitä.

SDP:N hallintovaliokuntajäsen Saku Nikkanen toteaa, että tilanne on valiokunnassa vielä vahvasti auki.

Hän kertoo, että SDP:n tekemiä esityksiä hierotaan mietintöön ja pyritään hakemaan yhteinen näkemys.

Nikkasen mukaan käsittelyssä on vielä seikkoja, jotka vaativat aika paljon jumppaamista.

– Ei tämä helpolla synny.

Voiko huomenna olla mietintö valmis?

– Sanotaan, että aika optimistista olisi ajatella, että on.

SDP on edellyttänyt, että asia menisi vielä perustusvaliokuntaan. Näyttääkö siltä, että se voisi vielä kiepsahtaa sitä kautta?

– Se on varmaan yksi sellainen, mitä edelleen tässä nyt hierotaan, Nikkanen vastaa.

Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Mauri Peltokankaan mukaan valiokunnan työ jatkuu näillä näkymin viikkosuunnitelman mukaan eli seuraava kokous olisi huomenna torstaina kello 12.15.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU