Ulkomaat
26.9.2016 11:10 ・ Päivitetty: 26.9.2016 11:10
Kahden vuoden arvoitus ratkeaa? – Ukrainassa pudotetun malesialaiskoneen rikostutkinnasta tuloksia
Jälkiselvittely Itä-Ukrainassa alas ammutun matkustajakoneen tuhosta jatkuu. Kansainvälinen tutkijaryhmä JIT julkistaa keskiviikkona tietoja yli kahden vuoden takaisen tapauksen rikostutkinnasta Hollannissa.
Kyse ei ole lopullisesta raportista vaan ennakkotiedoista. JIT:n mukaan tietoja on luvassa muun muassa siitä, millä aseella malesialaiskone ammuttiin alas ja mistä tuo ase, käytännössä ohjus, laukaistiin.
Erillinen onnettomuustutkinta päätyi jo viime vuonna siihen, että lennon MH17 Amsterdamista Kuala Lumpuriin pudotti venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus. Todisteena olivat muun muassa koneen hylystä löytyneet, Bukin taistelukärjelle tyypilliset rusetinmuotoiset sirpaleet.
Onnettomuustutkinta ei ottanut kantaa syyllisyyskysymykseen.
Kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän keräämän aineiston mukaan kone ammutiin alas Venäjältä Itä-Ukrainan separatistialueelle tuodulla Buk-ohjuspatterilla. Ohjus laukaistiin pellolta läheltä Snizhnen kaupunkia.
Jos myös rikostutkijat sijoittavat laukaisupaikan separatistialueelle, romuttaa se ainakin väitteet Ukrainan mahdollisesta syyllisyydestä.
Uusia tutkakuvia Venäjältä
Lisää aiheesta
Venäjä ei ole hyväksynyt tähänastisen tutkinnan tuloksia. Se on aiemmin tarjonnut vaihtoehtoiksi selitykseksi muun muassa ukrainalaisen hävittäjän ampumaa ohjusta. Tutkijat eivät ole kuitenkaan pitäneet Venäjän teorioita uskottavina.
Muutkin vaihtoehdot aina koneeseen osunutta meteoriittia myöten todettiin onnettomuustutkinnassa mahdottomiksi.
Viime viikolla Buk-ohjuksia valmistava Almaz Antey -yhtiö ilmoitti yllättäen toimittaneensa Venäjän viranomaisille tutkakuvaa Itä-Ukrainan ilmatilasta malesialaiskoneen putoamispäivältä 17. heinäkuuta 2014. Venäjä kertoi lähettävänsä materiaalin tutkijoille Hollantiin. Ihmetystä on herättänyt, miksi kuvat löytyivät vasta nyt – yli kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen.
Tuhoutuneessa Malaysia Airlinesin Boeing 777 -koneessa oli 298 ihmistä, heistä suurin osa hollantilaisia. Kaikki saivat surmansa.
Niilo Simojoki
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.