Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kaikki EU-maat hyväksyivät 50 miljardin Ukraina-avun

AFP / LEHTIKUVA / YVES HERMAN
Charles Michel.

EU:n kaikki 27 jäsenmaata ovat hyväksyneet 50 miljardin euron avun Ukrainalle EU-budjetin sisäisenä, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel viestipalvelu X:ssä. Unkarin pelättiin asettuvan sovun tielle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Unkari ei suostunut hyväksymään Ukraina-tukea joulukuun huippukokouksessa, minkä takia poliittiset johtajat kokoontuivat Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen torstaina. Vaikka ennen kokousta oli yhä laajaa epätietoisuutta tulevasta, sopu asiasta löytyi jäsenmaiden kesken lähes välittömästi kokouksen alkamisen jälkeen.

-  Näin saadaan vakaa, pitkäaikainen ja ennakoitavissa oleva rahoitus Ukrainalle, Michel kommentoi X:ssä.

Koska tuki toteutetaan osana EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksen välitarkastelua, myös Euroopan parlamentin täytyy yhä hyväksyä se.

KÄYTÄNNÖSSÄ Unkarin pääministeri Viktor Orban ilmeisesti taipui päätökseen kokousta edeltäneessä pienen piiriin tapaamisessa, jossa olivat paikalla Michelin lisäksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Italian pääministeri Giorgia Meloni ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Juuri tämän piirin tiedossa ovat olleet myös mahdolliset varavaihtoehdot, jos Unkari ei olisi taipunut päätökseen.

Politico-lehden mukaan tapaamiseen liittyi myöhemmin myös muiden maiden johtajia. Mukaan tuli esimerkiksi Puolan pääministeri Donald Tusk.

Lisää aiheesta

STT kuuli eräältä korkealta EU-virkamieheltä, että paine Unkaria kohtaan oli kova. Aamun keskustelussa käytiin hänen mukaansa läpi toisistaan hyvin eroavia näkemyksiä Ukrainasta.

Varasuunnitelmista ei hänen mukaansa kuitenkaan käyty keskusteluja Orbanin kanssa, vaikka alkujaan yhtenä mahdollisuutena oli pidetty sopimista Ukrainan rahoituksesta 26 maan kesken ja muusta pitkän aikavälin budjetin tarkastelusta 27 maan kesken.

Viimeisten viikkojen aikana tuota ratkaisua alettiin kuitenkin pitää yhä mahdottomampana ja kaiken haluttiin tapahtuvan 27 maan kesken.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok.) sanoi viestipalvelu X:ssä olevan tärkeää, että Ukrainan tuki jatkuu suunnitellusti vahvana ja että EU pääsi asiassa eteenpäin.

Orpo kertoi, että EU-johtajat saivat EU-huippukokouksessa aikaan sovun Ukrainan tukemisesta. Päätös syntyi myös hänen mukaansa yksimielisesti.

Varsinaisia muutoksia loppulauselmiin ei ole julkaistu vielä, mutta EU-lähteiden mukaan päätös ei sisällä yhdelle maalle veto-oikeutta estää päätöstä enää myöhemmin. Mahdollisuus rahoituksen tarkasteluun myöhemmin säilyy, mutta Unkari ei siis voi omavaltaisesti estää vaikkapa vuoden päästä rahan päätymistä Ukrainalle.

Yksi keskeinen kiistakohta on ollut se, voiko Unkari vuosittain jumittaa Ukrainan rahat yksimielisyysvaatimuksen turvin vai ei.

EU-johtajat esittivät kokouksen alla tiukkasanaisia kommentteja siitä, että Unkarin edessä ei tule taipua.

UKRAINAN presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti päätöksen syntyä.

-  On erittäin tärkeää, että päätös saatiin aikaan kaikkien 27 johtajan johdolla. Se osoittaa jälleen EU:n vahvan yhtenäisyyden, hän kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Zelenskyin mukaan rahoitus vahvistaa hänen maansa pitkäaikaista taloudellista vakautta.

Zelenskyi myös puhui EU-johtajille kokouksessa videoyhteyden kautta. Hän sanoi päätöksen lähettävän vahvan signaalin paitsi yli Atlantin myös koko maailmalle siitä, että sääntöpohjainen maailmanjärjestys kestää kaikki haasteet.

-  EU on osoittanut, että sen lupaukset merkitsevät ja että se tekee töitä koko Euroopan hyväksi, hän sanoi puheessaan.

Hän myös muistutti, että etenkin tänä vuonna Euroopan on osoitettava johdonmukaisuutta ja tehokkuutta päätöksenteossaan. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäyskapasiteetti Ukrainaan on kasvanut muun muassa Pohjois-Korealta saadun aseavun myötä.

Zelenskyi sanoi myös, että Ukrainan aseapua tulisi tehostaa perustamalla oma Ukrainan tukirahasto Euroopan rauhanrahaston sisälle.

Mikko Gustafsson, Sanna Raita-aho / STT

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 15.48.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE