Kotimaa

Kaksoiskansalaisen työsyrjintään liittyvä kohu jatkuu: ”Kyllä sellainen vaikutelma syntyi, että tässä on tuomiolla tai harkinnassa viestintuoja”

Kaksoiskansalaisen työsyrjintäepäilyä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.
Kaksoiskansalaisen työsyrjintäepäilyä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.
Kaksoiskansalaisen työsyrjintäepäilyä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Venäjän kaksoiskansalaisen syrjinnästä syytetty mies sanoo, että linjaus kaksoiskansalaisten kelpaamattomuudesta on tullut varuskunnan turvallisuuspäälliköltä.

– Toimin Suomen armeijan turvallisuusupseerin ja työnantajani (ohjeiden) mukaisesti, sanoi tiistain oikeudenkäynnissä vuokratyöyrityksessä työskennellyt mies, joka hoiti Vekaranjärven varuskuntaravintolan rekrytointia vuonna 2017.

Oikeudenkäynti koskee varuskuntaravintolassa vapaana ollutta keittiöapulaisen paikkaa. Nainen, joka on Venäjän ja Suomen kansalainen, oli lähettänyt rekrytointiyritykseen työhakemuksen netissä ja täydentänyt hakemusta vielä ilmoittamalla, että lähettää tarvittavat todistukset pian.

Leijona Cateringin puolesta hakua hoitaneen vuokratyöyrityksen työntekijä oli vastannut naiselle sähköpostitse, että kaksoiskansalainen ei kelpaa paikkaan.

Syyttäjä pitää miehen toimintaa tahallisena syrjintänä ja vaatii tälle rangaistukseksi 30 päiväsakkoa.

– Tapahtumahetkellä palveluesimiehen tehtävissä ollut (syytetty) on todennut keittiöapulaisen paikkaa hakeneelle (asianomistajalle), ettei (tämä) ole sopiva asiakasyritykselle, syyttäjä Sinikka Paasivirta sanoi.

Syyttäjän mukaan mies toimi syytteen tekoaikana palveluesimiehen tehtävissä, mutta miehen mukaan hän oli tavallinen työntekijä.

Syytetty kiistää syytteen – Puolustusvoimista ei vastattu kommenttipyyntöön

Mies kiistää syyllistyneensä asiassa mihinkään rikokseen. Hän sanoo toimineensa ainoastaan saamiensa ohjeiden mukaisesti ja lähettäneensä sähköpostin naiselle kiireessä.

Miehen mukaan Leijona Cateringille oli kerran aiemmin vuonna 2016 välitetty työntekijäksi kaksoiskansalainen. Tällöin vuokratyöntekijä oli ollut töissä vain yhden päivän, ja ravintolapäällikkö oli ilmoittanut rekrytointiyritykselle kaksoiskansalaisten kelpaamattomuudesta.

– Leijona Cateringin ravintolapäällikkö soitti ja ilmoitti, että turvallisuusupseeri oli näin sanonut, mies sanoi.

STT pyysi kommenttia Puolustusvoimien pääesikunnasta ja Vekaranjärven varuskunnasta. Kummastakaan ei vastattu kommenttipyyntöön mitenkään.

Avin lakimies: Tulee vaikutelma, että viestintuoja joutunut syytetyn penkille

Oikeudessa kuultu aluehallintoviraston (avi) työsuojelun vastuualueen lakimiehen mukaan oikeudenkäynnistä tuli vaikutelma, että syytetyn penkille on joutunut viestintuoja.

– Kyllä sellainen vaikutelma syntyi, että tässä on tuomiolla tai harkinnassa viestintuoja. Se henkilö tai ne henkilöt, jotka alun perin ovat sen viestin laatineet tai lähettäneet, heitä ei nyt syytetyn penkille saatu, kommentoi Matti Nissinen medialle istunnon jälkeen.

Esitutkinnassa syytetyn miehen lisäksi rikoksesta epäiltiin kolmea ihmistä, mutta syyttäjä teki heidän kohdallaan syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjä katsoi, että miehelle ei ollut annettu ohjetta, ettei kaksoiskansalaisia voitaisi palkata.

Nissinen taas pitää epätodennäköisenä, että rekrytointiyrityksen työntekijä olisi keksinyt linjauksen itse.

– Pidän sitä hyvin epäuskottavana, että olisi omasta päästään keksinyt.
Nissinen on entinen valtakunnansyyttäjä.

STT–JECATERINA MANTSINEN, MARIA MUILU

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Auringonlaskun puolueeksi tuomittu SDP on kuopattu jo monta kertaa, mutta kesällä 2019 Suomessa on demaripääministeri, Rinteen hallitus ja suunnanmuutosta julistava ohjelma, ja sekös monia harmittaa
20.6.2019

Luetuimmat


Uusimmat