Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Kansa tuomitsi kunnallisvaaleissa Sipilän hallituksen politiikan

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman analysoi kuntavaalien tulosta Pirkanmaan demarien piirikokouksessa Valkeakoskella. Pöydän takana Harri Sandell ja Pekka Järvinen.

Pirkanmaan sosialidemokraattien kevätpiirikokouksessa Valkeakoskella viikonvaihteessa alustaneen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kuntavaalien tulos merkitsi hallitukselle ja sen politiikalle kansan tuomiota. Siitäkin huolimatta, ettei se kanavoitunut yksinomaan demarien vaaleissa saaman kannatuksen kautta.

Lindtmanin mukaan kuntavaalien tulos oli selkeä viesti pääministeri Juha Sipilän hallitukselle. Kaikki hallituspuolueet hävisivät vaaleissa. Perussuomalaiset selkeimmin.

– Mutta myös Keskusta, vaikka keskustalaiset ovatkin onnistuneet vaikenemaan asiasta. Mielenkiintoinen, joskin vähälle huomiolle jäänyt, on Keskustan kokeneen parlamentaarikon Seppo Kääriäisen toteamus, että pääministeri Juha Sipilästä on kaikki ammennettu.

Lindtmanin mukaan Kokoomus selvisi ilman suurempaa vaalitappiota Helsingin pormestariehdokkaana olleen Jan Vapaavuoren suuren äänipotin avulla. Hänen mukaansa tämäkään ei silti peitä sitä tosiasiaa, että myös Kokoomus kärsi vaalitappion.

– Kokoomus on ollut pientä paussia lukuunottamatta vastuussa maan hallituksen politiikasta viimeiset 30 vuotta. On syytä huomata, että Kokoomuksella on suuri vastuu Suomen heikosta talouskehityksestä.

Oppositio voitti

Kun kuntavaalien tulos oli tappio ja siten selkeä viesti maan hallitukselle, se tarkoittaa, että oppositio voitti vaalit.

– Tyytymättömyys hallituksen politiikkaan ei kuitenkaan kanavoitinut SDP:n kautta. Ei vaikka SDP on vaalien mukaan maan kakkospuolue. Puolueen absoluuttinen äänimäärä kuntavaaleissa oli sama kuin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa ja 2015 eduskuntavaaleissa. Suhteellisen äänimäärän ratkaisee se, kuinka hyvin puolueet saavat äänestäjät, etenkin liikkuvat sellaiset, liikkeelle. Muut oppositiopuolueet onnistuivat meitä paremmin.

Vaalien tulos oli Lindtmanin mukaan hallituksen vastainen antijytky, joka kanavoitui erityisesti kaupungeissa pääasiassa vihreiden kautta.

SDP pärjäsi hyvin alueilla, joissa äänestäjien joukossa oli useammin eläkeläisiä, työttömiä ja yleensä vähävaraisia ihmisiä. Vihreät taas olivat vahvoilla varakkaan väestön asustamilla alueilla.

Valinnanvapaus Kokoomuksen laariin

Lindtman arvioi, että Kokoomus saattoi hyötyä Sote-keskustelusta vaaleissa. Puheet valinnanvapaudesta upposivat ihmisiin, vaikka Kokoomuksen lupaukset ovatkin rakennettu hiekalle.

– Tämä osoittaa, että politiikkaa tehdään mielikuvilla

Lindtmanin mukaan SDP ei onnistunut tavoittamaan nuoria aikuisia eikä liikkuvia äänestäjiä. Jatkossa asiaan kiinnitetään huomiota.

Lindtman kannusti nyt valituksi tulleita kunnan- ja kaupunginvaltuutettuja osallistumaan myös mahdollisiin maakuntavaaleihin. Varsinkin johtaviin kunnalisiin tehtäviin valittavia valtuutettuja tarvitaan vetureiksi maakuntavaaleihin. Hän huomautti myös siitä, että kunnan- ja kaupunginjohtajat ovat vaalikelpoisia. Siten se koskee myös muitakin kuntien virkamiehiä.

Lindtmanin sanoi, että kun SDP nousi Pirkanmaan suurimmaksi puolueeksi, se antaa hyvät lähtökohdat paitsi tulevan maakuntahallinnon suunnitteluun myös hyviin asemiin mahdollisissa maakuntavaaleissa.

– Tarvitsemme toki uusia ehdokkaita myös vanhojen tekijöiden rinnalle.

Hallitus ei pääse tavoitteisiinsa

Kehysriihestä Lindtman totesi, ettei hallitus pääse tärkeimpiin tavoitteisiinsa eli työllisyysasteen kohottamiseen ja maan talouden kohentamiseen.

– Näin siksi, että hallitus niisti työllistämiseen tarkoitettuja määrärahoja muiden leikkausten lisäksi ja teki verokevennyksiä, joista ei ole ollut eikä ole mitään hyötyä talouskasvulle. Nyt tarvittaisiin toisenlaisia toimenpiteitä, jotta työllisyys saataisiin nousuun. Lisäksi koulutuksesta leikkaaminen olisi lopetettava ja lisättävä panoksia osaamiseen, Lindtman sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE