Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansalaisaloite Venäjän Maarianhaminan-konsulaatista sai kasaan 50 000 kannattajaa

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kansalaisaloite Venäjän konsulaatin lakkauttamisesta Ahvenanmaalla on kerännyt eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Aloitteen tiedoissa esitystä perustellaan sillä, että konsulaatti rajoittaa ja vaarantaa Suomen turvallisuuden nyt, kun Suomi on sotilasliitto Naton jäsen.

Kansalaisaloitteeseen alettiin kerätä nimiä huhtikuun 4. päivä, eli kuuden kuukauden keräysaika olisi tullut täyteen lokakuun alussa.

Konsulaatin sulkeminen on ollut aiemminkin esillä poliittisella tasolla. Ulkoministeriössä on valmisteilla Ahvenanmaan erityisasemaa koskeva oikeudellinen selvitys, jossa käsitellään myös konsulaattia.

Heinäkuussa presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat, että Suomi peruu Venäjän Turun-pääkonsulaatin toimiluvan lokakuun alusta alkaen. Kyseessä oli vastatoimi Venäjän päätökselle sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti.

Tuolloisessa kokouksessa keskusteltiin myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatista.

Esimerkiksi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi STT:lle heinäkuussa, että Suomelta olisi luontevaa erillisenä toimena sulkea myös Maarianhaminan konsulaatti.

Nyt, kun kansalaisaloite on kerännyt vaadittavat 50  000 allekirjoitusta, on kannatusilmoituksen vireillepanijan tai hänen nimeämänsä edustajan haettava Digi- ja väestötietovirastolta päätös ilmoitusten lukumäärän vahvistamisesta. Jos kelvollisia kannatusilmoituksia on 50  000 tai yli, aloite on toimitettava eduskunnalle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua viraston päätöksestä, jotta eduskunnalla on velvoite ottaa asia käsittelyyn.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE