Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja kysyy ministeriltä yritysvastuujärjestöjen tuen jäädyttämisestä – Finnwatch sai lahjoitusten vyöryn

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, ettei se avaa kehitysyhteistyövaroista katettavan viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) hakua lainkaan tällä hallituskaudella. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd., kuvassa) on jättänyt kirjallisen kysymyksen asiasta.

Demokraatti

Demokraatti

Kiljunen kertoo tiedotteessaan olevansa hämmästynyt ja pahoillaan ulkoministeriön äkillisestä päätöksestä olla avaamatta viestintä- ja globaalikasvatustukea. Hän ihmettelee, että vain noin kahden miljoonan euron suuruinen tuki jäädytetään siitä huolimatta, että sille oli jo varattu rahoitus kehysriihessä. Tuolloin hallitus päätti lisätä 10 miljoonaa euroa kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyövaroista maksettavaa rahoitusta kehyskaudelle ensi vuodesta alkaen.

– Yritysvastuuta koskeva tutkimustieto on erityisen tärkeää nyt, kun kestävyysraportointidirektiivi ja yritysvastuudirektiivi on hyväksytty EU:ssa, ja yrityksille tulee lakisääteinen velvollisuus tuntea entistä paremmin omat kansainväliset arvoketjunsa, Kiljunen tähdentää tiedotteessaan.

Kiljunen kysyy kirjallisessa kysymyksessään kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Taviolta (ps.), miten ministeri aikoo varmistaa yritysvastuujärjestöjen työn julkisen rahoituksen jatkossa.

Hän muistuttaa, että viestintä- ja globaalikasvatustuen lakkauttaminen koskettaa erityisesti pieniä kansalaisjärjestöjä ja yritysvastuujärjestöjä, joille tuki on keskeisin julkinen rahoituslähde. Kiljunen nostaa tuen saajiksi esimerkiksi Finnwatchin, jonka tutkimukset on huomioitu laajasti eri medioissa.

– Ne ovat lisänneet tietoisuutta arvoketjujen ongelmista. Myös yritykset ovat arvostaneet yhdistyksen tuottamaa tietoa on ollut arvostettua ja se on johtanut muutoksiin niiden toiminnassa, hän kertoo tiedotteessa.

Olemme häkeltyneitä saamastamme tuesta.

ULKOMINISTERIÖN linjauksesta tyrmistynyt Finnwatch avasi keräyksen toimintansa tukemiseksi. Finnwatch kertoo kansalaisten paikanneen neljässä päivässä järjestön rahoitukseen ensi vuodelle tehdyn leikkauksen.

Finnwatchin tiedotteen mukaan yli 2000 ihmistä on osallistunut Pelasta Finnwatch -keräykseen. Kampanjalle asetettu 80 000 euron tavoite ylittyi kirkkaasti, sillä lahjoituksia on tehty jo yli 92 000 eurolla.

– Olemme häkeltyneitä saamastamme tuesta. Koko yhdistyksen historiassa emme ole keränneet näin suurta summaa näin lyhyessä ajassa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo tiedotteessa.

Tavion lakkauttaman VGK-tuen avulla Finnwatch on viime vuosina paljastanut muun muassa ihmisoikeusongelmia kaivosteollisuudessa, siirtotyöntekijöiden työriistoa palmuöljytiloilla sekä tuonut esiin vaate- ja tekstiilialan riittämättömiä ilmastotoimia.

Finnwatch huomauttaa, että VGK-tuen jäädyttäminen on jatkoa kahdelle hallituksen jo aikaisemmin tänä vuonna tekemälle päätökselle, joilla on leikattu Finnwatchin rahoitusta.

Finnwatchille ei aiemmista vuosista poiketen myönnetty lainkaan ulkoministeriön perusavustusta eikä valtioneuvoston kanslian alle siirrettyä tukea Eurooppa-tiedottamiseen. Ulkoministeriön perusavustus lakkautettiin sittemmin kokonaan.

– Jatkuvilla leikkauksillaan hallitus haluaa ajaa alas yritysvastuujärjestöjen työtä. Finnwatchin osalta suunnitelma ei onnistunut, kiitos aktiivisten kansalaisten, Finér toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE