Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja: “Minua ei ole valittu eduskuntaan edistämään rikoksia” – PS-ryhmässä eri käsityksiä jopa siitä, äänestettiinkö hallintarekisteristä eilen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Toimi Kankaanniemen (ps.) mukaan huomenna selviää, kuinka laajasti ryhmässä tuetaan hallintarekisterikompromissia.

Hallituksen kiista hallintarekisteristä huipentui eilen, kun asia vedettiin yllättäen pois eduskunnan päiväjärjestyksestä eli käsiteltävien asioiden listalta. Myöhemmin perussuomalaisten ylimääräisen ryhmäkokouksen jälkeen ilmoitettiin, että hallituspuolueilla on sopu asiasta.

Ratkaisuna on laittaa 50 prosentin ennakonpidätys ulkomailta tuleville suomalaisten yritysten osinkotuloille alun perin kaavaillun lähdeveron sijaan.

Hallituksesta viestitettiin, että tämän jälkeen omaisuuden piilottaminen ja hallintarekisterin käyttö ulkomailla olisi suomalaiselle erittäin epäedullista.

Tänään, pienen haastattelukierroksen jälkeen perussuomalaisten ryhmä vaikuttaa kuitenkin edelleen kaikkea muuta kuin sopuisalta.

Poliisikansanedustaja Kari Kulmala (ps.) kertoo, ettei aio edes tulla perjantaisen täysistunnon äänestykseen arvo-osuusjärjestelmästä, johon hallintarekisteri liittyy.

– Sen takia, että minä en katso, että tämä on hyvä ratkaisu.

Jos hän tulisi, hän äänestäisi tyhjää.

Lisää aiheesta

– Ensinnäkään minua ei ole valittu eduskuntaan edistämään rikoksia, vaan estämään niiden tekemistä, hän perustelee.

Mikä tässä uudessa kompromissiehdotuksessa sallisi rikoksen?

– Kyllä se on oikeastaan se, että pystyy pimittämään omaisuutta ulkomaille. Nämä prosentit eivät ole millään lailla ratkaisevassa asemassa, onko se 50, 60 vai 70 prosenttia. Se on ihan pikkuseikka.

Kyse on siis käytännössä siitä, että hallintarekisteriä käyttämällä todelliset omistajat ja edunsaajat voisivat jäädä piiloon.

“Voin sanoa sen, että ryhmä pisti minut eilen sen valinnan tekemään.”

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Mika Raatikainenkaan ei ole tulossa äänestykseen. Hänen syynsä on Italian matka parlamentaarisen ryhmän puheenjohtajana.

– Punaista minä painaisin.

Sovittu 50 %:n ennakonpidätys tarkoittaa Raatikaisen mukaan käytännössä sitä, että omaisuuden voi piilottaa.

– Jos jäät kiinni, maksat vähän korotettua veroa. Sitten on vielä ne bis in idem -tulkinta Suomessa eli ei voi tulla kaksoisrangaistusta. Sinä et voi siis saada rikosprosesseista rangaistusta, saat vaan sen hallinnollisen veronkorotuksen, siinä on kaikki. Tämä on aika älytöntä. Jos sinulla on rikollinen mieli ja mieli, että haluat pitää rahat itselläsi, sinä teet sen. Jos jäät kiinni niin voi voi, maksat vähän enemmän veroa.

Raatikaisen mielestä uusikin ehdotus kannustaa omaisuuden piilottamiseen hallintarekisterihin.

– Onnea vaan, mutta virkavapaalla olevana poliisina sanoisin, että ei tämä kyllä rikostorjunnan ja -tutkinnnan kannalta kauhean järkevältä näytä.

Perussuomalaisten poliisikansanedustajista Veera Ruoho sanoo, että poliitikkona sopu tyydyttää mutta poliisina ei.

Hän ei kerro, aikooko äänestää asiassa vastaan vai puolesta.

– Minä tiedän jo asian, mutta minä en voi sitä sanoa.

– Voin sanoa sen, että ryhmä pisti minut eilen sen valinnan tekemään ja sen kyllä tein, hän jatkaa.

Äänestettiin, ei äänestetty…

Mielenkiintoista perussuomalaisten väännössä on myös se, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi sanoo Demokraatille, ettei perussuomalaisten eilisessä ryhmäkokouksessa äänestetty. Sen sijaan eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajan Leena Meren mukaan äänestettiin.

Aivan selkeästi Meri ei muista kokouksen vaiheita, mitä asiaa äänestys tarkalleen ottaen koski.

– Äänestys nimenomaan ennakonperintäasiasta oli … Minun mielestä se oli kokonaisuus eli mikä tuli eilen julkisuuteen, jonka Kankaanniemi toi esille…Selkeä enemmistö oli sen takana, hän sanoo.

Pakotettiinko ketään millekään kannalle?

– Se ei ole minun näkemykseni, koska me äänestimme siellä asiasta. Jokainen sai sanoa oman mielipiteensä. Minun läsnäollessa ei ole mitään pakottamista ollut enkä ole kokouksen jälkeen ollut ryhmän varapuheenjohtajana missään keskusteluissa kokouksen jälkeen mukana. Ei meillä ryhmässä koskaan ketään pakotettu ole, mutta totta kai meillä on säännöt.

“Oletko sitten sitä mieltä, että kaadat hallituksen.”

Leena Meri aikoo äänestää saavutetun sovun puolesta.

– Minä olen sitä mieltä, että sitten kun ryhmän enemmistö jotakin päättää, seistään ryhmänä takana.

Hän sanoo, ettei voi muuta kuin luottaa siihen, mihin virkamiestaso ja perussuomalaisten neuvottelijat ovat vakuuttuneet, eli että lain porsaanreiät on tukittu.

– En ole mikään kansainvälisen arvopaperimarkkinoiden asiantuntija. Kyllähän me ryhmässä tosi tiukasti tämä käytiin läpi.

Kuinka moni painaa punaista tai tyhjää?

– Voi olla joitakin, mutta minä en itse tykkää sellaisesta. Jos elämme demokratiassa, meillä on itse kullakin, minulla on ollut paljon tosi vaikeita asioita. Minä olen sitä mieltä, että jos merkittävä enemmistö on jotain mieltä, mentäisiin sen mukaan. Ei sekään nyt kivalta näytä, että toiset ihmiset varailee itselleen mahdollisuuksia näyttää hyvältä, Meri sanoo.

– Jos sinä lähdet joka asiassa painelemaan punaista nappulaa, oletko sitten sitä mieltä, että kaadat hallituksen? Kyllähän se näin on. Se riski on sitten otettava, täytyyhän se jokaisen ymmärtää aikuisena ihmisenä.

“Ei minua ole ainakaan pistetty millekään kannalle.”

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) aikoo äänestää Meren tapaan esityksen puolesta.

– Kun hallituksessa mukana ollaan, niin hallituksen tekemiä esityksiä sitten tuetaan. Ihan henkilökohtaisestikin lähtökohtaisesti ajattelen näin, että ei ole puoluekuria vaan itsekuria. Tästä on kyse. Ei voi mennä niin, että kaikissa asioissa jokainen löytää itselleen jonkin omantunnonkysymyksen.

Eerola sanoo, että oppositiossa hän äänestäisi esitystä vastaan.

Kun Veera Ruoho sanoi, että “ryhmä pisti hänet valinnan tekemään”, tällaista Eerola ei tunnista.

– Ei minua ole ainakaan pistetty millekään kannalle.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sanoo omasta äänestyskäyttäytymisestään, että “sen näkee sitten”.

– Me ollaan nyt liittovaltiossa ja edetään sen mukaan, Hakkarainen kuittaa.

“Huomenna selviää.”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi, onko koko ryhmä esityksen kannalla?

– Huomenna on ryhmäkokous, asia selviää.

Ette vielä tiedä sitä?

– Ei, kaikki eivät olleet paikalla (ylimääräisessä kokouksessa tiistaina). Meillä on se menettelytapa, että asiat ilmoitetaan ryhmäkokouksessa, Kankaanniemi vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE