Politiikka
1.12.2023 14:25 ・ Päivitetty: 1.12.2023 14:26
Li Andersson tuohtui: “Farssi”
Sosiaali- ja terveysvaliokunta lopetti tänään kokouksensa kello 15. Hallituksen sosiaaliturvaleikkausten käsittely on viivästynyt valiokunnan riitaisuuden vuoksi.
Tänään kuitenkin valiokunta sai valmiiksi asumistukeen liittyvän mietinnön. Lisäksi valmistui mietintö laeiksi mielenterveyslain ja hallinto-oikeuslain muuttamisesta.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) toteaa olevansa tyytyväinen siihen, että työ on tänään edennyt vaikkakin etanan vauhtia.
Jo aiemmin tällä viikolla maaliin tuli toimeentulotukeen liittyvä hallituksen esitys.
Kaksi sosiaaliturvaan liittyvää asiaa on yhä kesken. Kiuru kertoi toimittajille iltapäivällä eduskunnassa, että valiokunta kokoontuu seuraavan kerran jo maanantaina kello 14-19. Tämän jälkeen arvioidaan, tarvitaanko maanantai-iltana vielä lisäaikaa. Tiistaina valiokunta istuu jälleen, jonka jälkeen on määrä saada valmiiksi loputkin mietinnöt hallituksen esittämistä sosiaaliturvaleikkauksista. Jos näin ei kävisi, eduskunnan loppuvuoden aikataulua saatettaisiin joutua muuttamaan.
Kiuru kertoo, että hallituksen asumistukiesityksen pykäliin ei tullut valiokunnassa muutoksia, mutta mietinnön perustelujen kannat muuttuivat pohjaehdotukseen nähden merkittävästi.
Mietintöön on jätetty vastalauseet SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden toimesta sekä keskustan oma vastalause.
Lisää aiheesta
JOS Kiuru tyytyy toteamaan mietinnön perustelujen muuttuneen eikä lähde puheenjohtajana erittelemään, mistä on kyse, vasemmistoliiton valiokuntajäsen, puheenjohtaja Li Andersson on avannut tiedotteessaan asiaa.
Anderssonin tiedotteen otsikon mukaan “oikeistohallituksen tuhoisat asumistukileikkaukset edustavat totuuden jälkeistä politiikkaa ja Andersson sanoo “hallituspuolueiden tehneen valiokuntatyöstä farssin”.
Andersson katsoo, että hallituspuolueiden edustajat ovat pyrkineet siivoamaan “kaiken hallituksen kannalta kiusallisen asiantuntijatiedon pois valiokunnan mietinnöstä, ja toisaalta sisällyttämään sinne omia tutkimustiedon kanssa ristiriidassa olevia näkemyksiään”.
Toisin sanoen hallituspuolueet rukkasivat enemmistöllään mietintöluonnosta.
– He ovat pyrkineet kirjoittamaan uusiksi valiokunnan virkahenkilöiden tuottamat tekstit ja poistamaan sieltä vaikutusarvioita esimerkiksi siitä, kuinka paljon lapsiperheköyhyys tulee lisääntymään. Jopa asumistuen enimmäismuutoksien määrää kuvaava kappale päädyttiin poistamaan ja lisäksi kuvitteellisia työllisyysvaikutuksia yritettiin sisällyttää mietintöön, Andersson sanoo tiedotteessaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.