Politiikka
29.5.2024 09:52 ・ Päivitetty: 29.5.2024 11:48
”Katsomme nyt uutta tasapainotilaa” – Tarton yliopistolla puhuneen Stubbin mukaan globaali etelä päättää, mihin suuntaan uusi maailmanjärjestys kehittyy
Globaali etelä päättää mihin suuntaan uusi maailmanjärjestys lähtee kehittymään, presidentti Alexander Stubb sanoi Tarton yliopistolla keskiviikkona pitämässään puheessa.
Stubbin mukaan maailma on murroskohdassa, kun kylmän sodan jälkeinen maailmanjärjestys on murroksessa.
Stubb jakoi maailmanpolitiikkaa käsitellessä puheessaan maailman globaaliin länteen, globaaliin itään ja globaaliin etelään.
Globaalilla etelällä Stubb tarkoittaa noin 125:n etelässä sijaitsevan maan joukkoa, jonka suurimpia vaikuttajia ovat Intia, Saudi-Arabia, Nigeria, Etelä-Afrikka ja Brasilia.
Näillä mailla on Stubbin mukaan suuri rooli turvallisuuspolitiikassa, taloudessa ja kansainvälisten instituutioiden kehityksessä.
- Meidän lännessä täytyy ymmärtää, että jos me emme muuta käyttäytymistämme globaalia itää ja etenkin globaalia etelää kohtaan, me saatamme hävitä tämän pelin, Stubb sanoi englanniksi pitämässään puheessa.
Globaaliin itään Stubb laski Kiinan, Venäjän, Iranin ja niiden hengenheimolaiset, globaaliin länteen taas esimerkiksi EU-maat, Yhdysvallat, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden-Seelannin.
STUBBIN mukaan globaali etelä ei tällä hetkellä koe, että se saa riittävästi ääntään kuuluviin kansainvälisessä järjestelmässä, kun sillä ei esimerkiksi ole yhtään vakituista edustajaa YK:n turvallisuusneuvostossa.
Stubbin mukaan globaalilla etelällä ei ole myöskään mielestään riittävästi äänivaltaa Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä tai Maailmanpankissa eikä se myöskään tunne tulevansa oikeudenmukaisesti kohdelluksi Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.
Uudenlaisessa maailmassa on Stubbin mukaan syytä nojautua niin sanottuun arvopohjaiseen realismiin.
Se tarkoittaa Stubbin mukaan sitä, että pidetään kiinni läntisistä arvoista – kuten demokratiasta, ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteesta – mutta samalla ymmärretään, että kaikki maailman maat eivät aio tulla länsimaiden kaltaisiksi.
Stubbin mukaan on hyväksyttävä, että kaikista maailman maista ei tule liberaaleja demokratioita.
- Tämä tarkoittaa, että arvojen suhteen on voitava tehdä kompromisseja, jotta voimme ratkaista olemassa olevia suuria globaaleja kriisejä, Stubb sanoi ja viittasi esimerkiksi ilmastonmuutokseen.
Tuomas Savonen / STT
Juttua täydennetty klo 14.47 Stubbin puheen annilla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.