Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Kaupan lakot vaikuttaisivat myös sairaaloiden, päiväkotien ja Puolustusvoimien ruokahuollon toimintaan

iStock

Kaupan alan lakoilla olisi toteutuessaan vaikutuksia sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja Puolustusvoimien ruokahuollon toimintaan, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto. Hänen mukaansa lakkovaroitukset koskevat myös Foodservice-tukkukauppoja, jotka toimittavat ravintoloille ja ammattikeittiöille raaka-aineita.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Toimitusten varassa on lakisääteisiä ruokapalveluita, joita lakot toteutuessaan haittaisivat, Luoto kertoo STT:lle.

-  Esimerkiksi ravitsemuslaadun heikkenemisellä saattaa olla vanhainkodin asukkaille nopeitakin seurauksia, eivätkä asukkaat välttämättä pysty hoitamaan ruokaostoksia itsenäisesti, hän lisää.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaupan alalle kaikkiaan kolme lakkovaroitusta, joista viimeisin tuli eilen.

Luodon mukaan kaikki PAMin ilmoittamat mahdolliset lakot näkyisivät Foodservice-tukkukauppojen toiminnassa lisäksi siten, että vaikutukset vain voimistuisivat kerta kerralta.

LAKOT eivät toteutuessaan tarkoittaisi, että ruokaa ei olisi kaupoista saatavilla, sanoo puolestaan valmiuspäällikkö Lauri Kulonen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

-  Suomessa on yhteensä 2  800 päivittäistavaramyymälää, ja lakko ei suinkaan koskisi kaikkia näitä, Kulonen sanoo.

-  Lakkovaroituksen piirissä on pääsääntöisesti mukana hypermarketkokoisia myymälöitä. Muut myymälät jatkavat normaalisti toimintaansa myös mahdollisen lakon aikana.

Ruuan hamstraamiseen lakkojen alla Kulonen ei näe mitään tarvetta.

-  Ruokaa riittää Suomessa, ja ruuan tuotanto- ja toimitusketju toimii lakonkin aikana, hän painottaa.

KAUPAN alan mahdollisten lakkojen lisäksi myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ilmoittamalla lakolla voisi toteutuessaan olla vaikutuksia päivittäistavarakauppoihin. AKT antoi eilen varoitukset helmikuun puolivälissä alkavista lakoista muun muassa satamissa sekä tavara- ja säiliöautoliikenteessä. Autoliikenteen Työnantajaliiton mukaan lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä.

Huoltovarmuusorganisaatiossa on selvitetty AKT:n lakkojen vaikutuksia. PTY:n kauppa- ja jakelupooli on osa huoltovarmuusorganisaatiota, joka tuottaa tilannekuvaa häiriötilanteista yhteistoiminnassa viranomaisten kanssa.

Lakkojen vaikutukset satamiin ja niiden toimintoihin voisivat vaikuttaa päivittäistavarakauppojen ulkomailta tuotaviin tuotteisiin. Ulkomaankuljetuksien häiriöt voisivat tarkoittaa, että joitain toimituksia ei kenties tulisi päivittäistavarakauppoihin.

-  Meillä se koskisi pääsääntöisesti hedelmä- ja vihannestuotteita, Kulonen kertoo.

Kaupan yritysten kuljetusten osalta Kulosen mukaan joitakin viiveitä saattaa ilmetä yksittäisten kuljetusten osalta.

KULONEN muistuttaa myös, etteivät kaikki kuljetusyritykset ole lakon uhan piirissä.

Lakkojen vaikutukset kuluttajalle jäisivät siis Kulosen mukaan todennäköisesti varsin vähäisiksi.

-  Esimerkiksi joissakin hedelmissä voi tietyn tuotteen osalta olla katkos saatavuudessa osaan myymälöistä, mikäli tuotetta ei ole saatu riittävästi tuonnista, arvioi Kulonen.

Kulosen mukaan huoltovarmuutta ei haluta kytkeä lakkojen työmarkkinakysymyksiin ja poliittisiin asioihin.

-  Nämä ovat työmarkkinakysymyksiä, enkä siksi ota kantaa itse lakkoihin, vaan huoltovarmuusorganisaatiossa varaudumme tarvittaessa niiden vaikutuksia arvioimalla, Kulonen sanoo.

“Työntekijöiden kiusaamista”

Kaupan Liitto päätti eilen keskeyttää PAMin jäsenten jäsenmaksujen perimisen ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen osana työtaistelua. Kyseessä on Kaupan Liiton hallituksen antama kehotus liiton jäsenyrityksille. Asiasta kerrottiin PAMin uusimman lakkovaroituksen jälkeen.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo, että Kaupan Liiton päätös on työntekijöiden kiusaamista. Hän pitää toimenpidettä epäoikeudenmukaisena kaupan alan työntekijöitä kohtaan.

-  Jäsenmaksujen perimättä jättäminen on työnantajien tapa kiusata omia työntekijöitään, Rönni-Sällinen sanoo PAMin tiedotteessa.

-  Kiusaamisen sijaan työnantajien kannattaisi sopia nyt kunnollisista palkankorotuksista.

Rönni-Sällisen mukaan maksamattomat jäsenmaksut eivät tule aiheuttamaan ongelmia PAMin jäsenille.

-  Jäsenten ei kannata olla huolissaan, sillä työnantajien työtaistelutoimenpiteen kärsijöinä eivät saa olla alan yksittäiset työntekijät, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

PAMIN mukaan ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen perimisestä ja tilittämisestä liitolle on sovittu kaupan alan työehtosopimuksessa. Sopimus päättyi tiistaina, eikä uutta sopimusta ole saatu neuvoteltua.

PAMin mukaan on mahdollista, että jotkut työnantajat saattavat jättää perimättä työntekijöiden jäsenmaksuja, jos työehtosopimusta ei ole saatu sovittua ennen helmikuun 15. päivää.

PAM ja Kaupan Liitto jatkoivat työriidan sovittelua tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Rönni-Sällinen kertoi STT:lle, ettei ratkaisua syntynyt. Sovittelua jatketaan torstaina ja perjantaina iltapäivisin.

Ensimmäinen PAMin ilmoittamista lakoista olisi kaupan varastoissa 6.-9. helmikuuta, ja sitä seuraisi lakko kaupoissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.-11. helmikuuta. Tuon lakon piirissä on muun muassa useita Prismoja ja K-Citymarketteja. Ensi viikon lakkojen piirissä olisi yhteensä noin 20  000 työntekijää.

TOINEN lakkovaroitus koskee vain kaupan varastoja, ja se tapahtuisi tätä seuraavalla viikolla 13.-16. helmikuuta. Lakko koskisi noin 4  000:ta työntekijää.

Kolmas kaupan lakko koittaisi 16.-18. helmikuuta. Se koskisi yhteensä 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26  000 henkilöä.

Kolmannen lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.

Minna Pulli, Eetu Halonen, Elias Peltonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE