Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja: Miksi kutsutaan järjestöä, joka uhkaa, että jos sen poliittisiin vaatimuksiin ei suostuta, sen eri haarat aiheuttavat vahinkoa täysin viattomille?

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Juho Romakkaniemi.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii, että Suomen lainsäädäntöä on muutettava lakkoilun osalta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Romakkaniemi listaa Facebook-profiilissaan alkaneessa keskusteluketjussa, että poliittiset lakot on hyväksyttävä samalla tavalla rajoitetusti kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi hän esittää, että tukilakkojen kohdentaminen viattomiin sivullisiin on kiellettävä ja että laittomista lakoista on tuomittava vahingonkorvaukseen aiheutetun vahingon mukaisesti.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä käynnistynyt keskustelu alkoi Romakkaniemen päivityksestä puoliltaöin, kun hän esitti vihjailevan kysymyksen.

”Miksi kutsutaan järjestöä, joka uhkaa, että jos sen poliittisiin vaatimuksiin ei suostuta, sen eri haarat aiheuttavat vahinkoa täysin viattomille, sivullisille tahoille – ja joka on myös todistetusti valmis toteuttamaan uhkauksensa?”

JHL:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Vesa Mauriala kommentoi ketjussa Romakkaniemen puheita.

”Vertaat siis ay-liikettä mafiaan? Mitä mieltä Juho olet sellaisista termeistä, kuin: järjestäytymisvapaus, mielipiteen ilmaisun vapaus, laillinen lakko? Eihän kansalaisuus suinkaan ole vain oikeudellis-poliittisen kansalaisuuden toteuttamista tai taloudellis-sosiaalista kansalaisuutta, vaan myös toiminnallista, jolla on sekä lainsäädännön että oikeuskäytännön turva niin EU:ssa kuin Suomessa. Tehdään virhe olettamassa, että ay-liike olisi jotakin muuta kuin se 70 % liittoihin vapaaehtoisesti kuuluvista suomalaisista, jotka toimivat. Tällaisia puheita olenkin viimeksi kuullut kansalaisvapauksia rajoittaneissa maissa.”

Romakkaniemi taas katsoo, että suora työtaistelutoimi työntekijäpuolelta työnantajaa kohtaan kuuluu oikeusvaltion olemukseen ja on sopimuksettomassa tilanteessa ymmärrettävä.

”Siihen myös kansainväliset sopimukset viittaavat. Mutta laajat tukilakot ovat täysin kohtuuton toimintatapa, jossa vahingoitetaan sivullisia uhreja. Niitä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä.”

Keskusteluun ottaa osaa myös valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo, joka vastaa suoraan Romakkaniemen alkuperäiseen kysymykseen.

”Etujärjestö. Niiden painostuspolitiikka yleensä aiheuttaa vahinkoa myös ulkopuolisille ja tyyliin kuuluu, että ennen painostustoimien käyttöön ottoa uhataan painostustoimilla. Jos uhkaus on riittävän järeä, pelkkä uhkaus riittää.”

Romakkaniemen viestiä on kuultu Postin lakon aikana muistakin suista. Eilen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen uudelleen valittu puheenjohtaja, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi pitävänsä erityisesti tukilakkoja suhteettomina.

– Postin työmarkkina-asia on vaikea, mutta ilmoitetut työtaistelutoimet ovat täysin ylimitoitettuja ja aiheuttavat merkittävää haittaa viennille ja liikenteelle.

Lundmark sanoi myös, että ”herääkin kysymys, eikö mitään ole opittu kymmenen vuoden takaisista ajoista, jolloin julkisten alojen vaatimukset johtivat politiikan myötävaikutuksella palkkojen huutokauppaan, mikä merkittävältä osaltaan syvensi talouden taantumaamme ja pidensi siitä toipumista”.

Lundmark korosti lisäksi väkevästi, että EK haluaa pitää tiukasti kiinni ns. kiky-tunneista eli palkansaajille palkattomista lisätyötunneista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE