Politiikka
18.5.2019 09:31 ・ Päivitetty: 18.5.2019 09:31
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja: “Olemme joko tässä hallituksessa kynnyskysymysten toteutuessa tai sitten oppositiossa”
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) purki eilen julkisuuteen käsitystään hallitusneuvotteluista. Sipilän mukaan on vaikeaa.
– Kyllä me kaukana maalista olemme edelleenkin, Sipilä sanoi ja lisäsi, ettei keskusta voi perääntyä yhdestäkään kynnyskysymyksestä.
Kokenut neuvottelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti Sipilän lausuntoa normaalina neuvotteluihin kuuluvana ulostulona.
– Hän kertoo tuntojaan. Tämä kuuluu neuvotteluprosessiin, Rinne sanoi eilen medialle.
”Helppo jakaa tämä tilannekuva!” keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi on kommentoinut Sipilän ulostuloa Facebookissa.
Demokraatti tavoitti Lohen tänään puhelimitse. Kun häneltä kysyy, onko kyseessä Sipilän henkilökohtainen pettymyksen purkaminen vai keskustan neuvottelutaktiikka, Lohi sanoo, että Sipilän kanta heijastaa keskustan eduskuntaryhmän kantaa.
– Tilannekuvahan on se, että aikataulu on haastava. Talouden raamit ovat vielä auki ja niitä odottavat kaikki ryhmät, joilla on toiveita lisätä kustannuksia. Toinen juttu, mitä Sipilä toi esille on se, että arvoerot ovat näkyneet neuvotteluissa ja se on helppo myös vahvistaa, Lohi sanoo.
“Sosialidemokraattien kanssa on usein helpointa löytää yhteinen näkökulma.”
Antti Rinne lähtee siitä, että hallitusohjelma saadaan perjantaina valmiiksi.
– Osa pöydistä on edennyt nopeammin, toiset hitaammin. Riippuu nyt varmasti siitä, mitä saadaan lähipäivinä aikaan. Eivät nämä tavallaan ole olleet linnunlaulua nämä neuvottelut. Kyllä siellä on ollut aika lailla vaikeuksiakin. Mutta niinhän niissä on aina, ei se ole mitään uutta. Itse pyrin luonnollisesti yhden neuvottelupöydän puheenjohtajana viemään neuvotteluja eteenpäin niin, että annetussa aikataulussa pysytään.
Markus Lohi on hallitusneuvotteluissa Turvallinen oikeusvaltio Suomi -nimisen ilmiöpöydän puheenjohtaja. Hän ei kommentoi ryhmänsä työskentelyä.
– Puheenjohtajana en viitsi nyt alkaa kommentoimaan ulospäin, mutta varmasti se kertoo asiasta, miten kommentoin Facebookissa Sipilän ulostuloa.
Lohi sanoo, että talouden raamit ovat kokonaan auki niin kauan kuin niistä on sovittu lopullisesti.
– Sitten vasta kun ne on lopullisesti sovittu, muut työryhmät voivat ottaa niitä huomioon. Tämä haastaa jonkin verran aikataulua.
Sipilä puhui arvoeroista. Lohen mielestä tämä tarkoittaa sitä, että puolueiden lähestymiskulma yksittäisissä asiakokonaisuuksissa on hyvin erilainen.
– Senkin olen huomannut, että sosialidemokraattien kanssa on usein helpointa löytää yhteinen näkökulma asioihin.
“Huolehdimme omista kynnyskysymyksistämme.”
Keskusta on 10 kynnyskysymyksiensä johdannossa linjannut jopa sen, että hallitusohjelman on oltava strateginen. Lisäksi kynnyskysymyksissä määritellään voimakkaasti talouden raameja ja lukuisia yksityiskohtia.
Markus Lohi, onko tällainen kohtuullista muita kohtaan?
– Meidän lähtökohtamme oli mennä oppositioon tällaisella vaalituloksella. Sitten saimme aika vahvan mandaatin puolue-elimiltä hallitusneuvotteluihin. Se on sidottu kynnyskysymyksiin ja ne sitovat meitä. Tämä on se tilanne ja tämä on ollut tiedossa ennen kuin lähdimme neuvotteluihin.
Tarkoittaako tämä vastavuoroisesti sitä, että olette valmiita allekirjoittamaan muiden puolueiden kynnyskysymykset?
– Me emme siitä huolehdi sinänsä vaan huolehdimme omista kynnyskysymyksistämme. Me otimme asian tosissamme, kun meiltä kynnyskysymyksiä kysyttiinkin.
Facebookin keskustelussa sanotte myös, että ”olemme joko tässä hallituksessa kynnyskysymysten toteutuessa tai sitten oppositiossa”. Onko tämä puolueen linjaus?
– Se oli vain minun näkemys tämänhetkisestä linjauksesta. Joudumme aina arvioimaan uudestaan, jos tilanne muuttuu. Nyt meidän mandaattimme on neuvotella näillä kynnyskysymyksillä tässä koalitiossa. Muuta mandaattia meillä ei ole miltään puolue-elimiltä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.