Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

KHO huolissaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta – Joona Räsänen: “Kokoomuksen ja keskustan omantunnon kannaltakin asia olisi hyvä selvittää”

Anna-Liisa Blomberg
Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.).

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Vihervuori on arvostellut eduskunnan kesällä 2016 säätämiä muutoksia ulkomaalaislakiin.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

– Voi sanoa, että lainmuutokset eivät ole ainakaan parantaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa, Vihervuori sanoi lehdelle.

Lainmuutoksissa muun muassa rajoitettiin KHO:n mahdollisuutta ottaa käsiteltäväkseen hallinto-oikeuden jo ratkaisema turvapaikka-asia, lyhennettiin valitusaikoja ja muutettiin turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien palkkiot kiinteiksi.

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen toteaa, että jo 2016 puolue vastusti valitusaikojen lyhentämistä ja oikeusavun heikentämistä. Jo tuolloin näytti siltä, ettei hallituksen tekemät muutokset välttämättä sujuvoita turvapaikkahakemusten käsittelyä eikä kohtuus tapahdu oikeusturvassa. Lakivaliokunnassa SDP jätti asiaa koskevan vastalauseen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti jo helmikuussa selvityshenkilön asettamista. Hän totesi, että suomalaisten keskuudessa on liikkeellä kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

– Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan ja ihmiset luottavat siihen, että asiat menevät, kuten lainsäädäntö ja sopimukset edellyttävät. Meillä on tehty lainsäädäntömuutoksia syksyn 2015 tilanteen johdosta ja ko. aiemmin. Nyt olisi syytä tarkastella, toimivatko nämä muutokset oikeudenmukaisella ja inhimillisellä tavalla suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus huomioon ottaen, Rinne sanoi.

Räsänen toteaa nyt painavasti, että Rinteen esittämän selvityksen tekeminen olisi kaikkien etu.

– Järjestelmämme on riippuvainen siitä, voivatko ihmiset luottaa siihen. Jos selvityksestä paljastuu joitain epäkohtia, niitä on sitten tulevaisuudessa mahdollisuus korjata, Räsänen sanoo.

“Ei ole kestävä tilanne, jos 70 prosenttia kielteisen oleskeskeluvan saaneista jäisi EU:n alueelle.”

Vaikka Räsänen yhtyy KHO:n presidentin kritiikkiin, hän toteaa, että samalla Suomessa on edelleen tehostettava lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneiden ihmisten palautuksia.

– Järjestelmän uskottavuus riippuu myös siitä, ettei täällä voi olla tuhansittain ihmisiä, joilla ei ole laillista oikeutta oleskella täällä. Edelleen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, jotka ovat saaneet myös toimeenpanokelpoisen maastapoistamispäätöksen, palautuksia on pakko tehostaa.

Räsänen toteaa, että eurooppalaisittain tarkasteltuna, vain 40 % kielteisen päätöksen saaneista pystytään palauttamaan, ja hänen mukaansa jos Länsi-Balkanin maat luetaan tilastosta pois, luku on alle 30 %.

– Ei ole kestävä tilanne, jos 70 prosenttia kielteisen oleskeskeluvan saaneista jäisi EU:n alueelle. Eli – toisaalta on syytä ottaa oikeusturvan heikentämistä kohtaan oikeusoppineiden kritiikki vakavasti ja teettää asiasta selvitys, mutta toisaalta myös on rehellistä todeta, että edelleen palautuksia pitää tehostaa.

Räsänen painottaa, että selvitystä tarvitaan niin hallituksen eduskunnan kuin kaikkien kannalta. Räsäsen mukaan poliitikkojen ei pidä mennä tuomioistuimen tai Maahanmuuttoviraston selän taakse, vaan vastuu lainsäädännöstä on kannettava itse.

– Uskoisin, että varmasti kokoomuksen ja keskustan omantunnon kannaltakin olisi hyvä selvittää, millaisia vaikutuksia lainsäädännön muutoksilla on ollut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE