Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

KHO kumosi hallinto-oikeuden tulkinnan: Tuomiokapitulilla oli oikeus rangaista samaa sukupuolta olevan parin vihkinyttä pappia

Istock

Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilla oli oikeus antaa kirjallinen varoitus papille, joka oli vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO).

Demokraatti.fi

KHO kumosi ratkaisullaan hallinto-oikeuden tuomion, jonka mukaan papille annettu varoitus ei ollut lainmukainen.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli mahdolliseksi, kun avioliittolaki muuttui 1. maaliskuuta 2017. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ole sen jälkeen muuttanut omaa avioliittokäsitystään, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

KHO:n mukaan nyt kumottu hallinto-oikeuden ratkaisu olisi merkinnyt sitä, että kaikkien kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien olisi tullut päivittää säännöksensä avioliittolain voimaantulon jälkeen.

KHO:n mukaan perustuslain 11 pykälän voidaan katsoa turvaavan uskonnonvapauden ja uskonnollisten yhdyskuntien autonomian niin, ettei kirkkoja voida velvoittaa viemään avioliittolain muutosta sisäisiin säännöksiinsä säilyttääkseen vallitsevan opillisen tulkintansa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat toteavat tiedotteessaan, että KHO:n ratkaisu selkeyttää oikeudellista tilannetta pitkään jatkuneessa kirkon vihkikäytäntöjä koskeneessa keskustelussa.

”KHO on nyt tehnyt päätöksen siitä, voiko samaa sukupuolta olevan parin vihkineelle papille koitua seuraamuksia. Kirkon avioliittokäsityksestä päättäminen kuuluu kirkon omille päätöksentekoelimille perustuslain turvaaman uskonnonvapauden piiriin kuuluvana asiana”, piispat toteavat.

Piispainkokous käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan 21.10.2020.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE