Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kiljunen muistutti välikysymyksen tekijöitä: “Siksi yksikään teistä ei vaadi Suomen eroa EU:sta”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Hallitus vastaa paraikaa eduskunnassa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin.

Demokraatti

Demokraatti

SDP:n ryhmäpuheenvuoron käytti kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

Kiljunen sanoi käyneensä välikysymyksen läpi huolella.

– Alkajaisiksi siinä todetaan, että EU on muuttumassa toiseksi järjestöksi kuin mihin 1995 liityimme. Näin on käynyt. Vuodet vierivät ja EU kehittyy, Kiljunen sanoi.

– Yksi asia on ollut pysyvä. Ja sen toteaa välikysymys: Suomi on ollut käytännössä 25 vuotta nettomaksaja. Totta. Olemme hoitaneet talouttamme keskimääräistä paremmin. Olemme nettomaksajia, mutta vielä suuremmassa määrin nettohyötyjiä. Sen välikysymyksen allekirjoittajat tietävät. Siksi yksikään teistä ei vaadi Suomen eroa EU:sta, hän jatkoi.

Välikysymyksessä todetaan, että EU on pudonnut digitaalisesta kehityksestä. On huoli amerikkalaisten ja kiinalaisten digijättien ylivallasta.

– Vakava huomio. Oppositio toteaa, että EU-komissio määrää miten elvytysvaroja tulee käyttää, vähintään 20 prosenttia digitalisaatioon. Tämä lienee kiitos komissiolle, Kiljunen totesi.

– Samasta syystä oppositio on varmaan valmis tukemaan digiveroa. Sitä ollaan EU:ssa kehittelemässä. Ylipäätään oppositio arvostanee EU:ssa kehitteillä olevia maksuja, kuten hiilitulleja, muovimaksua, digiveroa ja keinottelua rajoittavaa finanssitransaktioveroa.

“Takaa työpaikan yli puolelle miljoonalle suomalaiselle.”

Kiljunen kävi läpi välikysymystestiä ja kiinnitti huomiota siihen, että siinä todetaan: ”että suomalaiset sidotaan aina toiseen ja kolmanteen sukupolveen velkavastuisiin elvytysvälineen vuoksi.”

– Meistä sosiaalidemokraateista on tärkeää, etteivät näitä tarkasti rajattuja vastuita kuittaa suomalaiset veronmaksajat. Siksi on järkevää, että EU itse kokoaa nämä varat mainituilla haittaveroilla. Epäilemättä oppositiokin tukee tällaista linjaa.

– Oppositio on välikysymyksessä huolissaan, että komissio suuntaa elvytysrahoja 37 % ilmastohankkeisiin ja Suomi tähtää hiilineutraaliksi jo 2035. Pelkona on vanhentuvan teknologian käyttö. Hallituksenkin mielestä ilmastohankkeisiin varattavat elvytysvarat tulee käyttää täysimääräisesti moderniin teknologiaan.

Kiljunen sanoi, että EU:n yhteinen elvytyspaketti on tärkeä, koska se luo kasvua koko EU:n sisämarkkinoille, jonne yli puolet Suomen viennistä suuntautuu.

– Se takaa työpaikan yli puolelle miljoonalle suomalaiselle.

“Epätarkkuus epäilemättä, mutta olihan opposition viime syksyn budjettiesityksissäkin väljiä lukuja.”

Kiljunen sanoi myös, että oppositio muistuttaa elvytysvälineen ainutkertaisuudesta.

– Niin hallituksin tekee. Välikysymyksen mukaan ”valistunut Suomen kansa ei tätä usko”. Saattaa olla näin. Kansalla on historian tajua. Seuraavan sadan vuoden aikana voi hyvinkin tulla jokin uusi globaali kriisi, johon meidän on EU:ssa kyettävä yhdessä vastaamaan. Sen takia suomalaiset äänestivät unioniin liittymisen puolesta. Näemmä: kyllä kansa tietää.

Välikysymyksessä on Kiljusen mukaan epätarkkuuksiakin.

– Siinä väitetään, että Italia saa tästä 750 miljardin euron paketista noin 200 miljardia. Tosiasiassa Italian nettosaanto elvytyspaketista on 30,7 miljardia. Epätarkkuus epäilemättä, mutta olihan opposition viime syksyn budjettiesityksissäkin väljiä lukuja.

Kiljunen päätti puheensa toteamalla, että Suomi on pieni ja avoin kansantalous, jonka todellista itsenäisyyttä ja vaikutusvaltaa EU jäsenyys on suuresti lisännyt.

– Se arvon kollegat, on isänmaan etu. Elvytysrahasto on tässä ainutlaatuisessa kriisissä välttämätön väline. Siksi sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä antaa hallitukselle täyden tukensa, Kiljunen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE