Nyheter

Kiljunen och Kari: DCA-avtalet ändrar inte på Finlands kärnvapenfria linje

SDP
Riksdagsledamöterna Kimmo Kiljunen och Mika Kari.

DCA-avtalet om försvarssamarbete mellan Finland och Förenta staterna är under behandling i riksdagen. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kimmo Kiljunen och Mika Kari betonar att i samband med avtalet har man också lyft fram kärnvapenförbudet i FInland. Under tisdagen fördes det en remissdebatt i riksdagen om regeringens proposition gällande DCA-avtalet.

ABL

 

 

Det har uppstått en del diskussion om huruvida Finlands Natomedlemskap och tätare samarbete med USA ändrar på Finlands linje gällande kärnvapen. Riksdagsledamöterna Kiljunen och Kari betonar att utrikesminister Elina Valtonen lyfte fram DCA-avtalets princip om att respektera Finlands suveränitet, lagstiftning och förpliktelser baserade på internationell rätt när det gäller kärnladdningar.

– Som ministern starkt förde fram i sitt eget anförande, finns det en så kallad kärnvapenbegränsning inom ramarna av detta avtal. I denna mening är alla Nordiska länder kärnvapenfria områden och detta avtal ändrar inte på detta grundläggande läge. Kärnenergilagen är i kraft i Finland. Detta bör man se också som en del av Finlands Natomedlemskap där nordiskt försvarssamarbete spelar en mycket central roll, konstaterar utrikesutskottets ordförande Kimmo Kiljunen.

I att respektera suveräniteten ingår enligt DCA-avtalet som en väsentlig del plikten att höra bägge partnernas synpunkter, det vill säga konsultation. Minister Valtonen konstaterade i remissdebatten inför riksdagen att i en konsultation är det möjligt för Finland att meddela att vår lagstiftning möjliggör inte import av kärnladdningar. Då borde Förenta staterna enligt utrikesministern avstå från sådan verksamhet och agera enligt Finlands ståndpunkt.

– Vår ikraftvarande kärnenergilag förbjuder import av kärnladdningar samt att tillverka, inneha och explodera dem i Finland. Det är viktigt att även minister Valtonen betonade detta i sitt anförande. I DCA-avtalet har man förbundit sig vid att respektera Finlands suveränitet, lagstiftning och internationella fördrag, så till den delen är kärnvapenförbudet i vårt land entydigt. Fast vi också som medlemsland i Nato är i sista hand under avskräckande verkan av USA:s kärnvapenparaply, ändrar inte DCA-avtalet det att man inte får importera kärnladdningar i vårt land, betonar Mika Kari, långvarig medlem i försvarsutskottet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE