Politiikka
27.1.2017 13:45 ・ Päivitetty: 27.1.2017 13:45
“Kirjeen voisi jatkossa luottaa olevan perillä vasta viikon päästä” – Taimela: Postilain uudistus vauhdittaa palveluiden alamäkeä
Hallituksen tostaina antamassa lakiluonnoksessa säilyisi postipalveluiden EU-direktiiviin perustuva yleispalveluvelvoite 5-päiväisenä niillä alueilla, jossa ei ole toiminnassa erillistä sanomalehtien varhaisjakeluyhtiötä.
Muilla alueilla lakiin jäisi vain kirjaus vähintään 3-päiväisestä jakelusta, jolloin yleispalveluiden alaiset, kirjeet ja pienet paketit pitää jakaa. Sanomalehtien varhaisjakeluyhtiöt toimivat pääsääntöisesti tiheämmin asutuilla taajama-alueilla.
Lakiesitys ei muuttunut oleellisesti lausuntokierroksen jälkeen.
– Koen lainsäädännöllisesti vaikeaksi ehdotuksen siitä, että yleispalveluvelvoitteeseen kuulumaton sanomalehtijakelu määrittelisi yleispalvelun tason. Toivon perustuslakivaliokunnan aikanaan antavan myös lausunnon siitä, voidaanko kansalaisten julkisten palvelujen tasoa määritellä sen mukaan, onko alueella itsenäistä, kaupallista toimintaa. Kaupallinen toimija voi kuitenkin muuttaa tai lopettaa toimintansa vapaasti, lakiesityksen mukaan Postin jakeluvelvoitteet tarkistettaisiin vuosittain, SDP:n kansanedustaja Katja Taimela toteaa tiedottessaan.
Taimela pitää ristiriitaisena hallituksen perustelua siitä, että esityksellä varmistettaisiin postijärjestelmän kestävyys postin määrän vähentyessä.
– Kuluttajan lähettämässä kirjeessä riittäisi, että 97 prosenttia lähetyksistä on jaettuna viidentenä arkipäivänä lähettämisestä. Nykyinen raja on 95 % kahden arkipäivän sisällä. Kirjeen voisi jatkossa luottaa olevan perillä vasta viikon päästä. Lakiesitykseen sisältyvä lisäys kohtuullisesta katteesta yleispalvelutuotteiden hinnoittelussa merkitsee käytännössä lupaa hinnankorotuksille, Taimela huomauttaa.
Ristiriitaista on hallituksen perustelu siitä, että esityksellä varmistettaisiin postijärjestelmän kestävyys postin määrän vähentyessä.
Lisää aiheesta
Postijärjestelmän kannattavuus on Taimelan mukaan riippuvainen riittävistä lähetysmääristä kiinteiden kustannusten kattamiseksi.
Hän näkee uhkana, että palvelun laadun heikentäminen ja hintojen korotus tulevat jatkossa vain kiihdyttämään postilähetysten vähenemistä, jos palvelua ei koeta kilpailukykyisenä vaihtoehtona.
– Tällöin on vaarassa myös muu Postin varassa tapahtuva jakelu, kuten sanomalehtien jakelu, kun yksikkökustannukset nousevat. Peruspostin jakelu on niin Postin toimesta kuin toimialana laajemminkin on kannattavaa liiketoimintaa.
– Yhtenä mahdollisuutena direktiivissä on yleispalvelun rahoitus niin kutsuttujen nettomaksujen kattamisella kaikilta postiyhtiöiltä, mikäli Postin asema yleispalveluoperaattorina muodostuu tulevaisuudessa rasitteeksi, Taimela sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.