Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kirsi Pihalle tukea Brysselistä – “Tämän asian kanssa kokoomus kipuilee. Se on fakta”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kirsi Piha julkaisi viikonloppuna luopumispäätöstään selventävän pamfletin.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tunnistaa kokoomuksen Helsingin pormestariehdokkuudesta luopuneen Kirsi Pihan havainnot puolueen perussuomalaisiin kallellaan olevista oikeistolaisista.

Simo Alastalo

Demokraatti

– En halua ottaa Kirsi Pihan ratkaisuun kantaa, mutta hän ei ollut väärässä noista äänenpainoista. Jos sanoo, että en minä ole mitään kuullut tai nähnyt, saa olla sokea. Tämän asian kanssa kokoomus kipuilee. Se on fakta, Pietikäinen sanoo.

Kokoomukseen on Pietikäisen mukaan vanhastaan kuulunut sivistynyt konservatiivisiipi, jonka edustajaksi hän nimeää muun muassa takavuosien Kekkos-kriitikkona tunnetun kansanedustaja Tuure Junnilan.

– Vanha kunnon sivistynyt Tuure Junnilan konservatiivisiipi on alkanut saada kylkeensä rasistisia, hyvin oudoksuttavia äärioikeistolaisia äänenpainoja. Ne ovat yksittäisiä ja vähän aikaisemmin niitä ei olisi voinut esittää. Siihen yhdistyy konservatismista äärioikeistoon menevää häröilyä ja ylilyöntejä. Olen saanut itsekin sitä niskaani.

Pietikäinen hahmottaa kokoomukseen kolme perinteistä päälinjaa. Vanhasuomalaisista versoneiden koti, uskonto ja isänmaa -konservatiivien rinnalla on nuorsuomalaista perua olevat liberaalit, jotka ovat paitsi talous- myös arvoliberaaleja. Kolmantena ryhmänä Pietikäinen mainitsee sosiaalireformistit, jollaiseksi hän itsekin tunnustautuu.

– Olen tyypillinen sosiaalireformisti, jolla on liberaalit vapausarvot yhdistettynä konservatiivisuuteen. Yhteiskunta on mahdollistaja. Sosiaalinen markkinatalous, mitä EPP toistaa joka paikassa, on monelle meistä puolipyhä arvo.

– Meillä on tällaiset ajattelulinjat ja olemme niistä kokoomus. Parhaimmillaan voimme kunnioittaa toisiamme ja oppia toisiltamme. Mutta siihen ei kuulu pölhöily ja ilkeily, joka on nyt lisääntynyt.

Lisää aiheesta

Muutoksen syyksi Pietikäinen hahmottaa yleisen yhteiskunnallisen muutoksen. Samojen haasteiden edessä on hänen mukaansa muutkin eurooppapuolue EPP:n sisarpuolueet.

“Möyhötykselle on jo omia puolueita.”

Pölhöilyllä Pietikäinen tarkoittaa esimerkiksi kokoomuksen riveistä kuultuja perussuomalaissävyisiä pakolaislausuntoja ja muita kyseenalaisia kommentteja. Henkilöitä hän ei suostu nimeämään.

– Ne eivät kuulu minun kokoomukseeni. Asiallinen, sivistynyt konservatiivisuus kuulu. Möyhötykselle on jo omia puolueita.

Pietikäisen hahmottaa kokoomuksen osaksi eurooppalaista keskustaoikeistoa, jonka ytimessä on ihmisoikeuksien puolustaminen, sivistysihanne ja suvaitsevaisuus.

– Uhrauksia pelkäämättä on taisteltava vähäväkisen kansanosan aseman parantamiseksi, hän siteeraa vanhaa puolueen julistusta.

– Kun vaaditaan juurille menoa, se on tuota. Ei Lapuan liikettä. Kokoomus on historiassaan ottanut irtioton äärioikeistosta useampaan kertaan. Tämä on liian hieno sivistyspuolue heitettäväksi houkille.

Kirsi Pihan esittämä arvokeskustelu olisi myös Pietikäisen mukaan kokoomuksessa tarpeen. Hän puhuu syyssiivouksen tarpeesta mutta tähdentää, ettei halua leimata koko puoluetta yksittäisten jäsenten vuoksi.

– Kyllä ehdottomasti kannattaisin arvokeskustelua ja olen sitä säännöllisesti peräänkuuluttanut. Sitä voidaan käydä paitsi julkisesti myös sisäisesti.

Pietikäinen ei olisi edelleenkään valmis hallitusyhteistyöhön nykyisten perussuomalaisten kanssa.

– Ajattelen hallitusyhteistyön olevan aina raadollista ja pragmaattista. Kompromisseja joudutaan tekemään, mutta jokainen puolue määrittää itse missä rajat menevät. Minulle rajat pitävät sisällään muun suomalaisen puoluekartan, mutta perussuomalaisten kohdalla vastaus riippuu siitä, millaista heidän politiikkansa on. Nykyisen kaltaisten perussuomalaisten kanssa en näe, että voisimme olla hallitusyhteistyössä.

“Kannatan patriotismia, isänmaallisuutta. Se on ihan eri asia kuin nationalismi.”

Pietikäinen edellyttäisi perussuomalaisilta irtisanoutumista vihapuheesta, rasismista ja nationalismista.

– Kannatan patriotismia, isänmaallisuutta. Se on ihan eri asia kuin nationalismi. On surullista, että nationalismi on tunnusmerkkejä myöten kaapannut tilan.

Oikeusvaltioajattelu on Pietikäisen mukaan lujaa ydintä kaikissa EPP-puolueissa, myös kokoomuksessa.

– Ihmisten oikeudet eivät riipu heidän satunnaisesta syntyperästään, eivätkä ihmisoikeudet ole synonyymejä kansalaisoikeuksille. Ihminen on ihminen, vaikka hän olisi toisen maan kansalainen tai uskoisi eri jumalaan.

Eurooppalainen keskustaoikeisto on saamassa haastajakseen EU-parlamenttiin uuden maahanmuuttovastaisten ja EU-kriittisten oikeistoryhmän. Siinä yhdistyvät Identiteetti ja demokratia (ID) sekä Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR). EPP:stä mukaan loikkaa ryhmän hiljattain jättänyt Unkarin Fidesz. Suomesta mukana on nykyisin ID:hen kuuluva perussuomalaiset.

Pietikäisen mukaan keskustaoikeisto patoaa Euroopassa äärioikeiston nousua. Ikävin kehityssuunta on hänen mukaansa kannatuksen toivossa tapahtuva äärioikeiston jäljittely.

– Jos ryhdytään peloissaan myötäilemään ja tehdään “rantarolex”, se osoittaa ihmisille, että tämä on jotakin kopioimisen arvoista. Jos maltillinen, järkevä oikeisto pettää yhteiskunnassa, silloin tapahtuu kauheita. Tämä on isompi eurooppalainen haaste ja uhka.

Pietikäisen mukaan uusi oikeistoryhmä tuskin saa olennaisesti enempää valtaa EU-parlamentissa. Uhka liittyy ryhmän äärioikeistolaiseen agendaan.

– Jos ne säikyttävät osan EPP:tä, meidän oikeistosaksalaisia ja oikeistosiipeä, pahin mitä siitä voi seurata on, että EPP:lle ja osittain demareilta käy kuin peuralle ajovaloissa ja silloin ne saavat agendansa läpi.

– Ääriliikkeet eivät tule valtaan vain sitä kautta, että niitä äänestetään, niillä on paikoista vain kolmannes. Ne tulevat valtaan, jos valtapuolueiden kyky tehdä omaa politiikkaansa pettää.

Pietikäinen vastustaa Itä-Euroopan leimaamista ja liiallista Puolan ja Unkarin tuijottamista. Hän pitää äärioikeiston uhkaa todellisena myös lännessä.

– Brexitistä tiedetään, että typeryydet politiikassa sattuvat nopeasti, ja niiden jälkiä paikataan kauan ja tuskallisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE