Kotimaa
26.1.2022 08:45 ・ Päivitetty: 26.1.2022 08:45
KKO kovensi yrittäjän ihmiskauppatuomiota – värväsi Thaimaasta marjanpoimijoita pakkotyöhön
Korkein oikeus (KKO) kovensi yrittäjän ihmiskauppatuomiota rikosasiassa, joka koskee thaimaalaisten marjanpoimijoiden kohtelua keskisuomalaisella marjatilalla vuonna 2016.
Yritys oli värvännyt Thaimaasta yli 200 marjanpoimijaa, joista 26:n osalta tapahtumat etenivät oikeuteen.
Yrittäjä oli värvännyt uhrit vuonna 2016 Thaimaasta Suomeen sekä kuljettanut, vastaanottanut ja majoittanut heidät omistamallaan kiinteistöllä sijaitseviin majoitustiloihin.
Käräjä- ja hovioikeus olivat katsoneet yrittäjän antaneen asianomistajille virheellisiä tietoja majoitusolosuhteista ja ansaintamahdollisuuksista sekä käyttäneen hyväkseen heidän riippuvaista asemaansa ja turvatonta tilaansa. Yrittäjä oli saattanut heidät luonnonmarjojen ja -sienten keräämistä sisältävään pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, KKO:n tiedotteessa kerrotaan.
KKO:ssa kysymys oli siitä, syyllistyikö yrittäjä yhteen vai 26 erilliseen ihmiskaupparikokseen ja mikä rangaistus rikoksista oli määrättävä.
Tammikuussa 2018 Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen 26 erillisestä ihmiskauppasyytteestä, jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Yrittäjä määrättiin myös liiketoimintakieltoon ja maksamaan uhreille yhteensä yli 200 000 euroa menetettyjä ansioita ja muita korvauksia.
Vaasan hovioikeus puolestaan katsoi vuonna 2020, että mies syyllistyi yhteen ihmiskauppaan, jossa oli 26 uhria. Hovioikeus piti korvaussumman ja liiketoimintakiellon entisellään, mutta alensi miehen ehdollista tuomiota neljällä kuukaudella.
KKO:n mukaan kyseessä oli 26 eri rikosta.
KKO taas katsoi ennakkopäätöksessään, että yrittäjä syyllistyi yhden sijasta 26 ihmiskaupparikokseen. KKO:n mukaan kyseessä oli 26 eri rikosta, koska teko kohdistui keskeisesti 26 asianomistajan henkilöön ja loukkasi uhrien vapautta, itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaista turvallisuutta.
- Yhtä suurta painoarvoa ei tullut antaa syille, jotka puolsivat teon katsomista yhdeksi rikokseksi. Näitä syitä olivat se, että yrittäjän menettely oli ollut ajallisesti ja paikallisesti yhtenäinen kokonaisuus ja perustunut kaikkien asianomistajien kohdalla samaan tavoitteeseen taloudellisen edun saavuttamisesta, KKO:n tiedotteessa todetaan.
KKO tuomitsi yrittäjän 26 ihmiskaupparikoksesta, jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta vankeuteen yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi.
- Rikoskokonaisuuden vakavuuden ja rangaistuksen pituuden vuoksi vankeus määrättiin ehdottomana yrittäjän ensikertalaisuudesta huolimatta, KKO:n tiedotteessa kerrotaan.
KKO ei muuttanut yrittäjälle jo aiemmin määrättyjä liiketoimintakieltoa ja uhreille maksettavia korvauksia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.