Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kohuttu työjärjestys tänään tapetilla eduskunnassa – väitteet Supon valvonnan noususta yllättäen keskusteluun tyrmätään SDP:ssä: “En ollut uskoa silmiäni”

– Eduskunnalle tulee iso urakka, jos tiedustelulainsäädännöstä halutaan yksimielinen esitys, toteaa SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Puhemiesneuvostossa hallituspuolueiden edustajat runnoivat viime viikolla äänestyksessä läpi kannan, joka ei tyydytä SDP:tä. Eduskunnan työjärjestykseen ehdotetut muutokset eivät muun muassa takaa puolueen mukaan riittävällä tavalla Suojelupoliisin valvontaa.

– Kun hallituspuolueet eivät olleet valmiita sopimaan yhteisestä esityksestä asioiden valmisteluvaiheessa, on koko työmaa nyt valiokuntien edessä, Heinäluoma toteaa ja pitää ikävänä hallituspuolueiden vähäistä neuvotteluhalukkuutta.

– Aina aikaisemmin työjärjestysmuutokset on tehty yksimielisesti, hän huomauttaa.

Eduskunnan työjärjestykseen tehtävät muutokset koskevat tiedustelun parlamentaarisen valvonnan järjestämistä ja tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamista.

Puhemiesneuvoston ehdotus työjärjestykseksi tulee tänään tiistaina lähetekeskusteluun, ja keskustelusta odotetaan vilkasta ja värikästä.

Eero Heinäluoma kummastele erityisesti, miten vuosien keskustelu Supon valvonnan tarpeellisuudesta ei ole tavoittanut kokoomusta.

Lisää aiheesta

– Ihmettelen, miten Supon valvontaa koskevat ehdotukset tulevat kokoomukselle puskista, kun asiasta on julkisestikin puhuttu paitsi kuukausia niin vuosia.

Myös SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari hämmästelee muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Arto Satosen näkemystä, jonka mukaan SDP:n esitys Supon kokonaistoiminnan valvonnasta olisi tullut puhemiesneuvostoon yllätyksenä.

– En ollut uskoa silmiäni, kun perjantaina näin tämän edustaja Satosen kannanoton, jossa hän kertoi SDP:n vaatimuksen Supon saamisesta parlamentaariseen valvontaan tulleen hänelle “puskista”. En usko, että kukaan eduskunnassa kansanedustajana toiminut voi aidosti kokea tulleensa yllätetyksi. Niin monessa yhteydessä selvin sanoin olemme esittäneet parlamentaarista valvontaa jo vuosien ajan, Kari toteaa.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on käynyt blogissaan läpi keskustelun pitkää historiaa.

Eero Heinäluoma muistuttaa, että Supolle esitettävät tiedusteluoikeudet muuttavat perusteellisesti perinteisiä kansalaisoikeuksia ja viestinnän luottamuksellisuutta. Sähköpostiliikenteen ja verkon rajat ylittävän liikenteen seuranta tulee mahdolliseksi jopa ilman rikosepäilyjä.

– Supon päälliköstä on tulossa virkakunnan mahtavin päällikkö. Hänen pöydälleen kertyy tietoa aivan eri tavalla edeltäjien työpöydille. Supon päällikölle esitetään oikeutta päättää ulkomaantiedustelusta. Kotimaassa seurantaan tarvitaan oikeusistuimen päätös ja tasavallan presidentin johtaman ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan linjaus seurannan tavoitteista ja painopisteistä. Supon päällikkö voisi myös antaa ulkomaiden tiedustelupalveluille luvan toimia Suomessa.

– Eduskunnan valiokunnat joutuvat nyt tekemään ison urakan. Valiokuntien pitää parantaa Supon valvontaa niin, ettei uuteen tiedustelulaitokseen jää harmaita valvonnan ulkopuolisia nurkkia, Heinäluoma summaa.

Lue torstaina 3.1. ilmestyvästä Demokraatista lisää Heinäluoman ja Karin kantoja Suposta käynnissä olevaan keskusteluun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE