Politiikka
4.5.2016 18:00 ・ Päivitetty: 6.5.2016 05:27
Kokoomuksen hehkutettu voitto uhkaakin vesittyä – Professori: ”Tulee vähän jäitä hattuun”
Hallituksen pystyssä pysymistä uhannut sote-kiista liittyi kokoomuksen osalta myös ajatukseen asiakkaan valinnanvapaudesta. Sopu löytyi ja kokoomus sai haluamansa, mutta kevään sote-valmistelujen kireä aikataulu uhkaa vesittää saavutetun voiton.
Sote-valmistelun asiantuntijatyöryhmään kuuluva professori Heikki Hiilamo arvioi, että lakisääteiseksi ajateltu valinnanvapaus vaati paljon lisävalmisteluja ja vaikutusarvioita.
– Veikkaan, että sitten kun valinnanvapautta ryhdytään valmistelemaan, tulee vähän jäitä hattuun ja huomataan, että tahti on liian nopea. Niin sanotut vakavasti otettavat vaikutusarviot laittavat jarruja, Hiilamo sanoo.
Aikatauluja raamittavat professori Mats Brommelsin selvitysryhmän raportit, joista viimeisen pitäisi valmistua toukokuun loppuun mennessä. Väliraportissaan ryhmä ehdotti neljää vaihtoehtoista tapaa valinnanvapauden järjestämiseen.
Sote-valmistelua johtavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan vaihtoehtoja olisivat käytännössä Brommelsin toinen malli eli laajennettu sosiaali- ja terveyskeskus tai ensimmäinen eli perhelääkärimalliin perustuva omatiimi täydennettynä muilla sosiaali- ja terveyspalveluilla.
– Jos poliittinen päätös mallien välillä saadaan tehtyä touko-kesäkuun vaihteessa, lakiluonnokset voidaan valmistella marraskuun loppuun mennessä. Toki täytyy myöntää, että aikataulu on silloinkin hyvin kunnianhimoinen, Pöysti sanoo.
Asiakkaan valinnanvapaus liittyy palvelujen yhtiöittämisen ohella markkinalähtöiseen sote-malliin. Toisin kuin Ruotsissa, jossa julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita ei ole yhtiöitetty, Suomessa halutaan kaikki palveluntuottajat samalle viivalle.
Lisää aiheesta
Haasteellisesta aikataulusta huolimatta sote tuskin kaatuu, jos valinnanvapaus ei ehdi mukaan lainvalmisteluun. Taloudellisesti merkittävin osa historiallista uudistusta on sekä Hiilamon että Pöystin mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.