Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuksen kokenein oppositiopoliitikko: Säätytalolle valittiin vaaleissa “pahasti käkeensä” saanut puolue

Mikäli hallituksenmuodostaja Antti Rinne (sd.) onnistuu, Suomeen syntyy ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen hallitus, jossa ei ole mukana kokoomusta. Edellisen kerran kokoomus oli oppositiossa kaudella 2003-2007 eikä puolueen eduskuntaryhmässä ole montaa opposition kokenutta kansanedustajaa.

Merkittävimmän ajan oppositiossa on viettänyt kokoomuksen nykyisestä ryhmästä Ilkka Kanerva.

– Kun tulin eduskuntaan 1975, niin 1987 mentiin hallitukseen yli kahdenkymmenen vuoden oppositiotaipaleen jälkeen. Yleisistä syistä. Silloin oli vähän erilaiset viittaukset, ei tviittaukset, Kanerva naurahtaa.

Kanervan mukaan hallitukseen pyrkiminen ja omien näkemysten ajaminen kuuluvat politiikan kymmenen käskyn joukkoon.

– Kun siinä ei nyt onnistuttu, pitää pyrkiä katsomaan minkälaisella oppositiopolitiikalla mennään eteenpäin. Oma suositukseni kokoomuksen ryhmälle oli, että vaikka ollaan oppositiossa, se ei poista vastuullisuutta eikä yhteistyötä. Vanha kokemukseni on se, että myös oppositiosta käsin voi palvella isänmaata.

“Eivät kepun ja kokoomuksen olennaiset talouspolitiikan kysymykset poikenneet juuri mitenkään toisistaan.”

Hallituksen ulkopuolelle jääminen ei Kanervan mukaan välttämättä käynnistä kokoomuksessa puheenjohtajataistoa.

– Oppositio antaa puolueelle myös selvät edellytykset kasvu-uralle. Olettaisin, että jos puolue on kasvu-uralla, niin ei tule mitään isompia turbulensseja puolueen sisällä.

Keskustan päätyminen Säätytalon neuvotteluihin kokoomuksen sijaan oli Kanervan mukaan jossain määrin ennakoitavissa. Taustalla on kokoomuksen ja keskustan asettamat kynnyskysymykset, jotka ovat Kanervan mukaan talouspolitiikan osalta koko lailla samat.

Kahdesta kartalla kutakuinkin samassa kohdassa sijaitsevasta vaihtoehdosta valittiin Kanervan mukaan se, joka on “saanut aika lailla pahasti käkeensä” vaaleissa. Hän pitää mahdollisena, että taustalla on myös nostalgiaa.

– Toisen ehdot Rinteelle sopivat, toisen ei. Kyllä se kertoo sen, että Rinteen pyrkimys oli muodostaa hallituksensa punamultapohjalta, joka sitten laveni kansanrintamatyyppiseksi. Eivät kepun ja kokoomuksen olennaiset talouspolitiikan kysymykset poikenneet juuri mitenkään toisistaan, Kanerva uskoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE