Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kokoomuksen puoluehallitus tahtoo laajentaa oppivelvollisuutta – SDP:stä tukea: ”Olisi parasta pidentää kummastakin päästä”

Timo Sparf

Kokoomuksen puoluehallitus esittää puoluekokoukselle hyväksyttäväksi kantaa, jonka mukaan velvoittavasta esiopetuksesta pitäisi tehdä kaksivuotista. Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Raija Vahasalo iloitsee puoluehallituksen muodostamasta kannasta ja kannustaa kesäkuussa järjestettävää puoluekokousta hyväksymään esityksen.

Topi Juga

Vahasalon mukaan vahvempi esiopetus olisi  kipeästi tarvittua tukea koulupolun alkupäähän.

– Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen rooli osana koulutuspolkua on jo tällä vaalikaudella vahvistunut merkittävästi. Tämä on mielestäni oikea suunta, Vahasalo toteaa tiedotteessa.

– Panostaminen lasten varhaisiin vuosiin on kaikkein vaikuttavinta koulutuspolitiikkaa. Esiopetuksen kaksivuotisuus takaisi sen, että kaikki 5-6 –vuotiaat lapset osallistuvat ja saavat yhtä vahvat eväät peruskoulun alkuun.

Suomessa esiopetus on maksutonta ja alkaa nykyisin 6-vuotiaana. Kaksivuotiseksi laajennettuna velvoittava ja maksuton esiopetus alkaisi jo 5-vuotiaana. Esiopetuksen tavoitteena on vahvistaa lapsen tietoja ja sosiaalisia taitoja leikin ja myönteisten oppimiskokemusten kautta. Esiopetuksella edistetään lapsen kehitystä ja oppimisen edellytyksiä.

– Lapset tulevat esiopetukseen ja sieltä peruskouluun valtavan erilaisilla taustoista ja erilaisilla valmiuksilla, Vahasalo huomauttaa.

– Esimerkiksi perhetaustan ja asuinpaikan vaikutukset näkyvät lasten lähtötasoissa edelleen voimakkaasti. Esiopetusta vahvistamalla voimme turvata kaikille lapsille paremmat lähtökohdat sekä tasoittaa oppimiseroja ja edellytyksiä pärjätä opinnoissa.

Totta kai olisi parasta, että oppivelvollisuusikää pidennettäisiin kummastakin päästä.

Myös sosiaalidemokraatit ovat puhuneet kevään mittaan voimakkaasti oppivelvollisuuden laajentamisen puolesta. SDP:n varhaiskasvatus- ja perhetyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta kertoo Demokraatille pitävänsä Vahasalon esitystä kannatettavana.

– Myös Sosialidemokraatit ovat pitäneet esillä esiopetuksen laajentamista 5-vuotiaille. Puolue on todennut hallituksen varhaiskasvatuslakiesitykseen antamassaan lausunnossa, että SDP tavoittelee kaikille maksutonta varhaiskasvatusta. Lausunnossa tuodaan esiin, että ensiaskeleena tähän suuntaan voisi olla esimerkiksi juuri maksuttoman esiopetuksen laajentaminen 5-vuotisille, Eloranta kertaa.

Kevään mittaan SDP on kuitenkin ensisijaisesti puhunut oppivelvollisuusiän pidentämisestä 18 ikävuoteen ja maksuttoman toisen asteen puolesta. Puolueessa nähdään, että tämä toimisi parhaimpana täsmätoimena nuorten työttömyyden estämisessä. Vain peruskoulun varassa olevien suomalaisten työllisyys onkin huomattavasti alhaisempi kuin toisen asteen käyneiden.

– Nuorten syrjäytymisen ja työllisyyden kannalta pidämme ensisijaisesti kannattavimpana sitä, että jokainen nuori kävisi toisen asteen koulutuksen, Eloranta toteaa.

– Mutta mikäli maksuton ja velvoittava varhaiskasvatus alkaisi jo vuotta aikaisemmin, niin yhä useampi suomalainen lapsi osallistuisi siihen. Näin lapset olisivat valmiimpia peruskouluun, joka tukisi myös myöhempää kehitystä. Joten totta kai olisi parasta, että oppivelvollisuusikää pidennettäisiin kummastakin päästä, hän huomauttaa.

Kokoomuksen Vahasalo puolestaan esittää, että oppivelvollisuuden pidentäminen loppupäästä ei saisi aikaan samoja positiivisia vaikutuksia, kuin varhaisiin vuosiin panostaminen.

– Meidän on pidettävä huoli siitä, että jokaisella lapsella on peruskoulun päättyessä riittävät taidot ja valmiudet pärjätä elämässä ja jatko-opinnoissa. Tätä ei turvata toisen asteen pakollisuudella, vaan sillä, että panostamme kaiken perustaan: varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja peruskoulun laatuun, hän esittää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE