Politiikka
31.1.2019 14:56 ・ Päivitetty: 31.1.2019 14:59
Kokoomus järjesti tiedotustilaisuuden selvittääksen hoitajamitoitus-kantojaan – Orpon ”lillukanvarsi”-puheet herättivät heti hämmästystä
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo järjesti tänään eduskunnassa tiedotustilaisuuden, jossa hän pyrki selvittämään puolueensa kantoja hoitajamitoitukseen. Paikalla seuraamassa olivat myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja joukko kokoomuksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä.
Tätä ennen oli käynyt ilmi, että jopa keskusta haluaa oppositiopuolueiden tavoin hoitajamitoituksen lakiin. Vain kokoomus ei eduskuntapuolueista tätä halua.
Kokoomuksen kantaan tarttuivat myös oppositiopuolueet, jotka ovat huomenna jättämässä välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta Suomessa.
– Näyttää siltä, että koko opposition yhteinen välikysymys vanhusten hoidosta vaikuttaa jo nyt. Keskusta tarkisti kantansa. Hienoa! Nyt tämä on enää Kokoomuksesta kiinni. Eiköhän @PetteriOrpo nyt sovita, että kirjataan se mitoitus vihdoin lakiin, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tviittasi tänään aamupäivällä.
Näyttää siltä, että koko opposition yhteinen välikysymys vanhusten hoidosta vaikuttaa jo nyt. Keskusta tarkisti kantansa. Hienoa! Nyt tämä on enää Kokoomuksesta kiinni. Eiköhän @PetteriOrpo nyt sovita, että kirjataan se mitoitus vihdoin lakiin.https://t.co/Ll5TRJn3D5
— Antti Lindtman (@AnttiLindtman) January 31, 2019
”Mehän olemme ihan samalla asialla.”
Kovin selkeää tai aukotonta kuvaa kokoomuksen kannoista saattaa olla hankalaa hahmottaa tiedotustilaisuuden jälkeenkään.
Petteri Orpo totesi ensinnä, että kaikilla puolueilla on halu vahvistaa vanhuspalvelulakia.
– Tästä olen täysin samaa mieltä. Meidän mielestämme se ei ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali, koska ihminen ei ole mikään desimaali, hän jatkoi.
Orpo sanoi, että ihmisen tarvitseman hoidon arvioinnin täytyy lähteä tämän omasta henkilökohtaisesta hoidon tarpeesta ja laadusta. Niiden tulee muodostaa hoitajamitoituksen ja hoivan tason kriteerit, ”ei jokin kaavamainen desimaaliluku”.
– Mehän olemme ihan samalla asialla puolueet, kun tätä miettii, Orpo sanoi.
– Minä teen tässä ehdotuksen, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat ja pohtivat tästä yhteistä prosessia, että miten tätä asiaa voitaisiin yhdessä keskusteltua, Orpo totesi.
Hänen mukaansa vanhuspalvelulakia pitäisi lähteä siis rakentamaan parlamentaarisesti. Sitä kautta saisi pohjaa tulevan hallituksen työskentelylle.
SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen hämmästeli Orpon edesottamuksia tuoreeltaan Twitterissä.
– Orpo toivoo, että työtä vanhustenhoidon tilan parantamiseksi voidaan jatkaa parlamentaarisesti. Tämä sinänsä kummallista, kun muiden puolueiden välillä asiasta on jo yhteisymmärrys. Ainoa puolue, joka ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta, on Kokoomus, hän kirjoitti.
Orpo toivoo, että työtä vanhustenhoidon tilan parantamiseksi voidaan jatkaa parlamentaarisesti. Tämä sinänsä kummallista, kun muiden puolueiden välillä asiasta on jo yhteisymmärrys. Ainoa puolue, joka ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta, on Kokoomus. #politiikka #hoitajamitoitus
— Joona Räsänen (@JoonaRasanen) January 31, 2019
”Voi olla enemmän kuin tämä 0,7.”
Orpo selvitti tiedotustilaisuudessa, että vanhukset tarvitsevat hyvin erilaista yksilöllistä ja hoidon tarpeesta riippuvaa hoitoa.
– Jos ihminen tarvitseekin yli yhden hoitaja hoitajamäärän, ei se 0,7 riitä siinä. Riippuu täysin ihmisten hoivan tarpeesta. Oikea hoitajien määrä voi olla enemmän kuin tämä 0,7, hän sanoi.
Onko teidän näkemyksissänne jokin nyt muuttunut hoitajamitoitukseen suhteessa siihen, mitä eilen lausuitte?
– Minä itse asiassa puhuin hyvin paljon tätä samaa asiaa, Orpo vastasi.
Median eilisiä otsikoita hän kuitenkin kuvasi ”suhteellisen suoraviivaiseksi”.
– Minähän olen puhunut koko ajan, myös eilen, että hoitajamitoitus määräytyy ihmisen hoidon tarpeen mukaan.
– Mikään ei ole muuttunut minun sanomisissani, mutta toivon, että tämä viesti välittyy nyt niin, että minä haluan sen ja kokoomus haluaa, että jokainen vanhus, joka hoitoa tarvitsee, saa sen itselleen tarvittavan hoidon.
Orpolta kysyttiin myös, voiko kokoomus olla seuraavassa hallituksessa, jonka hallitusohjelmaan tulisi hoitajamitoituksen kirjaminen lakiin?
– Jos hoitajamitoitus kirjataan lakiin niin, että se perustuu yksilölliseen hoidon tarpeeseen ja turvataan se, Orpo vastasi.
– Desimaali on nyt lillukanvarsi tässä kokonaisuudessa.
– Hoidon taso pitää taata lailla. Eri tilassa oleva vanhus tarvitsee erilaisen hoitajamäärän. Käytännössä tavoite on ihan sama. Voi olla, että meidän esittämämme malli johtaa keskimääräisesti korkeampaan hoitajamäärään. Voi olla. Sen takia tarvitaan hyvä yhteinen valmistelu.
Yhä ainut?
Demokraatti kysyi Orpolta tiedotustilaisuuden jälkeen, pyrkikö kokoomus sammuttamaan tulipaloa, koska se oli jäänyt ainoana puolueena vastustamaan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.
– Ei. Ensinnäkin minusta eiliset otsikot antoivat väärän kuvan, mitä minä tästä ajattelen. Minun tavoitteeni ei ole jokin desimaali vaan riittävä hoitajamäärä, riittävä yksilöllinen hoito. Se (desimaali) voi olla jopa korkeampi, joissain tapauksessa on. Minusta se oli väärää tulkintaa, Orpo sanoi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi hänkin Demokraatille, että ihmisen hoidon tarpeen pitää määritellä hoitajien määrä. Hoidon tarve on yksilöllinen.
– Se voi muuttua muutamissa päivissä. Siihen ei 0,5 tai 0,7 tai mitä tahansa välttämättä vastaa tarpeeseen.
Olette yhä ainut eduskuntapuolue, joka ei laittaisi hoitajamitoitusta lakiin?
– Joo, niin. Ilmeisesti. En ole seurannut, miten muut, ovatko kaikki sanoneet, että pitää olla tarkka hoitajamitoitus. Mutta en ole kyllä myöskään sitten päässyt keskustelemaan muiden kanssa, miten he lähestyvät ihmisen hoidontarvetta siinä tilanteessa, jos mitoitus on vaikkapa se 0,7. Miten he lähestyvät sitä, jos hoidon tarve onkin ihmisellä 1 tai 1,2, niin entäs sitten. Jos kunta tilaa tai tekee ostosopimuksen 0,7:llä tai maksaa 0,7:stä niin miten taataan, että ihminen saa hoidon, kun hän tarvitsee enemmän, Jokinen pyöritteli.
Tätä ”lillukanvarsi” tarkoittaa.
Kokoomuksen tiedotustilaisuuden jälkeen oli luvassa eduskunnan kyselytunti, jossa sielläkin keskustelu vanhustenhoidosta jatkui kiivaana.
Asiaa puidaan myös Twitterissä.
– Kokoomuksen @PetteriOrpo tuumaa, että henkilöstömitoitusta ei pidä kirjata lakiin, koska kyse on ”lillukanvarsista”. Valtionvarainministerille se voi sitä olla.@LindenAki kuvaa, mitä tämä ”lillukanvarsi” tarkoittaa ikäihmisille ja heidän hoivalle, Antti Lindtman on kirjoittanut.
Hän on viitannut HUSin entisen toimitusjohtajan ja SDP:n eduskuntavaaliehdokkaan Aki Lindénin tviittiin, jossa Lindén käy läpi, mitä hoitajien määrät tarkoittava.
– Vanhusten hoivan henkilömitoitus 0,5 tarkoittaa 28 paikan yksikössä 14 hoitajaa, josta viikon 168 tunnin aikana riittää päivävuoroon 4, iltavuoroon 3 ja yövuoroon 2. 0,7 nostaisi päivävuoron kuuteen ja iltavuoron viiteen. On näillä merkitystä! Lindén kirjoittaa.
Kokoomuksen @PetteriOrpo tuumaa, että henkilöstömitoitusta ei pidä kirjata lakiin, koska kyse on ”lillukanvarsista”.
Valtionvarainministerille se voi sitä olla.@LindenAki kuvaa, mitä tämä ”lillukanvarsi” tarkoittaa ikäihmisille ja heidän hoivalle.https://t.co/Lo8lB8r40H
— Antti Lindtman (@AnttiLindtman) January 31, 2019
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.