Politiikka
6.5.2017 08:38 ・ Päivitetty: 6.5.2017 08:38
“Kokoomus keskittyisi osoittamaan minulle kaapinpaikan” – Halla-aho perusteli Ylellä nihkeyttään ministerisalkulle
Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho suhtautuu yhä hyvin epäilevästi siihen, että ottaisi ministerin salkun haltuunsa, jos hänet valitaan puolueen puheenjohtajaksi kesäkuussa.
Hänen mukaansa erityisesti kokoomus on “sitoutunut koko arvovallallaan minun vastustamiseeni”.
– Jos minusta tulisi ministeri, koko hallituskauden loppuajan osa hallituskumppaneista keskittyisi osoittamaan minulle kaapinpaikan. Ja osoittamaan äänestäjille, että en saa mitään aikaan, Halla-aho perusteli Ylen Ykkösaamussa.
Lisäksi Halla-ahon mielestä olisi hyvä, jos ministeri olisi kansanedustaja – jo pelkästään turvallisen selkänojan takia.
– Muuten on käytännön riski, että ministeri on kiristettävissä: jos et tanssi pillin mukaan, joudut hallituksesta pihalle.
Halla-aho huomauttaa, että perussuomalaiset eivät ole pystyneet viemään läpi omia tavoitteitaan hallituksessa toivotusti.
– Jos minun kaltaiseni provosoiva hahmo olisi ministeri, vastarinta olisi niin kovaa, että niitä olisi entistä vaikeampi edistää.
Lisää aiheesta
Pitäisi erikoisena, jos väistyvä puheenjohtaja saisi pitää raskainta salkkua.
Nykyinen puheenjohtaja Timo Soini on jo ilmoittanut halunsa säilyttää ulkoministerin salkkunsa. Halla-aho ei innostu ajatuksesta.
– Pitäisin erikoisena, jos väistyvä puheenjohtaja saisi pitää raskainta salkkua puolueessa. Se voisi johtaa ongelmiin.
Hän viittaa tilanteeseen, kun taannoinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki otti “kevyemmän” kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävän ja “painavampi” liikenneministerin salkku meni rivikansanedustaja Merja Kyllöselle. Hänen mukaansa tehtäväjakoon suhtauduttiin perussuomalaisissa huvittuneesti.
– Jos väistyvä puheenjohtaja jatkaisi painavimman salkun pitäjänä, kiusaus soittaa Soinille olisi entistä suurempi.
Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta kamppailevat käytännössä Halla-aho ja perjantaina ministeriksi nimitetty Sampo Terho. Hänellä on kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministerin salkku. Halla-aho ihmettelee, miksi perussuomalaiset luopuivat tärkeästä oikeusministerin paikasta.
– Herää kysymyksiä, miten päädyttiin tähän ratkaisuun. Toivon mukaan tässä saatiin jotain.
Itse perussuomalaisten hallituksessa jatkamiseen Halla-aholla ei ole selkeää kantaa.
– Minulle ei ole itsetarkoitus pysyä hallituksessa tai lähteä siitä.
Jos kansanäänestys järjestettäisiin nyt, häviäisimme varsin selkeästi.
Hänen mielestään tärkeintä on se, missä äänestäjille tärkeitä asioita edistetään parhaiten.
– Kansallismielisyys ja maahanmuuttokriittisyys ovat yhteisiä nimittäjiä, jotka suurin osa perussuomalaisten äänestäjien kentästä voi allekirjoittaa. Viime vuosina rivijäsenellä on tullut olo, että puolue ei ihan tunnusta näiden teemojen tärkeyttä.
Halla-aho lupaakin, että puheenjohtajana hänen ulostuloissaan maahanmuuttopolitiikka, Suomen etu ensin -ajattelu tulisi voimakkaammin esille.
Perussuomalaiset, myös Halla-aho, ovat ajaneet Suomea pois EU:sta ja yhteisvaluutasta. Kansanäänestykseen Halla-aho suhtautuu kuitenkin hiukan kriittisesti.
– Olen vakuuttunut, että jos kansanäänestys järjestettäisiin nyt, häviäisimme sen varsin selkeästi, ja kriittinen keskustelu EU:sta kävisi entistä vaikeammaksi.
Ranskassa äänestetään sunnuntaina maan uudesta presidentistä, vaihtoehtoina ovat kansallismielinen Marine Le Pen ja keskustaliberaali Emmanuel Macron.
– Pitäisin todennäköisimpänä, että Macron valitaan, mutta kuka tietää, Halla-aho veikkaa ja huomauttaa, miten kävi Yhdysvalloissa.
Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaiden kampanjointi alkaa tänään lauantaina Tampereelta. Uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Jyväskylän puoluekokouksessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.