Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

8.2.2018 06:08 ・ Päivitetty: 8.2.2018 06:08

Kokoomuspoliitikko kieltäisi poliittiset lakot – ”Työttömät valjastettiin ay-liikkeen keppihevoseksi”

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski haluaa kieltää poliittiset mielenilmaukset lailla. Koski kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan, että työttömiä käytettiin hyväksi SAK:n aktiivimallin vastaisessa mielenosoituksessa.

– Harvoin on työtöntä valjastettu ay-liikkeen keppihevoseksi yhtä helposti. Mieltä kuulemma ilmaistiin työttömien tueksi. Jos väite pitäisi paikkansa, saavutetuista eduista oltaisiin yleisesti ottaen ay-liikkeen piirissä valmiita tinkimään, jotta yhä useammalla työttömällä olisi mahdollisuus päästä työnsyrjään kiinni, Koski kirjoittaa.

Hän muistuttaa työtaisteluiden koskevan tavallisesti työnantajien ja työntekijöiden kesken sovittavia asioita ja väittää, että suomalaisen työoikeuden sallimat poliittiset lakot ovat poikkeus kansainvälisestä käytännöstä.

”Miksi työnantajan pitäisi kantaa taloudellinen riski ja kustannukset?”

– Muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa poliittisen protestoinnin katsotaan kuuluvan työajan ulkopuolelle, ja politiikkaan on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa demokraattisin keinoin. Miksi työnantajan pitäisi kantaa taloudellinen riski ja kustannukset, jotta mieltä voidaan osoittaa hallitusta tai eduskuntaa vastaan työajalla, Koski kysyy.

Hän viittaa myös työoikeuden professorin Seppo Koskisen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle EVAlle tekemään selvitykseen ja toteaa, että poliittiset lakot olisi yksinkertaisinta kieltää lisätä työehtosopimuslakiin säädös, jonka mukaan lakko voi kohdistua ainoastaan työntekijöiden ja työnantajan välisesti sovittaviin asioihin.

– Poliittisesta lakko-oikeudesta luopuminen ja yleislakon määrittely juridisesti päivittäisivät työehtosopimuslainsäädäntömme eurooppalaiselle, sivistyneelle, aikaan ja ennen kaikkea avoimeen talouteen sopivalle tasolle.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU