Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kolmea marja-alan yritystä epäillään ihmiskaupasta – suuret toimijat kertovat, vieläkö niiden tuotteita ostetaan

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Osa elintarvikealan suurista toimijoista on lopettanut marjojen ostamisen ihmiskauppaepäilyjen kohteena olevilta marjayrityksiltä, osa ei.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

STT kysyi Valiolta, Saarioiselta, Fazerilta sekä K- ja S-ryhmiltä, miten marjayritysten rikosepäilyt ovat vaikuttaneet niiden hankintoihin.

Poliisi epäilee rikoksia kolmessa suuressa marja-alan yrityksessä Polaricassa, Kiantamassa ja Arctic Groupissa.

Valio kertoo ostaneensa metsämarjoja Polaricalta sekä Arctic Groupiin kuuluvalta Arctic Internationalilta myös tämän vuoden poimintakauden aikana.

-  Valion vastuullisen hankinnan periaatteisiin kuuluu, että jos toimitusketjussa ilmenee väärinkäytöksiä, vaadimme toimittajia korjaamaan toimintansa sen sijaan, että automaattisesti katkaisemme ostot, Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio kertoi STT:lle sähköpostitse.

Raution mukaan Valio on päivittänyt metsämarjojen hankintavaatimuksiaan sekä tehnyt itse katselmuksia marjanpoimijoiden oloihin tänä vuonna. Valio myös teetti syksyllä ulkopuolisen auditoinnin Polaricaan ja sen alihankkijoihin. Raution mukaan siinä selvisi, että marjanpoimijoiden työoloihin liittyy yhä ongelmia.

Polarican toimitusjohtaja Mari Onkamo kommentoi asiaa STT:lle ja sanoi, että Valion auditointi tehtiin Polarican alihankkijoihin. Hänen mukaansa Polaricalla ei ollut omia poimijoita tänä vuonna.

S-RYHMÄ odottaa, että rikosepäilyjä koskeva viranomaisprosessi tulee päätökseen, ennen kuin se tekee mahdollisia muutoksia.

-  Kiantama on tänä vuonna jatkanut tavarantoimittajanamme. Luotamme Suomen oikeusjärjestelmään ja aiomme odottaa tuomioistuimen lainvoimaista ratkaisua asioissa, S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.

Lyytikäisen mukaan S-ryhmän ketjuvalikoimaan kuuluu myös muutamia kotimaisten valmistajien tuotteita, joissa käytetään raaka-aineena Kiantaman ja Polarican toimittamaa kotimaista metsämarjaa. Lisäksi valikoimissa on Arctic Groupin omistaman Marjexin marjoja, marjatuotteita sekä mehuja.

Lyytikäisen mukaan S-ryhmä tapasi marjayrityksiä ennen poimintakauden alkua ja kävi läpi muun muassa marjanpoimijoiden maahantuloprosessia ja yritysten omia valvontamenettelyitä. Kiantaman kanssa käytiin läpi hyvin tarkasti, mistä se hankkii marjoja ja mikä on yhtiön alihankkijoiden tilanne, Lyytikäinen kertoo.

-  Olemme nähneet Kiantamalta ihan poimijakohtaisia luetteloja siitä, mitä kukin on ansainnut ja mitkä ovat olleet kulut viime kesän aikana.

K-RYHMÄ kertoo ostaneensa tänä vuonna marjoja kaikilta kolmelta yritykseltä.

-  Teemme arvion tilanteesta kokonaisuutena ja päätökset mahdollisista toimenpiteistä, kun viranomaiskäsittelyn lopputulos eli lainvoimainen tuomioistuimen tuomio on selvillä, K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoi STT:lle sähköpostitse.

Jäsken mukaan K-ryhmä on tänä vuonna keskustellut luonnonmarjojen toimittajien kanssa marjanpoiminnan ihmisoikeuskysymyksistä, käynyt läpi yritysten tekemiä auditointiraportteja sekä vaatinut korjaavia toimenpiteitä niiden käytäntöihin.

Saarioisilta kerrotaan, että Polarica ja Kiantama toimittivat aiemmin marjoja yhtiölle, mutta hankinnat lopetettiin ihmiskauppaepäiltyjen tultua julki. Myöskään Fazer ei osta marjoja rikosepäilyjen kohteena olevilta yrityksiltä.

Maria Rosvall / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE