Toimituksen kommentit
6.4.2018 12:27 ・ Päivitetty: 6.4.2018 12:56
Kommentti: Aktiivimalli herättää ymmärrettävästi tunteita, mutta ministerit, älkää veistelkö muunneltua totuutta
Kela julkaisi eilen ennakkotietoja kohutun työttömien aktiivimallin vaikutuksista. Tähän mennessä kerättyjen tietojen perusteella 50,7% Kelan työttömyysturva-asiakkaista on täyttänyt aktiivisuusehdon ensimmäisellä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla, joka päättyy maaliskuun lopussa. Vastaavasti aktiivisuusehtoa ei ole täyttänyt 49,3 prosenttia niistä, jotka saavat Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Näin ollen tukea leikataan lähes puolelta heikoimmassa asemassa olevalta työttömältä.
”Pidän positiivisena, että 50 prosenttia on aktivoitunut”, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) luonnehti tunteitaan Uutissuomalaiselle perjantaina. Samanlaisia lausuntoja on kuultu myös työministeri Jari Lindströmin (sin.) suusta esimerkiksi torstaina Ylen ykkösaamussa.
Politiikassa asioilla on lähes poikkeuksetta kaksi tai useampia puolia. Asiat näyttäytyvät erilaisina eri näkökulmista. Jonkun tappio on jonkun voitto, ja sitä rataa.
Tästä ei kuitenkaan ole kyse ministereiden veistellessä työttömien aktiivimallin tuloksista. Vaikka nopealla vilkaisulla asia saattaa tältä näyttääkin.
Ministereiden puheet ovat edesvastuutonta puutaheinää, sitä kuuluisaa muunneltua totuutta, jolle on myös olemassa se eduskunnan täysistunnoissa kielletty sana.
On aivan mahdotonta sanoa, onko aktiivimallilla ylipäänsä ollut vaikutusta vai ei.
Lisää aiheesta
Viimeksi eilen Kelan alustavien tietojen mukaan työttömistä olivat alkuvuoden aikana aktiivisia ne, jotka olivat aktiivisia jo ennen aktiivimallin voimaan astumista.
– Näyttää siltä, että henkilöt, jotka olivat aktiivisia aikaisemminkin, ovat aktiivisia edelleen. Mitään merkittävää käyttäytymisen muutosta ei tämän perusteella ole havaittavissa, Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikön Pasi Pajula arvioi eilen Ylelle.
Viime viikolla puolestaan Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppinen vahvisti Demokraatille, että vaikka täydellisen vertailukelpoista tietoa ei ole, verrattuna viime joulukuuhun aktiivimallin kannustava vaikutus olisi vain 6 prosenttiyksikköä. Tämäkin sisältää mutan. Todellisuudessa vaikutus on vielä pienempi, sillä joulukuun luvussa ei ollut mukana henkilöitä, jotka eivät olleet työttömänä osoittaneet minkäänlaista aktiivisuutta.
Kemppinen totesikin, että on aivan mahdotonta sanoa, onko aktiivimallilla ylipäänsä ollut vaikutusta vai ei.
Ollessaan Arkadianmäen valtiaana porvarihalliruksella on poliittinen mandaatti käyttää keppiä työttömien aktivointiin. Kansalaisilla on oikeus puuttua tähän ensi kevään eduskuntavaaleissa. Oli poliittista mandaattia tai ei, esitykset olisi kuitenkin syytä valmistella huolella ja tarvittavat tiedot tulisi toimittaa ajoissa eteenpäin. Nyt TE-toimistot tai työttömät eivät ohjeiden puuttuessa yksinkertaisesti voineet tietää, mitä heidän tulisi tehdä, jottei leikkuri osuisi heidän kohdalleen.
Mutta hallituskokoonpanosta riippumatta, ministereiden toivoisi pysyvän faktoissa.
Kommentin kahta viimeistä kappaletta päivitetty viimeksi klo 15:56.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
6.4.2018 11:33
”Se ei toimi, se leikkaa. Faktoista huolimatta Orpo iloitsi julkisesti” – Rinne lataa jykevät terveiset hallituksen kehysriiheen
Politiikka
6.4.2018 10:32
”Pakko saada uusille jengoille” – aktiivimalli on pahin mörkö, SAK:n oma versio antaa armoa
Politiikka
5.4.2018 09:38
Kansanedustaja ärähtää hallituksen ruuvipenkistä: ”TE-toimisto voi antaa työttömälle paikan viikon varoitusajalla. Päivähoito ei reagoi tuolla nopeudella.”
Politiikka
5.4.2018 06:13
Raippamalli iski – Kelan tiedot: Lähes puolet Kelan työttömyysturva-asiakkaista ei yltänyt aktiivimallin ehtoihin
Kotimaa
3.4.2018 09:59
”Työttömät voivat täyttää aktiivimallin ehdot myös maaseudulla” – Maaseudun työt löytyvät pian MTK:n omasta työnhakupalvelusta