Politiikka
4.2.2017 14:00 ・ Päivitetty: 5.2.2017 09:42
Kommentti: Antti & Antton eli kun SDP turvautui vanhaan ja valitsi uuden, kaikki taisivat vähän voittaa
SDP:n puheenjohtajavaali palasi puoluekokouksessa siihen, mistä se kisaan aikanaan lähti. Lopullinen tulos oli hämmästyttävän lähellä Helsingin Sanomien ensimmäisen gallupin lukemia. Antti Rinteen kannatus oli jouluaattona julkaistussa, puoluekokousedustajille suunnatussa kyselyssä 57 %, Timo Harakan 34 % ja Tytti Tuppuraisen 9 %.
Vasta pari viikkoa sen jälkeen Tuppurainen ilmoitti ehdokkuudestaan. Ehdokkaat tekivät myös yhteisen puheenjohtajaehdokaskiertueen ympäri Suomea kaikkiaan yhdessätoista tilaisuudessa.
Puoluekokouksessa Lahdessa Rinnettä kannatti noin 57 %, Harakkaa 32 % ja Tuppuraista 11 %. Voisi siis sanoa, ettei kampanjointi liikuttanut kenenkään kannatusta juuri mihinkään.
Oliko siitä siis hyötyä?
Ehdokkaiden kampanja pysyi siistinä, niin siistinä kuin se politiikassa on mahdollista.
Aivan ehdottomasti. SDP ei olisi tässä tilanteessa yksinkertaisesti kestänyt sellaista tilannetta, jossa Rinne olisi huudettu jatkokaudelle yksimielisesti ilman vastaehdokasta. Pitää katsoa peiliin ja hyväksyä, että Rinteen linja haluttiin haastaa, eikä kyse ollut vain Harakasta tai Tuppuraisesta.
Nyt vaihtoehdon kannatus on mitattu. Yli 40 % halusi vaihtaa Rinteen, mutta Rinteen takana on selvä enemmistö. Kenenkään muun kannatus ei ylittänyt kolmannesta. Rinne oli niin suosittu, ettei toista kierrosta edes tarvittu.
Lisää aiheesta
Ehdokkaiden kampanja pysyi siistinä, niin siistinä kuin se politiikassa on mahdollista. Taustajoukoissa sanan säilää käytettiin reippaammin, mutta törkeydet pysyivät aisoissa. Siihen vaikutti varmasti myös puheenjohtajakamppailun epätasaisuus.
Puoluekokouksessa Rinteen haastajat korostivat heti taiston tauottua yhdessä tekemisen meininkiä. Pettymystäkin tulokseen takuulla on, mutta se on kilpailuun osallistumisen ydinmehua ja luonnollista. Alkanut eduskunnan kevätistuntokausi palauttaa arkeen tehokkaasti, ja jo ovella olevat kuntavaalit aloittavat uudet kamppailut.
Rönnholm on taustaltaan varsin erilainen ja uudenlainen SDP:n puoluesihteeri.
Samalla kun SDP valitsi vanhan eli Rinteen se nosti puoluesihteeriksi uuden, suurelle yleisölle varsin tuntemattoman ja etenkin SDP:ssä nuoren Antton Rönnholmin, 36.
Rönnholm nousee Reijo Paanasen seuraajaksi Milttonin Brysselin toimiston johtavan asiantuntijan paikalta, mutta kotimaan politiikan fanaattisille seuraajille hän on tuttu monen tunnetun demariministerin (Eero Heinäluoma, Paavo Lipponen) taustalta. Kosmopoliitilla Rönnholmilla on kokemusta myös Euroopan parlamentista.
Kaikkiaan Rönnholm on taustaltaan varsin erilainen ja muutenkin uudenlainen SDP:n puoluesihteeri. Edelliset ovat tulleet liki järjestään ay-liikkeestä. Onpa SDP:n uusi puoluesihteeri tehnyt töitä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:llekin.
Rönnholm siis täydentää puheenjohtaja Rinnettä ja tämän osaamista monessa mielessä. Häntä pidetään digitaalisen maailman tuntijana, mutta pitkän linjan demarilta sujuu myös perinteisempi ohjelmatyö. Rönnholm on tyylitietoinen ja kielitaitoinen. Hänen vaikuttavaa puhettaan puoluekokouksessa on hehkutettu yli puoluerajojen. Jopa presidentti Sauli Niinistö on käynyt Twitterissä tykkäämässä Rosa Meriläisen twiitistä, jossa puhetta ylistetään.
SDP:n uudistustarve kanavoitui siis tällä kertaa vahvimmin puoluesihteerivaaliin, jonka toisella kierroksella Rönnholm voitti kuvaavasti Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiskuntasuhteiden päällikön Hanna Kuntsin.
Varapuheenjohtajiksi SDP:ssä nousivat valovoimainen tamperelainen Sanna Marin, SDP:n entinen puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta Raaseporista ja puoluekokouspaikka Lahden Ville Skinnari, joka tuo puoluejohtoon vankkaa kansainvälistäkin elinkeinoelämän tuntemusta.
SDP:n puoluejohdon keski-ikä on terveesti noin 42.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.