Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Kommentti: Kansa tukee kuin köysi hirtettyä

Oppositiojohtaja, SDP:n sisarpuolueen Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn lähdössä kotoaan voitonjuhliin Pohjois-Lontoossa.

Kun viime yönä seurailin brittien vaalilaskennan etenemistä, taannuin muistelemaan menneitä. Vielä toistaiseksi istuvan pääministerin Theresa Mayn edeltäjä David Cameron sai aikaan oikeastaan hölmöyttään nykyisen poliitisen pattitilanteen Britanniassa.

Cameron päätti kansanäänestyksestä brittien EU-jäsenyydestä. Ei hän, eikä kukaan muukaan osannut arvata, miten käy. Kansa päätti toisin kuin eliitti olisi halunnut ja päätti, että brittien on aika lähteä EU:sta. Koko maa sekosi, Eurooppa sekosi, ja maanosan yllä leijui suuri kysymysmerkki.

Cameronin hölmöilyyn liittyi ylimielisyys kansaa kohtaan ja tutkimuslaitosten täydellinen hortoilu pimeässä metsässä.

Cameron erosi ja konservatiivit valitsivat tilalle Cameronia vielä – jos mahdollista – ylimielisemmän Theresa Mayn. Hänet valittiin pääministeriksi ilman vaaleja, mutta kampanjatyylistään saatiin esimakua jo kansanäänestyksestä. May kampanjoi jäykästi, vastentahtoisesti, epäselvästi, mutta ilmeisesti EU-jäsenyyttä tukien.

Kampanjatyyli oli samanlainen nyt. Jäykkä, umpimielinenkin, kansasta etäisyyttä pitävä. Ylimielisesti hänkin Cameronin lailla luuli, että parinkymmenen prosentin etumatka riittää kasvattamaan enemmistöä parlamentissa. Ei riittänyt. Jälleen gallup-laitokset erehtyivät karkeasti ja Mayn enemmistö meni. Jo toinen konservatiivijohtajan hölmöily lyhyen ajan sisällä siis.

Britit saivat nähdä hung-parliament-ilmiön, vaalit, joissa kukaan ei voittanut. Kelvollisen enemmistön rakentaminen on vaikeaa, jollei mahdotonta. Työväenpuolueen Jeremy Corbyn voitti, muttei tarpeeksi. Silti hän yllätti kaikki ja teki sen, mikä ei pitänyt olla mahdollista

Konservatiiveilla on edessään uuden puheenjohtajan valinta ja briteillä uudet vaalit. May tosin yrittää vielä muodostaa hallitusta “jämäpuolueiden” kanssa, mutta valta tulee olemaan äärimmäisen kapealla pohjalla. Se ei kestäne EU:n kanssa alkavia brexit-neuvotteluja kovinkaan pitkään.

Lisää aiheesta

Kuningaskunta purjehtii sameissa vesissä. Uskaltaako kukaan edes ajatella, mitä tuleman pitää?

 

Juttua päivitetty tiedoilla hallitusneuvotteluista ja täsmennyksin.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE