Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kommentti: Kekkoseksi Kekkosen paikalle eli kuinka vain Sauli Niinistöllä on vain hävittävää

Sauli Niinistö suu messingillä.

Kun Urho Kekkonen valittiin presidentiksi viimeisen kerran vuonna 1976, hän keräsi ensimmäisellä äänestyskierroksella 82 % annetuista äänistäSuurista puolueista ensimmäisenä Kekkosen taakse ehätti muuten SDP, jo vuonna 1975.

Ylen tuorein presidenttigallup on kekkosmainen: 76 prosenttia suomalaisista kannattaa Sauli Niinistön valintaa jatkokaudelle, kun vaaleihin on aikaa reilut kolme kuukautta.

Kekkosen aikaan ei ole paluuta, mutta läheltä siis pitää. Tilanne on vähintäänkin erikoinen.

Samat ihmiset, jotka pitävät Kekkosen valtakauden autoritaarista yksimielisyyttä arveluttavana lähihistoriana ja jonkinlaisena pitkällisenä poikkeustilana, ovat valmiita hurraamaan istuvan presidentin kuningastielle. Vääräleukojen mukaan, nyt kun presidenttipari on saamassa myös vauvan, Suomi on lähempänä kuningaskuntaa kuin kertaakaan historiansa aikana.

Niinistön haastajien yhteenlaskettu kannatus on Ylen mittauksessa liki surkuhupaisat 23 %. Heidän edustamiensa puolueiden yhteiskannatus oli Ylen viimeisimmässä puoluegallupissa yli 70 %. Ainoa haastaja, jonka kannatus on edes lähellä oman puolueensa suosion tasoa, on vihreiden Pekka Haavisto. Hänenkin kampanjansa uhkaa väljähtyä.

Nykyoloissa nykypäivänä länsimaisessa oikeusvaltiossa ja monipuoluejärjestelmässä asetelma on hirmuinen. Niinistö ei ole siihen syyllinen. Perinteisten ulko- ja turvallisuuspoliittisten kysymysten nousu tapetille pelaa suoraan istuvan presidentin pussiin, joka tapaa maailman napoja solkenaan – tai siltä tuntuu.

Vanhemmiten pehmentynyt Niinistö on myös herkistynyt ympäristökysymyksille. Vanhastaan Niinistöä kannattavat jo ne, jotka arvostavat tämän kurinpitäjän taustaa.

Kampanjat tehdään ja vaalit käydään. Mantraan kuuluu sanoa, että tästä vaalit vasta alkavat.

Onko haastajien siis syytä ripotella tuhkaa itsensä päälle jo tässä vaiheessa?

Pikemminkin ylivoimaisen asetelman luulisi ruokkivan selkeitä linjanvetoja, omaperäistäkin ajattelua. Varmisteluun ei ole tarvetta, ei syytä. Kellään ei ole kuin voitettavaa. Vain Niinistöllä on vain hävittävää.

Nyt on siis haastajien näytettävä itsestään puolia, joista suuri yleisö ei vielä tiedä. Olla rohkea, yllättävä. Ehkä se joltakulta onnistuu.

Nimittäin toiselle äänestyskierrokselle joutuminen olisi näistä lähtökohdista Niinistölle juuri sitä, joutumista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE